Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Kamer: speur naar Nederlandse pedo’s in het buitenland

De Tweede Kamer wil dat minister Sander Dekker (VVD, Justitie) uitzoekt of veroordeelde Nederlandse pedofielen in het buitenland wonen en wat zij daar doen. Aanleiding zijn de verdenkingen tegen Hans V. in Kenia. Hij werd in de jaren 90 in Nederland al twee keer veroordeeld. 

V. staat in Kenia terecht voor misbruik van drie jonge meisjes. Het vermoeden bestaat dat het daadwerkelijke aantal slachtoffers hoger ligt. Jarenlang had V. een weeshuis in het Afrikaanse land.  Ook in 2001 stond hij al terecht voor seks met meisjes die hij onder zijn hoede had.

Naar nu blijkt werd V. in de jaren 90 in Nederland tweemaal veroordeeld voor ernstige zedenzaken. In de periode 1994-1995 misbruikte hij minstens drie kinderen in Tilburg. Tijdens de proeftijd van de gevangenisstraf die daarop volgde, ging hij weer in de fout. In Ethiopië misbruikte hij een onbekend aantal ‘zeer jonge meisjes’. Weer moest V. de cel in. 

Dat hij ondanks deze veroordelingen jarenlang zijn gang kon gaan in Kenia, zorgt voor ongemak in Den Haag.  PvdA-Kamerlid Attje Kuiken vraagt de minister om onderzoek. ,,Ik wil weten of er meer veroordeelde kindermisbruikers in het buitenland wonen en hoe we voorkomen dat zij weer de fout in gaan.”

Kuiken zegt zich te realiseren dat zo'n onderzoek qua privacy gevoelig ligt, maar wil dat Nederland al het mogelijke doet om misbruikzaken te voorkomen. Haar voorstel vindt in elk geval steun bij oppositiepartijen PVV en SP. 

Ook coalitiepartijen VVD en CDA staan sympathiek tegenover het idee. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg wil daarnaast ‘een structurele oplossing’. Ze hamert bij Dekker op de komst van een internationale Verklaring Omtrent Gedrag. 

Capaciteit

Volgens kinderrechtenorganisatie Defence for Children moet Nederland meer doen om informatie-uitwisseling met andere landen te verbeteren. ,,In heel wat zaken van kindermisbruik door Nederlanders in het buitenland waren de verdachten eerder al in Nederland veroordeeld. Uit een schrijnende zaak als die van Hans V. blijkt dat continue aandacht en capaciteit nodig is om dit soort zaken in de kiem te smoren.”

Sinds 2018 is overigens de Wet Langdurig Toezicht van kracht. Die maakt het bij nieuwe veroordelingen mogelijk om ontuchtplegers levenslang te volgen. Voor oude gevallen geldt deze wet echter niet. 

Volledig scherm
Hans V. na zijn aanhouding. © Kenya police
  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.