Volledig scherm
Zwitserse Arsenal-speler Granit Xhaka in actie afgelopen maart. (FILES) © AFP

Kabinet vindt peperdure sponsordeal Rwanda met Arsenal prima

Het kabinet blijft gewoon ontwikkelingshulp aan Rwanda verlenen. Minister Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) heeft er geen moeite mee dat het arme Afrikaanse land 40 miljoen dollar aan Arsenal betaalt om drie jaar lang op het shirt van de Londense club te staan. 

Quote

De Premier League wordt wekelijks door honderden miljoenen mensen gevolgd

Minister Kaag

Op het shirt van Arsenal komt de komende jaren 'Visit Rwanda' te staan, werd een week geleden bekend. Met de deal die naar verluidt 40 miljoen dollar kost wil het arme Rwanda de jaarlijkse inkomsten uit toerisme te  verdubbelen tot 800 miljoen dollar in 2024.

In de Tweede Kamer leidde het nieuws tot grote verontwaardiging: coalitie-Kamerleden Becker (VVD), Voordewind (CU), Kuik (CDA) en Bouali (D66) trokken gezamenlijk aan de bel en stelden openlijk de financiële steun aan Rwanda ter discussie.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) noemt het sponsorschap echter niet onlogisch, schrijft ze in antwoord op de Kamervragen van de regeringsfracties. ,,Nederland begrijpt dat Rwanda, als onderdeel van een bredere ontwikkelingsstrategie, zijn toerisme verder wil ontwikkelen en dat promotie en marketing daar onderdeel van uitmaken." 

Het past Nederland niet Rwanda daar de les in te lezen, meent de bewindsvrouw. ,,De keuze voor Arsenal is aan Rwanda zelf."

Wereldwijd bereik

Quote

Nederland begrijpt dat Rwanda zijn toerisme verder wil ontwikke­len

Sigrd Kaag

Sterker, Kaag vindt de keuze best slim. ,,De Premier League heeft uiteraard een wereldwijd bereik en wordt wekelijks door honderden miljoenen mensen gevolgd. Arsenal zelf heeft over de hele wereld officiële supportersverenigingen, waarvan 23 in Afrika en één in Rwanda."

Ze wijst er fijntjes op dat de Rwandese toerismestrategie zeer succesvol is. ,,Volgens het IMF is het aantal internationale bezoekers dat Rwanda bereikt tussen 2010 en 2015 verdubbeld naar 1,3 miljoen." De inkomsten uit toerisme zijn daardoor gestegen van 202 miljoen dollar in 2010 naar 400 miljoen dollar in 2016.

Al met al ziet het kabinet geen enkele reden om de huidige ontwikkelingsrelatie met Rwanda af te kappen. Kaag beklemtoont dat Nederland de hulp aan het centraal-Afrikaanse land komende jaren al afbouwt. Rwanda is eind 2016 toegevoegd aan de categorie overgangslanden. ,,In landen met een overgangsrelatie is het streven de bilaterale hulp geleidelijk uit te faseren." Dat uitfaseren duurt enkele jaren.

Verder lezen na de foto

Volledig scherm
'Visit Rwanda' komt er komend seizoen op de mouw van het Arsenal-shirt te staan © AFP

Genocide

Volledig scherm
Minister Sigrid Kaag © REUTERS

Ondanks het afbouwen investeerde Nederland vorig jaar via de ambassade in hoofdstad Kigali 42,5 miljoen euro in Rwanda. Dit jaar zal dat volgens Kaag ongeveer hetzelfde bedrag zijn.

Het lang straatarme Rwanda werd in 1994 geplaagd door één van de ernstigste volkerenmoorden van de twintigste eeuw. Hutu's slachtten in enkele maanden tijd 800.000 tot een miljoen Tutsi's af. Nog steeds is het land bezig om uit het dal te klimmen. 

Sinds enkele jaren met succes: dit jaar steeg Rwanda 15 plekken op de nieuwste Wereldbank-ranking van beste landen om zaken mee te doen. Het bijna 12 miljoen inwoners tellende land belandde op plek twee van aantrekkelijke zakenlanden van het gehele Afrikaanse continent.

Berggorillas

De keuze voor toerisme is niet onlogisch. Met zijn natuur heeft Rwanda goud in handen. In het Virunga nationale park leeft de laatste populatie berggorilla's. Toeristen uit de hele wereld komen om de minder dan duizend bedreigde reuzenapen te spotten die op de grens tussen Rwanda, Oeganda en Congo leven. 

De regering casht enorm met dit gorillatoerisme. Vorig jaar werd de prijs van een permit verdubbeld van 750 naar 1500 dollar. Daarvoor mag een uurtje in de nabijheid van de bijzondere primaten worden doorgebracht.

Volledig scherm
Rwanda is het thuis van de laatste populatie berggorilla's, waarvan er minder dan duizend over zijn. © AP