Kamer breekt zich het hoofd over internationale studenten: ‘Al die Duitse psychologen hoeven we niet’
Met videoNederland heeft te veel internationale studenten, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer. Minister Dijkgraaf gaat daarom het aantal nieuwe studenten op Engelstalige opleidingen beperken. Ook komt hij met andere maatregelen. Maar niet alle universiteiten zitten te wachten op een maximum aantal studenten.
Op dit moment mogen universiteiten alleen gebruikmaken van een numerus fixus als ze tijdelijk worden overvallen door een hoge instroom van studenten. Zo kopen ze tijd om te zorgen dat ze de instroom wel aankunnen. Dijkgraaf denkt niet aan een tijdelijke, maar een langdurige maatregel om de toestroom te verkleinen. Daar moeten de regels dus ook op worden aangepast.
De bewindsman verwacht dat de plannen in maart klaar zijn en wil daarom dinsdag tijdens het debat over het onderwerp nog niet ingaan op details.
Spuitgaten uit
De aantallen internationale studenten in Nederland lopen de spuigaten uit, vinden Kamerleden. Volgens cijfers van het CBS stonden in 2022 115.000 internationale studenten ingeschreven in het Nederlandse hoger onderwijs. Dit is 3,5 keer zoveel als in 2006, toen waren dit er 33.000. Dat ziet ook GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld. ,,Je ziet dat Nederlandse hogescholen en universiteiten enorm in studentenaantallen zijn gegroeid. Zowel meer Nederlandse studenten als heel veel buitenlandse studenten.”
Dat brengt problemen met zich mee. SP-Kamerlid Peter Kwint: ,,Je ziet nu dat op hbo's en universiteiten tot wel 60 procent van de bacheloropleidingen in het Engels gegeven worden. Dat is slecht voor de toegankelijkheid van studenten die wat minder goed Engels spreken.” Ook is de werkdruk voor docenten te hoog, en zijn er gigantische problemen met huisvesting. Kwint: ,,Er zijn veel te weinig studentenkamers. De kwaliteit is slecht. Ze komen vaak in een beschimmeld hok van 700 euro per maand terecht.”
Internationaal karakter
De Kamer vroeg minister Dijkgraaf (Hoger Onderwijs) al eerder te kijken naar een quotum. Toch lost dat niet alle problemen op, want sommige universiteiten zitten daar helemaal niet op te wachten.
De universiteit in Maastricht bijvoorbeeld heeft een uitgesproken internationaal karakter. ,,In Limburg is de aanwezigheid van internationaal talent niet alleen logisch in een regio waar drie landsgrenzen samenkomen, maar ook een voorwaarde voor een volwaardig en sterk onderwijsaanbod”, zegt een woordvoerder.
De universiteiten vragen om een genuanceerde aanpak. Westerveld pleit daar ook voor: ,,Je moet als instellingen niet willen concurreren, niet over Nederlandse studenten en ook niet over buitenlandse studenten. Ik hoop dat de minister daar goede afspraken over maakt.”
Een oplossing moet dan ook veel gerichter zijn, vindt ook VVD’er Hatte van der Woude. ,,We moeten bijvoorbeeld kijken welke studentenstromen goed zijn voor ons land, en welke niet. We hebben veel te weinig mensen in technische opleidingen. Deze studenten hebben we echt nodig. Maar honderden Duitse psychologen? Die misschien niet.” Ze wil de instellingen de instrumenten geven om aantallen internationale studenten aan te kunnen pakken, maar het initiatief bij de instellingen houden.
Volgens Kwint (SP) en Westerveld (GroenLinks) moet er vooral gekeken worden naar de subsidiëring van opleidingsinstituten. Een universiteit of hogeschool krijgt meer geld als ze meer studenten aannemen. Zo wordt het dus rendabel meer internationale studenten te werven, want dat betekent meer inkomen. ,,We moeten de bekostiging van instellingen veranderen”, vindt Kwint. ,,Ze moeten minder afhankelijk zijn van aantallen.” Westerveld ziet dat ook. ,,Daar moeten we vanaf.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
met video
Kaag: ‘Voor de monarchie is nog altijd voldoende draagvlak’
Het kabinet ziet geen enkele reden om de monarchie af te schaffen. Volgens vicepremier en D66-leider Sigrid Kaag wordt de monarchie meer gewaardeerd dan de politiek. -
Internationale gemeenschap schenkt miljoenen aan Strafhof in Den Haag
Het Internationale Strafhof in Den Haag krijgt dankzij een succesvolle lobby van Nederland en het Verenigd Koninkrijk miljoenen aan extra steun om oorlogsmisdaden in Oekraïne aan het licht te brengen. -
PREMIUM
Huis vol ongebruikte aankopen? Zo voorkom je nutteloze uitgaven
Weinig geld hebben en toch flink uitgeven. Sommige mensen hebben een gat in hun hand. Waarom is het voor hen zo moeilijk om financieel pas op de plaats te maken? -
PREMIUMMet video
CDA-bestuur komt deze vrijdag bijeen voor beraad: hoe verder na het zware verlies?
Het ooit zo machtige CDA bereikt een nieuw dieptepunt. De partij lijkt de dreun gelaten te slikken, maar vrijdag komen kopstukken bijeen voor beraad. Er klinkt ook roep om actie. -
Voormalig leider D6648
Alexander Pechtold pleit voor afschaffen monarchie: ‘Moet eindigen na Willem-Alexander’
Voormalig D66-leider Alexander Pechtold vindt dat de politiek zich moet wagen aan de discussie of Nederland nog wel een monarchie moet hebben. Zelf vindt hij het koningschap ‘niet meer houdbaar’ en het zou volgens hem goed zijn als Willem-Alexander de laatste koning is.
-
Met deze tool zie jij op welke toeslag of welk potje geld je recht hebt
Zorgtoeslag, huurtoeslag, bijzondere bijstand. Er zijn veel potjes met geld maar mensen weten ze vaak niet te vinden. Om die reden lanceren schuldhulporganisaties Geldfit en VoorzieningenWijzer nu een online Potjes-check. Zo kun je zelf raadplegen op welke voorzieningen je recht hebt. -
-
-
PREMIUMverkiezingen 2023
Verkiezingen tonnen duurder door nieuwe wetgeving: ‘Mensen, transport, papier, locaties, alles is duurder’
Drie sporthallen, meer dan honderd mensen. Dat zouden ingrediënten kunnen zijn voor veel rumoer. Hoe anders is dat vandaag, als op het gemeentelijk stembureau de uitgebrachte stemmen van de Provinciale Statenverkiezingen en de waterschapsverkiezingen gecontroleerd worden. Een kostbare, haast militaire operatie, maar in serene rust.Alphen aan den Rijn -
PREMIUMtips
De muren toe aan een likje verf? Zo kies je de juiste kleur
De gemiddelde Nederlander geeft de muren in huis elke drie tot vier jaar een nieuw kleurtje. Maar hoe kies je een goede tint? Heleen van Gent, kleurexpert bij AkzoNobel, geeft advies.