Volledig scherm
Wouter Koolmees, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid © ANP

Koolmees gelast 'cultuuronderzoek' bij UWV om Polenfraude

Er komt een onderzoek naar de cultuur binnen uitkeringsinstantie UWV. Ook worden de systemen doorgelicht door 'vreemde ogen' om te zien of er 'misbruikrisico's' in zitten. Daarnaast krijgt de Tweede Kamer elk jaar een vertrouwelijk verslag over fraude met uitkeringen.

Met die toezeggingen hoopt minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken de fraude-aanpak bij het UWV te verbeteren en de informatievoorziening naar het parlement te verbeteren. De integriteit van de dienst moet volgens hem ‘boven iedere twijfel verheven zijn’, zei hij vanmiddag in debat met de Tweede Kamer. ,,Dit kan echt beter, dit moet echt beter'', aldus de minister.

Koolmees erkent dat de controle bij de uitkeringsinstantie ‘te mager is geweest’, waardoor Poolse arbeidsmigranten een uitkering konden opstrijken terwijl zij niet in Nederland verbleven.

Wanbeleid

Koolmees neemt fel afstand van het verwijt vanuit de oppositie dat er bij UWV afgelopen jaren wanbeleid is gevoerd. ,,Er is heel hard gewerkt'', benadrukt de D66-minister. Wel is er volgens hem onvoldoende urgentie geweest bij de aanpak van de adresfraude. Ook het fenomeen dat Poolse arbeiders zich hier vrijwillig lieten ontslaan en desondanks een uitkering konden aanvragen moet volgens Koolmees bestreden worden.

De misstanden bij het UWV kwamen aan het licht door een serie onthullingen door het tv-programma Nieuwsuur. De signalen waren al een aantal jaren bekend op het ministerie van Sociale Zaken, maar de Kamer werd niet geïnformeerd. Koolmees erkende eerder al dat het parlement ‘proactiever’ ingelicht had kunnen worden.

Adrescontroles

Eerder kondigde de minister ook al aan dat adrescontroles worden verscherpt. Koolmees benadrukte destijds wel dat het UWV jarenlang te maken heeft gehad met bezuinigingen, waardoor via automatisering het persoonlijke contact met cliënten verslechterde. Vermoedens van fraude werden daardoor minder snel opgemerkt.

Oppositiepartijen eisten tijdens hun inbreng dat de minister zijn greep op het UWV versterkt. Tegelijkertijd vroegen zij in verschillende vormen om onderzoek. De SP wil graag de UWV-top onder ede ondervragen, GroenLinks wil dat de Algemene Rekenkamer de dienst onder de loep neemt en de PVV wil een parlementair onderzoek. Voor geen van die voorstellen lijkt echter een meerderheid te zijn.