Kabinet wil positie consument na faillissement energiebedrijf versterken
Het kabinet wil de zwakke positie van gewone Nederlanders bij faillissementen van energiebedrijven verstevigen. Dat zegt demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken & Klimaat) naar aanleiding van het omvallen van Welkom Energie en diverse andere leveranciers.
De explosief gestegen energieprijzen vormen een grote opgave voor de kleine zestig energieleveranciers en voor het systeem van Nederland, schrijft Yesilgöz-Zegerius (VVD) in antwoord op een grote hoeveelheid Kamervragen die Pieter Omtzigt begin november stelde.
,,We zien dat meerdere energieleveranciers failliet zijn gegaan en dat dat grote nadelige gevolgen voor consumenten heeft.” Zij kunnen fluiten naar hun welkomstpremie of teveel betaalde voorschotten, terwijl hun nieuwe leverancier de hoofdprijs vraagt.
Nadere eisen
Vandaar dat de bewindsvrouw wil onderzoeken ,,of het wenselijk en mogelijk is nadere eisen te stellen aan de financiële positie van energieleveranciers.” Dit moet een nieuwe faillissementsgolf zoals afgelopen tijd bij Welkom Energie (90.000 klanten), FENOR (36.000 gedupeerden), Sepa Green Energy (20.000 klanten) en Enstroga (enkele honderden klanten) voorkomen.
,,Klanten moeten er vanuit kunnen gaan dat hun leverancier voldoende financiële middelen heeft om de inkoop van energie ook bij hogere marktprijzen te kunnen garanderen.”
Yesilgöz-Zegerius wil daarnaast wat doen aan de zwakke positie van huishoudens bij faillissementen. Momenteel gelden gewone huishoudens bij een bankroet als ‘concurrent schuldeiser’. Ze komen pas aan de beurt na ‘preferente schuldeisers’ zoals de Belastingdienst.
Externe partij
In praktijk is de kans dat zij nog compensatie uit de failliete boedel krijgen daarmee minimaal. ,,Bij dit onderzoek wil ik tevens de mogelijkheden onderzoeken om de positie van consumenten bij faillissementen van energieleveranciers te verbeteren.”
De staatssecretaris zegt het onderzoek te willen laten uitvoeren door een externe partij. ,,Als dit leidt tot wijzigingen in de wetgeving zal ik uw Kamer informeren.”
Omtzigt bekritiseert ACM
Volgens Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt, indiener van de vragen, tonen de antwoorden van de staatssecretaris zwart op wit aan dat toezichthouder ACM niet in het belang van de (ex)klanten van Welkom Energie heeft gehandeld. ,,Bij het bekendmaken van de overname door Eneco wist de ACM namelijk al dat Welkom Energie failliet zou gaan en klanten daardoor zwaar het schip in zouden gaan. Het was zelfs een voorwaarde voor de overname. Toch werd dat niet medegedeeld in het persbericht, waardoor de klanten van Welkom Energie geen bezwaar konden aantekenen.”
Ook werd slechts omfloerst gemeld dat hun tarieven konden stijgen. ,,Op het moment dat Eneco hun tarieven vervolgens verdubbelde, was de bezwaartermijn verlopen.” Omtzigt vindt het verder vreemd dat de staatssecretaris Yesilgöz claimt niet te kunnen zeggen voor hoeveel geld de Welkom Energie klanten gedupeerd zijn en in welke mate de Staat profiteert van het faillissement. ,,Uit de antwoorden komt een machteloze staatssecretaris naar voren. Dat onderzoek is goed, maar de consument moet veel beter beschermd worden.”
De mogelijk strengere eisen komen bovenop de begin november al aangekondigde verscherping van het toezicht. Zo krijgt de ACM de mogelijkheid om bestuurders te screenen met behulp van de Wet Bibob. Met deze wet kunnen lokale overheden bij de vergunningsaanvraag voor bijvoorbeeld een café of een controleren of de aanvrager integer is.
Meldplicht
Ook wordt de aanlevering van een accountantsverklaring in meer gevallen verplicht en gaat een meldplicht gelden als er in de organisatie of boekhouding iets fundamenteels in de onderneming verandert.
Tenslotte bekijkt het ministerie van Economische Zaken & Klimaat samen met de ACM of de voorwaarden waaronder energiebedrijven een vergunning krijgen strenger moeten. Eventuele wijzigingen komen volgend jaar terecht in de nieuwe Energiewet.
Al met al dienen energieleveranciers volgens het kabinet voldoende kwaliteit, klantgerichtheid en risicomanagement te bezitten om de verwachtingen van consumenten waar te kunnen maken.
Uitvoerbaar
Staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius beklemtoont dat strengere eisen voor energiebedrijven en de ACM ook uitvoerbaar dienen te zijn. ,,Daarbij moet ook onderzocht worden wat de gevolgen zouden zijn op de prijsvorming en de mogelijkheid voor nieuwe leveranciers om tot de markt toe te treden.”
Als strenger toezicht namelijk vooral tot hogere prijzen en minder nieuwe leveranciers leidt, schieten consumenten er immers weinig mee op.
Geen opzetje
Uit de antwoorden op de Kamervragen lijkt te volgen dat de bevoegdheden van de ACM rond het faillissement van Welkom Energie beperkt waren. Zo heeft de toezichthouder - op een concurrentietoets na - geen rol gehad bij de overname van Welkom Energie door Eneco eind oktober. ,,Ook bij de faillissementsaanvraag (door Welkom Energie, red) heeft de ACM geen rol gehad.”
De overname, waarbij de klanten konden worden meegenomen maar hun voordelige contracten mochten worden verscheurd, is al met al volgens de regels der wet verlopen, stelt het kabinet. ,,Van een vooropgezette koers tussen ACM, Eneco en Welkom Energie was dan ook geen sprake.”
GasTerra
In haar antwoorden op de vragen van Omtzigt gaat Yesilgöz ook nog in op enkele andere hete hangijzers rond het omvallen van Welkom Energie. Zo claimt ze niet te kunnen zeggen of de Staat indirect profiteert van het faillissement.
Eerder onthulde het AD dat de curator en gashandelaar GasTerra - voor de helft in overheidshanden - in de clinch liggen over een eerder door Welkom Energie bedongen partij gas. Deze hoeveelheid was tegen een veel lagere gasprijs gekocht, waardoor de curator er naar eigen zeggen miljoenen euro’s aan kan verdienen.
Het kabinet wil zich echter niet met de zaak bemoeien en zegt het eventuele voordeel ook niet te kunnen becijferen. ,,Dit zou verschillende aannames vergen over de bedrijfsvoering van GasTerra, de toekomstige gasprijsontwikkelingen en de gasvraagontwikkeling bij de (ex)klanten van Welkom Energie.
Bekijk hieronder onze video's over de economie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
-
Experts: Stresstest voor energiebedrijven nodig
Energiebedrijven moeten net als banken aan frequente stresstests worden onderworpen. Het omvallen van Welkom Energie bewijst opnieuw dat het toezicht van de ACM tekortschiet, vinden de Consumentenbond en andere experts. -
3
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie. -
Energiebedrijf FENOR van Suzanne Schulting valt om door hoge prijzen
Opnieuw worden de hoge energieprijzen een energiebedrijf fataal. FENOR Energie, dat vooral in het Noorden bekendheid geniet en olympisch kampioene Suzanne Schulting als boegbeeld kent, heeft faillissement aangevraagd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt alle leveringsvergunningen in. -
met video
Moederbedrijf Albert Heijn onder vuur in Kamer over ‘graaiflatie’: ‘Waar is uw moraal?’
In de Tweede Kamer is hard uitgehaald naar de bedrijfstop van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn. Want verhoogt het bedrijf stiekem de prijzen iets extra nu de inflatie hoog is? Is er sprake van graaiflatie? ‘Onze kosten zijn gestegen, de winst staat juist onder druk.’
-
video
Eerste energiebedrijf bezwijkt onder gestegen gasprijzen
-
-
-
2
Raad van State kritisch: geheime dienst wil afgetapte gegevens ‘brave burgers’ opslaan, maar waarom?
Geheime diensten AIVD en MIVD willen meer informatie kunnen aftappen in de cyberstrijd tegen landen als China en Rusland. Maar kabinetsadviseur Raad van State heeft bedenkingen: wordt informatie van onschuldige burgers straks niet te makkelijk afgetapt en bewaard? -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.