Kabinet wil verbod op ‘allerzwaarste’ vuurwerk, branche zegt dat dit ‘niets helpt’
UpdateHet kabinet wil een verbod instellen op de zwaarste categorie van consumentenvuurwerk. Het gaat dan bijvoorbeeld om 100.000-knallers. Volgens de Vuurwerkbranche zelf helpt dit niets.
Delen per e-mail
Ingewijden in Den Haag melden dat het kabinet aanstaande vrijdag over het verbod wil besluiten in de ministerraad. Het verbod zou bij de jaarwisseling van 2020 naar 2021 moeten ingaan.
Het gaat alleen om vuurwerk in de zogeheten F3-categorie, dat zijn onder meer zware, lange ratelbanden en Chinese rollen. Het meeste consumentenvuurwerk valt daar niet onder, dat is ondergebracht in de F2-categorie.
Ter illustratie: categorie 4 wordt gebruikt voor vuurwerkshows, categorie 3 is volgens de politie ‘meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik’, maar wordt dus wel degelijk ook aan consumenten verkocht.
‘Helpt niks’
De vuurwerkbranche reageert met verbazing op het plan. ,,We hebben even snel gerekend: dit kost ons minder dan een derde van één procent van de omzet”, zegt Leo Groeneveld van Belangenvereniging Pyrotechiek Nederland. ,,Dit gaat alleen om 100.000-klappers en die zijn al totaal niet meer populair, om de allerzwaarste single shots die je hooguit hier en daar nog kan kopen en om kerststerren van meer dan een meter, geloof ik.”
Dit is minder dan een derde van één procent van de totale omzet
,,Als het doel is het aantal letselgevallen te verlagen, helpt dit helemaal niets”, vervolgt Groeneveld. ,,Wij hebben zelf anderhalf jaar geleden een voorstel gedaan dat veel verder gaat. Om bijvoorbeeld álle single shots eruit te halen, die buisjes waarmee je kan schieten en die op vijftien meter hoogte keihard knallen. Maar over dat voorstel heb ik alleen maar gehoord: wij zijn niet van het verbieden. En dan nu dit. Dit helpt niks. Ik begrijp er niets van. En dan gaan we straks weer constateren dat het niks heeft geholpen.”
Critici
Met het verbod komt het kabinet critici van vuurwerk tegemoet, enigszins althans. Eerder pleitten de Nationale Politie en de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) voor een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen. De baas van de Nationale Politie, Erik Akerboom, zei onlangs nog in een interview met deze site dat het kabinet die adviezen te makkelijk terzijde had geschoven.
Het kabinet wilde tot dusver alleen weten van minder vergaande maatregelen. Zo werden vuurwerkverkopers verplicht veiligheidsbrillen en lonten aan klanten mee te geven.
De OVV zei hierop dat dit tijdens de jaarwisseling niet zou leiden tot een ‘structurele daling van slachtoffers, incidenten en schade’. Ook Akerboom noemde dat slechts ‘stapjes in de goede richting’. ,,Ik concludeer dat het te weinig is.”
De Nationale Politie laat weten dat ook het nieuwe voorgenomen besluit veel te mager is. ,,Mocht het kabinet overgaan tot de maatregelen zoals nu gemeld, dan is dat zeer teleurstellend na de stevige woorden, uitgesproken met nieuwjaar.”
Volgens de politie wordt het ‘breedgedragen appèl aan het kabinet’, dat naast de politie ook van burgemeesters, hulpverleners en artsen kwam, ‘door het kabinet niet gehoord’. ,,Kortom, deze maatregelen van het kabinet, mocht dit inderdaad tot besluitvorming komen, zijn wat ons betreft onvoldoende om de traditie van de jaarwisseling op een feestelijke en veilige manier in stand te houden. De politie zal met concrete voorstellen blijven komen voor een veilige en feestelijke viering van oud en nieuw.”
Politiek
Politiek ligt een algeheel (of ruimer) verbod echter heel gevoelig. Vooral de VVD is tegen zo'n generiek verbod, terwijl D66 en ChristenUnie er wel meer voor voelen. Het verbod op de zwaarste categorie lijkt het compromis te zijn geworden nadat het intern al op ruzie uitdraaide over dit onderwerp.
Minister Ferd Grapperhaus (Justitie, CDA) zei in reacties steevast dat veiligheid voor hem voorop staat, maar dat er ‘ook heel veel mensen zijn die vuurwerk op een gewone manier afsteken, niets verkeerd doen’. ,,Dan krijg je een hele moeilijke afweging”, zei hij eerder.
Volgens de politie en de OVV deed het kabinet daarmee echt onvoldoende. De OVV wees er de laatste twee jaar op dat elk jaar gemiddeld één dode valt en er zo’n 11.000 incidenten worden gemeld.
We waarschuwen altijd voor onze vingers en ogen bij het afsteken van vuurwerk. Maar is dat wel het grootste gevaar? De Universiteit van Nederland vroeg het professor Onno van Schayck. Bekijk de video hier:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
D66 voert druk op met wet over staatswiet
D66 voert de druk op om gereguleerde wietteelt mogelijk te maken. Nu JA21 en Forum voor Democratie over het voorstel willen debatteren, kan het initiatiefvoorstel voor regulering van softdrugs een meerderheid halen. -
Grapperhaus: Mogelijk extra maatregelen tegen vuurwerkoverlast
Er worden mogelijk extra maatregelen getroffen om gevaarlijke situaties met vuurwerk tegen te gaan. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag in de Tweede Kamer, in reactie op de oproep van de Nationale Politie met een nationaal vuurwerkverbod te komen. -
PREMIUMministers in crisistijd
‘Bij Hugo zie je aan zijn gezicht dat hij het zwaar heeft, Wouter krijgt vlekken’
Het kabinet regeert in een permanente crisis. Dat doet iets met de ministers, die ook moeten waken voor hun eigen welzijn. Vier bewindslieden vertellen openhartig hun verhaal: over stress en hoe je je rust pakt. -
PREMIUM
Partij die ‘gratis bier’ uitdeelt, valt vandaag hard door de mand
Politieke partijen gaan vandaag met de billen bloot. We horen wat hun verkiezingsplannen kosten, wat ze opleveren en welk effect ze hebben op onze leefomgeving. Zoals altijd is er ook dit keer weer gedoe over. -
VIDEO
Thierry Baudet roept FvD’ers op om volmachtstemmen te ronselen
Thierry Baudet van Forum voor Democratie roept partijleden op om ‘volmachten te regelen’ zodat de partij meer stemmen binnenhaalt bij de Tweede Kamerverkiezingen. Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) reageert ontstemd: ,,Zo werkt het niet, dit mag ook niet.’’
-
Live met lijsttrekkers: stel nu je vraag aan Gert-Jan Segers, Joost Eerdmans en Thierry Baudet
Maandag komt Gert-Jan Segers (ChristenUnie) langs op onze redactie. Van 16.00 tot 17.00 uur gaat hij live met lezers in gesprek over de komende Tweede Kamerverkiezingen. Stel nu je vraag en doe maandag mee via onze interactieve livestream. -
PREMIUM
De loonkloof in het onderwijs gaapt nog steeds
De loonkloof tussen basisschoolleraren en hun collega’s op de middelbare school was hét onderwerp van de formatie in 2017. Maar het gat gaapt nog steeds. Welke partijen willen het dichten en helpt dat eigenlijk tegen het lerarentekort? -
Politie hekelt kabinet om niet instellen vuurwerkverbod
Korpschef Erik Akerboom van de politie heeft forse kritiek op het kabinet, omdat het tot dusver geen vuurwerkverbod voor consumenten heeft ingesteld. De regeringspartijen VVD en CDA zien echter geen heil in een vuurwerkverbod.