Kabinetsplan voor eventuele winterpiek coronavirus: langere kerstvakantie, kortere zomervakantie
Het kabinet bekijkt of de kerstvakantie dit jaar één week langer moet en de zomervakantie van volgend jaar één week korter. Zo wil het voorkomen dat leerlingen bij een nieuwe opleving van het coronavirus te veel lessen missen.
Dat staat in een plan dat onderwijsministers Robbert Dijkgraaf en Dennis Wiersma gisteren naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. Omdat het coronavirus de afgelopen jaren steeds piekte in de winter, waardoor scholen al twee keer eerder een week langer dicht gingen rond de kerstvakantie, bekijken zij nu samen met het onderwijs of de schoolvakanties op de schop moeten voor basis- en middelbare scholen.
‘Op die manier zouden we nu al anticiperen op een eerdere of langere kerstvakantie, zodat scholen daar rekening mee kunnen houden', schrijven de bewindslieden. Daarmee willen zij nadelige gevolgen voor het onderwijs - door de schoolsluitingen in de coronapandemie ontstonden grote onderwijsachterstanden - en ‘maatschappelijke onrust’ voorkomen door een plots besluit om de scholen weer dicht te gooien.
Open dagen
Dat is nog niet zo eenvoudig: de schoolvakanties zijn tot het schooljaar 2025/2026 wettelijk vastgelegd. Om daarvan af te wijken is nog veel overleg nodig, stellen de ministers. Zij gaan dat de komende maanden ‘nader verkennen’. In juni moet dan duidelijk worden of de vakantieperiodes voor komend schooljaar worden aangepast.
Ook het mbo, hbo en de universiteiten moeten kijken naar een ‘langere periode onderwijsvrij’ rond de kerstvakantie, suggereert het kabinet. In tegenstelling tot het funderend onderwijs mogen scholen in het mbo en hoger onderwijs in grote mate zelf hun les- of collegejaar indelen.
Het kabinet vraagt middelbare scholen, mbo’s, hoge scholen en universiteiten ook om te overwegen de open dagen niet meer in de winterperiode te houden. Voor schooljaar 2022/2023 wordt geadviseerd te kijken naar ‘voor en in de herfstvakantie of in en na de voorjaarsvakantie’.
Goed idee?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Bekijk hier onze video’s over het coronavirus:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Week extra kerstvakantie? Zie dat maar eens te regelen met kinderen: ‘Dan blijven ze maar alleen thuis’
Als oma bijspringt en je kind kan logeren bij je zus, dan redden ze het wel in Empel als de kerstvakantie een week langer duurt. Dat moet ook wel, want de kinderopvang kan het niet bolwerken. -
ZORGEN OM OMIKRON
Lockdown verlengd, basisscholen eerder dicht en iedere 18-plusser snel een boosterprik
De avondlockdown wordt verlengd, basisscholen gaan een week eerder dicht voor de kerstvakantie en elke volwassene krijgt voor eind januari een boostervaccinatie aangeboden. Dat maakten demissionair premier Mark Rutte en demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge vanavond bekend tijdens de coronapersconferentie. -
PREMIUM
Vliegen, boeren, bouwen: ineens lijkt er niets meer te kunnen
Minder vliegen vanaf Schiphol. Minder koeien in de wei. Woningbouwprojecten die jaren vertraging oplopen. Lang dachten we allerlei milieuregels te kunnen plooien. Nu wil het kabinet dat we er snel aan voldoen. -
9
Partijen pleiten voor grotere Tweede Kamer
Het aantal zetels in de Tweede Kamer moet worden uitgebreid. Daarvoor pleiten PvdA, GroenLinks, ChristenUnie en Volt. De partijen denken dat de Kamer dan beter haar werk kan doen. -
Kan 't goedkoper?
We betalen minder voor een fles allesreiniger, maar het kan nóg goedkoper
De prijzen stijgen, ook die van onze boodschappen. Elke week bekijken we één product. Betaal je er meer voor en is er een manier om te besparen? Vandaag: allesreiniger.
-
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
PREMIUMAnalyse/met video22
Oorlogstaal in stikstofdebat, maar juist subtiele teksten waren waarschuwing voor de boer
De oorlogstaal van het boerenprotest sijpelt door naar het parlement. Daar reppen partijen van boerenhaat, euthanasie, burgeroorlog en propagandatactieken. Maar juist de subtielere teksten bevatten zorgwekkende signalen voor de boeren. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerpetra damme