Kabinet versoepelt, want: ‘Maatregelen schaden onze gezondheid’
Het kabinet zet de versoepelingen van de coronamaatregelen door. Dat is ‘een risico’, zei coronaminister Ernst Kuipers vanavond, maar merkte hij op: ,,Nog langer met maatregelen leven beschadigt onze gezondheid.”
Horeca en cultuur gaan dus weer open vanaf morgen, dierentuinen en pretparken ook. Sportcompetities worden hervat, publiek bij profsport is weer welkom. Er zijn wel voorwaarden verbonden aan de versoepelingen. De coronapas (3G) is op veel plekken verplicht, de 1,5 meter-afstandregel blijft van kracht, de mondkap moet vaak op en binnen moet met vaste zitplek gewerkt worden. De maatregelen gaan gelden tot en met 8 maart, zo is het plan. Al is er over drie weken wel een ‘weegmoment’.
Kuipers waarschuwde wel: ,,De druk op de zorg gaat toenemen. Maar er zijn lichtpuntjes. Bij omikron liggen mensen minder lang in het ziekenhuis en hebben mensen minder lang zorg nodig.”
Premier Mark Rutte zei dat ‘het tegenstrijdig voelt deze stap te zetten'. ,,Juist nu de besmettingscijfers door het dak gaan. We nemen gewoon een risico, maar ook het OMT denkt dat het kan. De besmettingscijfers zijn over drie weken echt hoger. Het is aan ons allemaal dat dit gaat lukken, door ons aan de basisregels te houden.”
Rutte zei wel ‘bewust de grenzen van het mogelijke’ op te zoeken. Maar Rutte zei dat de druk vanuit de samenleving een rol heeft gespeeld ‘achter alle begrijpelijke noodkreten en acties zitten zulke grote problemen en spanningen, zei hij.
Na verwerking van bemoedigende gegevens over omikron exploderen de RIVM-ziekenhuisgrafieken niet langer. Daarom durft de regering een flinke stap terug te zetten naar het oude normaal. Kuipers: ,,In 2 jaar corona zijn we heen en weer geslingerd tussen dieptepunten en hoogtepunten. Een opening in de zomer, een sluiting in de zomer. En dit is opnieuw een belangrijk moment. We hebben te maken met torenhoog aantal besmettingen, en toch zetten we een belangrijke stap.”
Luister onze podcast Politiek Dichtbij.
Slechtste geval
De versoepelstap is dus niet zonder risico: het aantal nieuwe ziekenhuisopnames zal toenemen, denkt het OMT, al weet niemand precies met hoeveel. De inschatting is nu dat in het aantal opnames mogelijk oploopt tot hoogtes vergelijkbaar met ‘de deltapiek’ begin december. Toen moest een bult reguliere zorg afgeschaald worden om ‘code zwart’ te voorkomen.
In de nieuwe RIVM-prognoses loopt het totaal aantal coronapatiënten op tot 4500 op de verpleegafdeling (nu 880) en tot 800 op de ic (nu 260). Wel waarschuwt OMT-voorzitter Jaap van Dissel in zijn nieuwste advies: ,,Ook hier is de onzekerheidsmarge groot.” In februari zal het aantal ziekenhuisopnames stijgen, met een verwachte piek in maart. ,,Er zal weer een groot beroep op de zorg gedaan moeten worden, en nog meer dan voorheen op de gehele zorgketen - van huisarts, mantelzorger en wijkverpleegkundige tot ziekenhuis en verpleeghuiszorg.”
Maar al met al denkt het OMT dat de belasting niet erg veel minder wordt als er stap voor stap versoepeld zou worden.
Deze versoepelingen maakt het kabinet vandaag bekend
- Cultuur, horeca, sport en evenementen kunnen weer, tot 22.00 uur
- Ook pretparken en dierentuinen mogen open
- Sportcompetities kunnen doorgaan, publiek is weer welkom in stadions (op max 1/3 van de capaciteit)
- De (3G-)coronapas is op veel plekken verplicht
- Binnen moet nog gewerkt worden met vaste zitplekken, ook mogen er maximaal 1250 bezoekers komen
- Buitenevenementen mogen op maximaal een derde van de capaciteit
- Supermarkten kunnen ook open tot 22.00 uur
- De nachthoreca blijft gesloten, het thuiswerkadvies blijft van kracht
-Het nieuwe regime geldt in principe tot en met 8 maart.
Zoveelste keer
Zo komt het kabinet voor de zoveelste keer deze pandemie op onbekend terrein terecht. De komende weken zal de verhouding infectie versus ziekenhuisopname voor Nederland duidelijk worden, en dan kan er verder versoepeld worden na deze tussenstap. Of er zullen - en dat is niet uit te sluiten, stelde minister Ernst Kuipers (D66) vorige week - opnieuw restricties moeten ingaan.
Die laatste boodschap zal grotendeels gericht zijn aan dovemansoren, nu landen om ons heen versoepelen en zonder harde lockdown de omikrongolf doorstaan. De Nederlandse semi-lockdown, daarmee solist in een flink deel van de EU, was niet meer vol te houden, zo bleek gisteren opnieuw.
Lees verder na de video.
Versoepelstap
In een zeldzaam breed symbool van protest schaarden ruim 250 burgemeesters zich achter de noodkreet van collega’s als Femke Halsema (Amsterdam) en Paul Depla (Breda) vorige week. Zij eisen een fundamentele herziening van het coronabeleid, nu al zolang zoveel gevraagd wordt van zoveel mensen.
Voorlopig worden zij bediend met deze versoepelstap. Als eventuele aanscherping van maatregelen nodig is, zal het kabinet uit een totaal ander vaatje moeten tappen om die geest weer in de fles te krijgen.
Helemaal gerust zijn betrokkenen er dan ook niet op: ,,Dit is een majeure stap”, zegt een Haagse bron. Terwijl het OMT aanraadt om de avondsluiting naar 20.00 uur te halen, gaat het kabinet met 22.00 uur toch een stap verder. ,,Het is echt spannend. Het aantal besmettingen zal gaan toenemen. En als het verkeerd gaat, zit je over drie weken echt weer in een andere film.”
Niet meer hele klassen uit voorzorg naar huis
- Het OMT adviseert een ander quarantaineprotocol voor kinderen: kinderen tot en met 12 jaar hoeven alleen nog in afzondering als ze zelf klachten hebben, of op advies van de GGD.
- Daardoor hoeven niet meer hele klassen naar huis als er meer dan drie besmettingen zijn, vinden de experts.
- Na nauw contact met een besmet persoon - in de klas of thuis - krijgen de kinderen wel het advies dagelijks een zelftest te doen. Als dit niet mogelijk is, kan de GGD of een arts toch adviseren in quarantaine te gaan. Ook wordt geadviseerd contact met ouderen voor minstens tien dagen te vermijden.
- Kinderen in de leeftijd van 13 tot 18 jaar mogen er ook voor kiezen om vijf dagen in quarantaine te gaan. Die stopt dan na een negatieve test bij de GGD.
Bekijk hier al onze video’s over de lockdown:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmet video
D66'ers kritisch over hoe Kaag affaire-Van Drimmelen heeft afgehandeld
De affaire rond Frans van Drimmelen heeft het vertrouwen in politiek leider Sigrid Kaag flink aangetast. D66'ers vinden dat ze te lang heeft gewacht met reageren en dat ze te veel belooft. -
met video
Woede in Kamer over volle asielopvang Ter Apel: ‘Verschrikkelijk en mensonterend’
In de Tweede Kamer is met woede en afschuw gereageerd op beelden uit Ter Apel, waar bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers mensen afgelopen nacht uren buiten moesten wachten op een slaapplek. ‘Te triest voor woorden’, en ‘onacceptabel’, aldus een groot deel van de oppositiepartijen. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) erkent dat het ‘flink is misgegaan’. -
PREMIUMFortuynisten
Waar bleven ze, de discipelen van Pim? ‘De avond na de moord zei ik: stop maar met die partij’
Veel LPF-politici keerden terug in de anonimiteit na het mislukte politieke avontuur in 2002, een handvol bleef politiek actief, een aantal overleed. Hoe is het nu met de Fortuynisten? -
met video
Rutte in toespraak Oekraïens parlement: ‘Oekraïne kan rekenen op onwrikbare steun’
Premier Mark Rutte heeft vanmorgen op verzoek van Oekraïense president Zelenski via een liveverbinding het Oekraïense parlement in Kiev toegesproken. Dat deed hij in het geheim in verband met de veiligheid van zijn Oekraïense collega's. -
Zo verdwijnen je WhatsAppberichten automatisch
Wil je voorkomen dat jouw berichten voorgoed terug te vinden zijn door (oud-)gesprekspartners? Of wil je wat opslagruimte vrijhouden op je smartphone? WhatsApp kan nieuwe berichten na een bepaalde tijd automatisch laten verdwijnen.
-
Podcast Politiek Dichtbij
20 jaar na Fortuyn: ‘We wisten gewoon niet hoe wij met Pim om moesten gaan’
Op 6 mei 2002 veranderde de Nederlandse politiek voorgoed door de moord op Pim Fortuyn. Wat gebeurde er in aanloop naar dat moment, hoe verwerd het LPF tot een ‘circus’ en wat betekent Fortuyn vandaag de dag nog? -
PREMIUMvraag & antwoord
Alles wat je (niet) wilt weten over de hybride warmtepomp
Wie vanaf 2026 zijn cv-ketel wil vervangen, moet een hybride warmtepomp installeren, zo maakte het kabinet vandaag bekend. Maar past een warmtepomp in elk huis, wat kost-ie en zijn er wel voldoende monteurs? -
Superbespaarder
Jasmina: ‘Door onze buffer hebben we het altijd gered en geen dag zonder eten gezeten’
Sommige mensen kunnen enorm goed met geld omgaan. Of ze nu veel of weinig hebben, ze zijn creatief en mét resultaat. Hoe doen ze dat toch? Elke week laten we hier een superbespaarder aan het woord. Deze keer Jasmina Borgeld (36), die van haar moeder leerde om creatief met geld te zijn.