Kamer woest over chaos bij CBR, eist vanaf nu maandelijkse rapportage minister
Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie willen dat verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen maandelijks verantwoording gaat afleggen over de gigantische problemen bij het CBR. De incidenten waaruit blijkt dat de organisatie de boel intern volstrekt niet op orde heeft, rijgen zich aaneen. Het CBR staat al onder curatele bij de minister.
Delen per e-mail
De nieuwe misstappen van het CBR – er werden medische dossiers verwisseld – laten volgens Kamerleden zien dat er nog meer mis is met de werkwijze en organisatie dan eerder gedacht. Zeker omdat uit berichtgeving van deze site blijkt dat de organisatie uitermate slordig omgaat met zéér privacygevoelige informatie.
Minister Van Nieuwenhuizen laat in een korte reactie weten: ,,Ik ben hier enorm van geschrokken, dit soort dingen mogen niet voorkomen. Ik heb het CBR gevraagd hier snel opheldering over te geven.”
Nieuwe grens overschreden
Toch vinden de coalitiepartijen dat er meer nodig is. Ze hebben een set gezamenlijke vragen ingediend over de nieuwste rel, wat aangeeft hoe urgent de Kamerleden de kwestie vinden. Daarin vragen ze om een maandelijkse voortgangsrapportage. De parlementariërs vinden dat een nieuwe grens is overschreden nu ook de privacy van gewone burgers in het geding is. Ook willen ze weten of de top van het CBR de situatie nog wel onder controle heeft.
,,Het is heel ernstig dat de medische gegevens van iemand in het dossier van een wildvreemde terecht kunnen komen”, zegt CDA-Kamerlid Wytske De Pater-Postma. ,,Dat is uiterst zorgwekkend. Nederlanders moeten erop kunnen vertrouwen dat de overheid zorgvuldig omgaat met hun medische gegevens. Dat vertrouwen is nu geschonden. Het CBR moet daarvoor verantwoording afleggen.”
VVD’er Remco Dijkstra is niet verrast over het nieuwste incident. ,,Iedereen weet dat het chaos is bij het CBR en er hard gewerkt wordt om tot oplossingen te komen. De schrijnende verhalen van mensen die zonder rijbewijs komen te zitten omdat het verlengen lang duurt, de onduidelijkheid over medische keuringen en trajecten, de interne problemen met digitalisering. Het is niet eenvoudig en kost tijd om op te lossen.”
Waanzin
Kamerlid Roy van Aalst (PVV) vindt het ‘waanzin’ dat een instantie die de verkeersveiligheid moet waarborgen er zo’n ontzettende puinhoop van maakt. ,,Incapabele bestuurders, geflopte IT-projecten en onnodige verspilling van belastinggeld. Er lopen bij het CBR heel veel hardwerkende mensen rond op de werkvloer, maar het hart van de onderneming en de aansturing – lees: raad van toezicht – is verrot. Het is een baantjescarrousel geworden! Dan is het tijd voor een grote schoonmaak. Alle rommel eruit en opnieuw beginnen. Rigoureus. Dat verwachten wij van de minister.”
SP-Kamerlid Cem Laçin zag de bui van verwisselde dossiers al hangen. ,,Als opgestuurde brieven en aanvraagformulieren al niet goed verwerkt worden, is dit een logische volgende stap. Een nieuw ICT-systeem tegelijk met een reorganisatie, volledige willekeur bij medische keuringen, te lange wachttijden bij de klantenservice. De top van het CBR en de minister falen al jarenlang. Op mijn verzoek komt er een extern onderzoek naar de rol van het ministerie bij alle problemen, daarna moet de Kamer beslissen hoe we de problemen gaan aanpakken.”
Onacceptabel
Veel mensen vragen zich nu terecht af of hun medische gegevens wel veilig zijn bij het CBR, constateert Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). ,,Deze situatie is onacceptabel. Ik wil weten of deze problematiek bekend was bij de minister en wat zij gaat doen om de problemen zo snel mogelijk op te lossen en te garanderen dat deze zeer persoonlijke informatie veilig is bij het CBR.”
Vanochtend ging het bij de Ochtend Show to go over de blunders met medische dossiers bij het CBR. Bekijk hier de beelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
OMT-advies ‘Avondklok nodig vanwege feestende jongeren, verder is huidige lockdown genoeg’
Het OMT ziet in haar nieuwste kabinetsadvies, dat vandaag naar buiten is gekomen, geen aanleiding de lockdown aan te scherpen. Waarom denkt het kabinet dan toch over het instellen van een avondklok? Om samenscholing van jongeren tegen te gaan, aldus het advies. -
PREMIUM
PVV wil meeregeren, andere partijen zien het niet zitten: ‘Wilders radicaliseert verder’
Met een dikker verkiezingsprogramma hoopt de PVV een basis te leggen om mee te regeren in een volgend kabinet. Andere partijen zijn er juist al door afgeschrikt. -
Avondklok na Catshuisoverleg stapje dichterbij
Een avondklok in Nederland als nieuw pressiemiddel tegen het coronavirus wordt langzaam waarschijnlijker, zo stellen ingewijden na het Catshuisoverleg van zondag. -
Respijt voor oudere automobilist zonder geldig rijbewijs
Ouderen die door problemen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen tijdelijk zonder geldig rijbewijs rijden, krijgen hoogstwaarschijnlijk maximaal een jaar lang respijt. Dat heeft verkeersminister Van Nieuwenhuizen vanavond gemeld aan de Tweede Kamer. Deze senioren moeten dan wel in het keuringstraject zitten bij het CBR. -
TOESLAGENAFFAIRE VVD-minister Eric Wiebes vertrekt per direct uit demissionair kabinet: ‘Ik voel mij zwaar medeverantwoordelijk’
VVD-minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) vertrekt per direct uit het kabinet. Hij gaat niet demissionair door, zoals de rest van de ministersploeg. Wiebes was in het vorige kabinet als staatssecretaris van Financiën verantwoordelijk voor de Belastingdienst, die zwaar de fout in ging met de toeslagenaffaire.
-
VIDEO OMT-berekening: één op tien heeft nu Britse coronavariant, maatregelen tot de lente
Nederland zit mogelijk vast aan lockdown-maatregelen tot de lente of tot er genoeg mensen ingeënt zijn. Dat blijkt uit het nieuwe OMT-advies. De experts vinden dat extra actie nodig is nu de nieuwe Britse variant zich snel verspreidt en volgens prognoses in maart leidt tot een derde golf. Een avondklok of reisbeperkingen zijn nog opties. -
CBR blundert met medische dossiers
Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen heeft medische gegevens van tientallen mensen die hun rijbewijs willen verlengen toegevoegd aan digitale dossiers van anderen. Het CBR kan de gegevens die zichtbaar werden voor onbekenden niet meer vinden. -
Langere lockdown: ‘We hebben geen andere keuze, ook door de Britse variant’
Nederland blijft in lockdown tot en met zeker 9 februari en gaat nog eens serieus kijken naar het instellen van een avondklok. ,,Iedereen zal begrijpen dat er geen andere keuze is. De cijfers dalen niet genoeg en we maken ons grote zorgen om de Britse variant.”