Volledig scherm
Minister Koolmees (D66) ging vanmiddag in debat met de Tweede Kamer over zijn besluit om de regels voor pensioenfondsen te versoepelen. Veel dreigende kortingen zijn daardoor van tafel, maar niet allemaal. © ANP

Kamer accepteert soepeler pensioenregels, ook al blijven kortingen mogelijk

Een ruime Kamermeerderheid steunt het kabinetsbesluit om de regels voor pensioenfondsen te versoepelen en accepteert dat een klein aantal fondsen mogelijk alsnog zal moeten korten. Wel moet minister van Sociale Zaken Wouter Koolmees haast maken met de uitwerking van het pensioenakkoord.

Tijdens het pensioendebat in de Tweede Kamer kreeg Koolmees vanmiddag bijval van de partijen die zich voor de zomer ook al achter het pensioenakkoord schaarden. De regeringspartijen VVD, CDA, D66 , ChristenUnie en de oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SGP vinden het terecht dat Koolmees kiest voor ‘rust en stabiliteit’ en fondsen volgend jaar eenmalig langer tijd geeft zich te herstellen.

Vaart

In ruil daarvoor moeten sociale partners en kabinet er wel voor zorgen dat komende zomer de afspraken uit het akkoord verder zijn uitgewerkt. ,,We moeten nu maximaal vaart maken, met volle kracht vooruit”, zo spoorde D66-Kamerlid Steven van Weyenberg zijn partijgenoot aan. Volgens Koolmees zijn alle spelers aan tafel daartoe bereid, omdat zij ook zien dat het ‘huidige stelsel op zijn laatste benen loopt.’

Volgens PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk is Koolmees tegemoet gekomen aan zijn eis om ‘onnodige kortingen’ te voorkomen. Aanvankelijk dreigden voor bijna 8 miljoen pensioendeelnemers kortingen, door de ingreep is dat aantal teruggebracht tot 600.000 deelnemers verspreid over vier fondsen. Van Dijk zegt ermee te kunnen leven dat zij toch moeten korten, omdat het hier zou gaan om ‘slecht gefinancierde fondsen’. Zij hebben voor elke euro aan verplichtingen minder dan 90 cent in kas en moeten – als die situatie op 31 december niet is verbeterd – alsnog afstempelen.

Keelgat

Quote

De pijn die we in 2020 niet nemen, moeten we later nemen

Wouter Koolmees

Dat PvdA en GroenLinks met de regeringspartijen accepteren dat er mogelijk alsnog pensioenen worden gekort schoot de SP in het verkeerde keelgat. Volgens Kamerlid Bart van Kent zijn er op dit moment twee fondsen (in de schoonmaak- en de vleessector) die nipt onder de negentig procent uitkomen. Hij vindt het niet terecht dat fondsen ‘die een paar tienden tekort komen’ straks alsnog moeten korten. Volgens Van Dijk is het echter niet terecht om extra coulant te zijn, omdat de werkgevers in deze sectoren te weinig premie in het fonds hebben gestort. Die zouden daarop aangesproken moeten worden, in plaats van het probleem op het bord van de politiek te leggen, aldus Van Dijk.

Minister Koolmees benadrukte in het debat dat de kortingen – als die al plaatsvinden – veel minder fors zullen zijn dan wanneer hij de regels niet tijdelijk zou hebben versoepeld. Fondsen die onder een dekkingsraad van 90 procent uitkomen hoeven namelijk slechts tot dat percentage van 90 procent te korten en niet tot bijvoorbeeld 100 procent of meer, zoals in de pensioenwet staat. Voor een fonds met een dekkingsraad van 89,8 procent betekent dit een korting van 0,2 procent in plaats van 10,2 procent.

Prioriteit

Volledig scherm
© ANP

Koolmees erkende in het debat dat uitstel van pensioenkortingen de financiële situatie van pensioenfondsen niet verbetert. Toezichthouder De Nederlandsche Bank, die kritisch is over de ingreep door de minister, heeft gelijk, aldus Koolmees: ,,De pijn die we in 2020 niet nemen, moeten we later nemen.” Hij geeft echter prioriteit aan rust, om daarmee draagvlak voor het nieuwe pensioenstelsel – dat nu wordt uitgewerkt – te behouden.

Oppositiepartijen PVV, SP en 50Plus waren en blijven tegen het pensioenakkoord, omdat daarin is afgesproken dat pensioenfondsen moeten blijven rekenen met een risicovrije rente. Door die lage rente zijn de dekkingsgraden van grote pensioenfondsen dermate verslechterd dat er komende jaren kortingen dreigden. Dat Koolmees die kortingen nu voor één jaar van tafel heeft gehaald is volgens de partijen te weinig. Zij vinden dat de rekenrente omhoog moet, maar volgens Koolmees zou dat ertoe leiden dat pensioenfondsen verwachte rendementen alvast mogen uitgeven zonder dat zeker is dat die worden geïncasseerd.

Een ruime Kamermeerderheid is het met de D66-bewindsman eens dat de problemen niet kunnen worden opgelost door even aan de renteknop te draaien.