Kamer komt terug van reces voor debat over avondklok
De Tweede Kamer komt waarschijnlijk morgen terug van reces om te debatteren over de avondklok. Ook de Eerste Kamer is gevraagd snel bijeen te komen, bronnen denken dat dit vrijdag wordt.
Delen per e-mail
Het kabinet durft er niet op te gokken dat de rechter vrijdag alsnog toestemming geeft om de avondklok door te laten gaan. Dus heeft het gisteren als de wiedeweerga een spoedwet gemaakt die de avondklok op een andere manier mogelijk maakt.
Gisteren oordeelde de Haagse voorzieningenrechter dat de avondklok geen goede juridische basis was. Kort gezegd: het kabinet heeft er volgens de rechter de verkeerde wet voor gebruikt. Daarop ging het kabinet direct in hoger beroep. Tussen nu en de uitspraak in dat beroep (waarschijnlijk vrijdag) blijft de avondklok van kracht.
Volgens het kabinet moet de avondklok voorlopig nog even blijven om de corona-epidemie te kunnen bestrijden. De maatregel beperkt het aantal contacten tussen mensen. Zeker nu de veel besmettelijker Britse variant van het virus rondgaat, dreigt het aantal mensen dat ziek wordt anders fors op te lopen.
Nieuwe wet
Gisteren begonnen juristen op het ministerie van Justitie en Veiligheid direct te werken aan een nieuwe wet. Die is gisteravond voor spoedadvies naar de Raad van State gestuurd, vandaag gaat hij naar de Tweede Kamer. Die krijgt vandaag nog de tijd om de wet te bestuderen en schriftelijke vragen te stellen. Naar alle waarschijnlijkheid is dan morgen het debat en de stemming over de wet.
Ook de Eerste Kamer is gevraagd snel naar de nieuwe wet te kijken. Als het parlement voor of op vrijdag instemt met de spoedwet, is de uitspraak van het Hof in Den Haag niet meer van belang. Ook als die de voorzieningenrechter in het gelijk stelt, kan de avondklok dan toch van kracht blijven. Op die manier wedt het kabinet op twee paarden tegelijk.
Bekijk hieronder onze video's over de avondklok.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
VIDEO
Vier miljard uit Groeifonds naar groene waterstof, onderwijs en doortrekken Noord/Zuidlijn
Tien projecten krijgen in totaal 4,1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Het geld gaat onder meer naar groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bijna 650 miljoen euro komt meteen beschikbaar, voor circa 3,5 miljard euro moet nog een extra onderbouwing worden gegeven. -
PREMIUM
Slotsom ‘bezinningsweekeinde’: D66 en CDA sluiten Rutte (nog) niet uit, ChristenUnie en SP doen dat wel
Het is een bende in Den Haag, ook na wat een paasweekeinde vol bezinning had moeten zijn. Een nieuwe informateur moet de formatie – heel langzaam, is de verwachting – vlot trekken. Wat zijn de opties? -
PREMIUM
Hoe komt politiek uit deze impasse? De bal ligt nu bij Arib
Eén ding is zeker: er moet een ‘verkennende informateur’ komen. Maar vooralsnog ziet niemand een uitweg uit de formatie-impasse. ,,Bezinnen en opnieuw beginnen.” -
PREMIUM
Werk aan de winkel voor Rutte: ‘Hij is hét symbool van de bestuurscultuur’
Het Binnenhof schudt op zijn grondvesten. Nu de premier zwaar onder vuur ligt, wankelt ook het vertrouwen in de politieke mores en de Haagse bestuurscultuur. ,,Mark Rutte is daar het symbool van, maar aan deze regentencultuur hebben alle partijen min of meer bijgedragen.’’ -
Video
Kleine partijen op de koffie bij Tjeenk Willink: Rutte-blokkade vertoont scheurtjes
Informateur Herman Tjeenk Willink wil de mislukte kabinetsvorming vlottrekken volgens zijn eigen methode: lange gesprekken, meer inhoud, minder ‘poppetjes’. Maar diverse partijleiders zetten op dag één van de nieuwe verkenning de deur voor een eventuele samenwerking met VVD-leider Rutte alweer op een piepklein kiertje.
-
PREMIUMColumn
Zie Willem Engel daar staan, die zelfingenomen dansleraar: het was feest!
Linda Akkermans schrijft drie keer per week over wat haar bezighoudt. -
PREMIUMVIDEO
Kabinet was compleet overrompeld door uitspraak over avondklok
Al sinds september werd er over de avondklok nagedacht, maar gisteren schoot een rechter de wettelijke basis voor de maatregel af. Het kabinet werd totaal overrompeld. ,,Er waren waarschuwingen, maar iedereen dacht dat dit kon.’’ -
VIDEO
Coronapiek in zicht, opkomst Braziliaanse P1-variant wel ‘zorgwekkend’
De komende weken bereikt Nederland de piek van de derde golf, denken rekenmeesters van het RIVM. Daarna zijn pas versoepelingen mogelijk. De deskundigen kijken wel met argusogen naar de Braziliaanse P1-variant, die tot 49 procent besmettelijker lijkt te zijn. Nu wordt nog slechts 1,5 procent van de infecties in Nederland veroorzaakt door deze mutant.