Volledig scherm
Boze boeren en bouwers protesteerden deze maand op het Malieveld in Den Haag © ANP

Kabinet trekt half miljard euro uit voor stikstofcrisis

Het kabinet trekt 500 miljoen euro extra uit om de stikstofcrisis in Nederland aan te pakken. Dat geld gaat onder meer naar het uitkopen van boeren in de buurt van natuurgebieden.

Het stikstofbedrag loopt waarschijnlijk nog flink op. Zo wil het kabinet dat provincies ook een bijdrage gaan leveren. Eerder had het kabinet al enkele honderden miljoenen euro’s op tafel gelegd om boeren in bepaalde gebieden over te laten stappen op kringlooplandbouw en om varkensboeren uit te kopen. Daar komt nu dus een half miljard euro bij.

Minister Carola Schouten van Landbouw laat vanavond weten dat het kabinet volgende week met een pakket nieuwe maatregelen komt om de stikstofproblemen in de woningbouw aan te pakken. Een van die maatregelen is een verlaging van de maximumsnelheid op wegen, zo meldde deze krant afgelopen donderdag al.

Voorwaarden

Volgens Schouten wordt ‘met man en macht gewerkt aan de uitvoering van een aantal van deze maatregelen’. De stikstofmaatregelen moeten aan drie voorwaarden voldoen, zegt de minister: ze moeten snel kunnen worden ingevoerd, effectief zijn en haalbaar. De stikstofruimte die door deze maatregelen vrijkomt, wordt gebruikt om met spoed duizenden nieuwbouwwoningen te kunnen bouwen.

Voor het uitkopen van boeren en het aanpassen van stalsystemen is veel meer tijd nodig.