Knapen: Nederland staat nog altijd achter oproep aan Erdogan om activist Kavala vrij te laten
Nederland blijft ‘ondubbelzinnig’ achter de oproep aan Turkije staan om de activist Osman Kavala vrij te laten uit voorarrest. Dat de regering zou zijn teruggekrabbeld nadat president Erdogan dreigde om tien ambassadeurs het land uit te zetten, klopt volgens het kabinet niet.
,,Wij staan achter deze oproep, daar is geen twijfel over mogelijk", zei demissionair minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen in de Tweede Kamer. ,,Wij stellen dit keer op keer aan de orde en blijven dit doen.”
Erdogan zei zaterdag dat Turkije tien ambassadeurs tot persona non grata heeft verklaard vanwege de gezamenlijke oproep Kavala vrij te laten. De Nederlandse ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet verklaarde maandag met de andere ambassadeurs dat hun landen het diplomatieke beginsel respecteren om zich niet te mengen met de binnenlandse rechtsgang. Ankara maakte diezelfde avond bekend dat de diplomaten toch niet uitgewezen zouden worden. De diplomatieke rel werd daardoor in de kiem gesmoord.
Gezwicht
De gang van zaken lokte de kritiek uit dat Nederland en andere westerse landen gezwicht waren voor de druk van Erdogan. Volgens Knapen is daar geen sprake van. Volgens hem kwamen de ambassadeurs met hun statement omdat de suggestie was gewekt dat de tien landen de Weense conventie niet zouden respecteren. Daarin staat het artikel opgenomen die inmenging uitsluit. ,,Als wij kritiek leveren en er komt een tegenreactie dat wij internationale verdragen aan ons laars zouden lappen, dan zijn wij eraan gehouden aan te geven dat daar geen sprake van is", stelt hij.
Dat wil echter niet zeggen dat Nederland zou zijn 'teruggekrabbeld', meent Knapen. De tien landen herhaalden slechts de uitspraak van het Europees Hof van de Rechten van de Mens. Dat gelastte Turkije eerder om Kavala onmiddellijk vrij te laten uit zijn voorarrest. Knapen: ,,De oproep was in de geest van afspraken die we internationaal hebben gemaakt.”
Niet op het matje
Volgens de CDA-minister zal Nederland als dat nodig is landen blijven aanspreken op de rechtsstaat en ‘mogen andere landen dat bij ons ook'. Hij is tegelijkertijd niet van plan om de Turkse ambassadeur in Nederland op het matje te roepen.
D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma toonde zich verheugd over de uitleg van het kabinet, waar volgens hem ‘geen woord Spaans bij’ is. Hij riep andere Kamerleden op niet mee te gaan in het 'frame’ dat de Nederlandse ambassadeur ‘incompetent’ zou zijn en 'laf’ heeft gehandeld. ,,Nederland staat nog steeds onomwonden en ondubbelzinning achter de oproep om Kavala vrij te laten", constateert hij tevreden.
Zwakte
Toch vinden andere Kamerleden dat de gang van zaken niet goed was. ,,De afgelopen dagen waren zeer pijnlijk", meent VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans. Hij noemt het een ‘zwakte’ dat Nederland en andere landen benadrukten dat de Weense conventie wordt gerespecteerd. Die zin kan volgens hem op meer manieren geïnterpreteerd worden. ,,Nu lijkt het erop dat wanneer een dictator terugslaat, het Westen terug rent uit de ring.”
Knapen is het daar niet mee eens en zegt dat er alleen een ‘misverstand’ is rechtgezet.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
PREMIUM
Van Turkse zakenman en filantroop tot ‘terrorist’: een portret van Osman Kavala (64)
De Turkse dissident Osman Kavala staat centraal in een nieuwe politieke rel tussen Turkije en tien westerse landen waaronder Nederland. Maar wie is deze zestiger die er door president Erdogan van wordt beschuldigd het land te willen destabiliseren? -
Turkije stuurt Nederlandse ambassadeur en anderen toch niet weg
De Nederlandse ambassadeur en negen anderen hoeven toch niet weg uit Turkije, hoewel ze hebben opgeroepen een activist vrij te laten. De Turkse president Erdogan kwam maandag terug op zijn aankondiging de tien westerse topdiplomaten tot ongewenste personen te laten verklaren. -
PREMIUMInterview1
Staatssecretaris Hans Vijlbrief: ‘Groningse gaskraan weer open? Dat is gevaarlijk’
De koffer van Hans Vijlbrief staat klaar mocht hij na het enquêterapport over de gaswinning in Groningen het veld moeten ruimen. Ondanks de energiecrisis wil hij voorkomen dat een volgend kabinet de gaskraan weer opendraait. -
Getest: dit is de beste wasdroogcombinatie
Wat is de beste wasdroogcombinatie? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
PREMIUM
Plotseling vertrek premier Nieuw-Zeeland 'voorbeeld voor andere politici'
Jacinda Ardern, sinds 2017 premier van Nieuw-Zeeland, heeft plotseling haar vertrek aangekondigd. De 42-jarige politicus heeft naar eigen zeggen ‘niet langer genoeg in de tank’ voor de functie van premier. ,,Goed dat ze zich zo open en kwetsbaar opstelt.’’ -
Perin-Gopie wordt lijsttrekker Volt in Eerste Kamer, partij doet mee aan Statenverkiezingen in acht provincies
Gaby Perin-Gopie is door de leden van Volt verkozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Tijdens het congres van de partij vandaag in Utrecht kreeg zij van de elf kandidaten de meeste steun.