Kabinetsadviseur twijfelt over dwangwet asiel, maar zet er ook geen harde streep doorheen
De zogenoemde spreidingswet die gemeenten kan dwingen tot asielopvang is ‘onnodig complex’ en roept ‘indringende vragen op of deze wel uitvoerbaar is’. Dat zegt de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan dat de regering ook adviseert over nieuwe wetten.
Met andere woorden: de Raad van State twijfelt erg of de wet wel zinnig is, maar zet - anders dan wel werd gedacht - geen keiharde streep door de wet. De dwang die de wet in zich draagt, wordt niet zonder meer gekraakt.
De Raad van State twijfelt onder meer over het aspect van de wet dat gemeenten die meer opvang bieden daarvoor beloond worden. Dat brengt een ‘competitief element’ dat ‘niet bijdraagt aan de solidariteit tussen gemeenten’ die de regering juist ‘op het oog heeft’.
Ook vindt de adviseur veel van de wet nog onduidelijk, bijvoorbeeld over de rol van provincies (die gemeenten de facto dwingen) en de termijn waarbinnen de gemeenten de opvangplaatsen moeten realiseren. ‘Dat is niet duidelijk.’ De Raad van State schrijft verder: ‘Ook zijn veel aspecten van het wetsvoorstel nog niet uitgewerkt, zoals hoe de verdeling van opvangplaatsen over provincies en gemeenten precies tot stand komt. De verdeling raakt echter de kern van het wetsvoorstel en kan niet zonder meer op een later moment (...) worden geregeld.’
De Raad van State adviseert de wet aan te passen en een ‘eenvoudiger systematiek’ in de wet te schrijven waarin geen dwang staat, maar wel duidelijke ‘taakstellingen’ over hoeveel opvangplekken een gemeente moet bieden.
Politieke deal
De voorgestelde spreidingswet is een vitaal onderdeel van de politieke deal die VVD, D66, CDA en ChristenUnie sloten om de asielcrisis rond aanmeldcentrum Ter Apel te bezweren. Naast extra woningen voor asielzoekers en meer geld, wilden de partijen dat gemeenten ook konden worden gedwongen tot de opvang van asielzoekers. Een aantal burgemeesters drukt namelijk zijn snor als er vraag om plekken is. Vooral binnen de VVD leverde dat veel weerstand op: de dwang schoot de liberale achterban in het verkeerde keelgat, maar uiteindelijk kwam met lobbywerk van VVD-leider Mark Rutte de deal wel tot stand.
De asieldeal is sinds de geboorte al aan het afbrokkelen. In gerechtelijke procedures, aangespannen door asielzoekers, hekelden rechters al de maatregel dat gezinsherenigingen zijn gepauzeerd. Asielzoekers die nu een verblijfsstatus krijgen, en dus hun gezin mogen laten overkomen, moeten eerst wachten op een woning voordat zij familie naar hier mogen halen. Maar rechters staken daar in individuele gevallen al een stokje voor. Ook de procedures waarin besloten wordt of iemand recht heeft op asiel werden opgerekt in duur, maar dat wilde de rechter in een aantal zaken ook niet toestaan.
Blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom de Provinciale Statenverkiezingen en lees waarvoor we precies stemmen met deze verkiezingen.
Oplossing
Nu de gesloten deal broos is, komt er meer druk te liggen bij VVD-leider en premier Rutte. Die zet in op Europese maatregelen in de hele EU om de instroom van asielzoekers te drukken. Nederland wil meer geld voor grenscontroles en het vaker terugsturen van afgewezen asielzoekers. Ook zou de EU een experiment moeten gaan doen door asielprocedures te behandelen aan de Europese buitengrens. Zo kunnen vluchtelingen en kansloze migranten sneller worden gescheiden.
Begin februari is er een Europese top waar migratie op de agenda staat. Volgens Rutte moet de top uiteindelijk in ‘maart, april’ tot maatregelen leiden. De noodzaak is volgens hem duidelijk: ,,We hebben nu een hele hoge instroom, kijkend naar het gemiddelde.”
Rutte wil terug naar ‘normale’ aantallen, die ‘we aankunnen’. Dit jaar verwacht het Centraal Orgaan Opvang asielzoekers (COA) dat er 75.500 plaatsen nodig zullen zijn, omdat er vanaf het voorjaar weer meer asielzoekers naar Nederland komen. Als er niks verandert, komt ons land 38.000 opvangplaatsen voor asielzoekers tekort.
De beperking van de instroom is ook belangrijk voor Rutte als VVD-leider. Hij beloofde zijn achterban ‘persoonlijk’ dat hij werk zou maken van de instroom. In het kabinet is overigens niet vastgesteld, zei Rutte, of de asielinstroom ‘te hoog of te laag is’. ,,Maar we hebben wel de overeenstemming dat er voldoende opvang moet kúnnen worden gerealiseerd.”
In een reactie laat staatssecretaris Eric van der Burg weten het advies te ‘bestuderen’. ,,Onze inzet is om het wetsvoorstel zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen.” Hij lijkt vast te houden aan de vorm van de wet. Een woordvoerster laat weten dat de ‘spreidingswet’ bijdraagt aan ‘de realisatie van opvangplekken, die eerlijker verdeeld worden over Nederland’. ,,Het is evident dat er naast de wet meer nodig is. Wij werken met alle betrokken organisaties ook hard aan extra opvangplekken en nemen maatregelen om uit de crisis te komen.”
Hoe werkt de Nederlandse asielprocedure? Arda Kaya zocht het voor je uit (video):
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Noodopvanglocaties voor asielzoekers gaan dicht, waarschuwing voor nieuwe asielcrisis
Overheidsorganisaties waarschuwen voor een ‘maatschappij ontwrichtende’ asielcrisis, groter dan de opvangcrisis van afgelopen zomer. Drie vragen over de problemen van de komende maanden. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
CDA preekt eenheid, maar partijgenoten spelen elkaar zwartepiet toe: ‘Ze klinkt meer als D66'er’
Het CDA wil rust en eenheid uitstralen, maar intern sluimert de onvrede en ontbreekt het aan duidelijkheid. Provinciale lijsttrekkers komen donderdag ook nog eens samen, onderling spelen CDA’ers elkaar de zwartepiet toe. ‘Wat nu? Ik weet het niet’. -
PREMIUM
Opluchting bij staatssecretaris over asielopvang zal van korte duur zijn
De spreidingswet ligt eindelijk in de Tweede Kamer, maar daar heeft staatssecretaris Van der Burg (Asiel, VVD) deze lente en zomer nog niks aan. Een jaar nadat er asielzoekers buiten moesten slapen bij Ter Apel, dreigt daarom weer een ellendige asielzomer. -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.
-
DE KWESTIE
Lezers over beter verdelen van asielzoekers door de regio: ‘Betere spreiding voorkomt spanningen’
Dordrecht gaat op zoek naar een plek in de stad voor een asielzoekerscentrum, waar minstens 500 mensen kunnen worden opgevangen. Maar de stad wil graag ook in gesprek met omliggende gemeenten, om te kijken wat zij kunnen en willen doen om de asielcrisis het hoofd te bieden. Straks moet een spreidingswet gemeenten dwingen ‘mee te doen'. Wat vindt U als lezer hier van? ‘Al dat geld is beter besteed in de regio op de plek waar deze mensen vandaan komen!’ -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Zelfs CDA'ers snappen dat Tubbergen massaal op BBB stemt: ‘Dictaten werken hier gewoon niet’
Nergens is de BBB zo populair als in het Twentse Tubbergen: één van de veiligste en welvarendste gemeenten ven Nederland, en tot voor kort ook het ultieme CDA-bolwerk. Zelfs aanhangers van die partij begrijpen de redenen achter de aardverschuiving. ,,Landelijk is het gewoon bagger.”Tubbergen