Kritiek op huidig vaccinatiebeleid: er zijn meer kinderen te redden
Meningokokken-BOns kabinet moet extra infectieziekten opnemen in het Rijksvaccinatieprogramma, vinden meerdere vaccinatie-experts. Vooral de inenting tegen de meningokokken B-bacterie wordt veel genoemd. Daar is dan wel extra budget voor nodig.
Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over vaccinatie. Een reeks experts, waaronder onderzoekers en fabrikanten, hebben vooraf al hun mening gepubliceerd. Ze zijn het roerend eens dat het Rijksvaccinatieprogramma werkt; er worden 450 kinderlevens per jaar door gered.
Toch is er ook kritiek: zo krijgen Engelse kinderen al sinds 2015 het meningokokken B-vaccin, terwijl dat in Nederland nog steeds niet gebeurt. Die achterstand moet worden ingehaald, vindt professor Postma van het Universitair Medisch Centrum Groningen. ,,Om te beginnen zouden we de grens voor de kosteneffectiviteit van vaccins gelijk moeten trekken met die voor andere medische interventies.”
Meerdere experts vinden het raar dat een nieuw middel in de wereld van de oncologie makkelijk 80 duizend euro per gewonnen levensjaar mag kosten. Als het echter om het redden van kinderlevens met een vaccin gaat, vinden we 20 duizend euro per gewonnen levensjaar genoeg.
Enorm hoge kosten
Daarbij vergeet de overheid volgens kinderarts Bruijning-Verhagen (UMC Utrecht ) de enorm hoge kosten die ontstaan als een kind uiteindelijk meningokokken krijgt. Niet alleen vanwege de dure behandeling, maar ook door de fikse gevolgen voor de omgeving of maatschappij. Dat moet voortaan meegewogen worden in de berekening, vindt zij.
Een proactief beleid had heel wat levens kunnen sparen
Volgens farmaceut GSK (GlaxoSmithKline) heeft onze overheid enkele jaren terug niet snel genoeg gereageerd toen er signalen lagen dat meningokokken W oprukte. Zo duurde het een jaar voordat er vaccins werden besteld voor een inhaalactie. ,,Een proactief beleid had heel wat levens kunnen sparen. Wat hier is gebeurd met meningokokken W, kan ook gebeuren met meningokokken B.”
Door meningokokken kan een mens in rap tempo erg ziek worden. Er worden twee vormen van meningokokkenziekte onderscheiden: meningitis (hersenvliesontsteking) en sepsis (bloedvergiftiging). Meningokokken B komt vooral voor bij kinderen jonger dan vijf jaar.
Bijwerkingen
De Gezondheidsraad meldde afgelopen december dat er een vaccin tegen meningokokken B beschikbaar is, maar dat nog onvoldoende bekend is hoe effectief het is in het verminderen van het aantal ziektegevallen. Wel is bekend dat het vaccin bijwerkingen geeft, zoals koorts. Daarom wordt deze inenting nu niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma.
GSK claimt dat dit besluit van de Gezondheidsraad per jaar zo‘n 80 gevallen van meningokokken B oplevert, waaronder circa 5 sterftes en 24 gevallen van invaliditeit. Proactief vaccinatiebeleid kan dat voorkomen.
In november 2018 was Tweede Kamerlid Anne Kuik te gast in De Ochtend Show to go om te praten over het inenten tegen meningokokken. Bekijk hieronder de video.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMInterview
‘Het is mooi geweest’ voor Gert-Jan Segers: ‘Ik ga het gedoe en botsende ego’s het minste missen’
,,Het zit erop! Het is mooi geweest, het was de moeite waard.” Toch nog onverwacht stopte Gert-Jan Segers (53) als politiek leider van de ChristenUnie. In de hal van de Tweede Kamer gaf hij vanochtend een interview over zijn stap. -
Beter Eten
Maca-poeder zou wonderen doen in de slaapkamer, maar ‘sekskroket’ werkt misschien beter
In de rubriek Beter Eten schrijft gezondheidsjournalist Tijn Elferink over wat hem opvalt op het gebied van eten en drinken. Een Peruaans poedertje zou zorgen voor een boost van je libido. Waarom je een spannende avond toch beter met een sekskroket kunt beginnen. -
Geen volledig Nederlands Patriot-systeem naar Oekraïne, wel twee lanceerinstallaties en raketten
Nederland stuurt geen volledig Patriot-luchtafweersysteem naar Oekraïne. Wel gaan er twee Patriot-lanceerinrichtingen naar het land, dat ook van de Verenigde Staten en Duitsland Patriots krijgt. Nederland levert daarnaast ‘een aantal raketten’ en helpt mee met de training die voor Oekraïense militairen nodig is om het luchtafweergeschut te bedienen. -
PREMIUMInterview
‘Prik tegen meningokokken nuttig voor de hele bevolking’
De Gezondheidsraad roept vandaag op om álle 14-jarigen en baby’s in te enten tegen ‘de ernstige ziekte’ meningokokken type W. Voorzitter Pim van Gool zegt waarom onze zuigelingen en pubers de ene prik wél moeten krijgen en de andere niet. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
PREMIUM1
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
-
-
Gezondheidsraad: Ent alle baby's en 14-jarigen in tegen meningokokken
De Gezondheidsraad adviseert om voortaan alle baby's en alle 14-jarigen in te enten tegen meningokokken type W. De levensgevaarlijke bacterie maakte dit jaar bijna honderd Nederlanders ernstig ziek, van hen overleden 21 mensen. -
Met video3
Segers bij afscheid aan gepolariseerde Tweede Kamer: ‘Hou de gemoedelijkheid van een dorp’
Vertrekkend leider van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, hoopt dat de Tweede Kamer ook in de huidige gepolariseerde tijd ‘de gemoedelijkheid van een dorp’ houdt. ,,Als het hier lukt toch prettige collega’s te blijven, dan laten we zien dat het buiten ook moet lukken.”