Volledig scherm
Een politieagent fietst op straat in Amsterdam © Robin Utrecht

Kwart politiepersoneel straks op de fiets naar het werk

Binnen drie jaar fietst minimaal 25 procent van de 60.000 politiemedewerkers naar het werk. Die ambitie maken de nationale politie en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) vandaag bekend. 

Gezondere medewerkers, schonere lucht en minder files. Om aan die doelen bij te dragen, wordt de nationale politie - de grootste werkgever van Nederland - ‘fietsambassadeur’ van staatssecretaris Van Veldhoven. Zij wil nog deze kabinetsperiode 200.000 extra fietsers naar het werk.

Duurzaamheid

Jolanda Aalbers, hoofd bedrijfsvoering van de eenheid Oost-Nederland, de grootste eenheid binnen de nationale politie: ,,Bij de politie is duurzaamheid erg belangrijk. Recent was nog in het nieuws dat de nationale politie samen met de brandweer het hoogste ziekteverzuim van Nederland heeft. Daar willen we echt wat aan doen.”

In Oost Nederland fietst op dit moment ongeveer 21 procent van de medewerkers naar het werk. De eenheid is hiermee koploper: landelijk rijdt nog geen één op de vijf politiemensen op de tweewieler naar de werkplek. 

Staatssecretaris Van Veldhoven vindt de ambitie van de politie mooi. ,,De fiets is ons geheime wapen. Tegen drukte, voor betere gezondheid en voor schone lucht. Ik weet zelf als geen ander hoe heerlijk het is om naar het werk te fietsen. Dat is ook een goede zaak voor werkgevers.” 

Dol op fietsen

Quote

Ik woon 15 kilometer van mijn werk en fiets die afstand meerdere keren per week. Daar word ik blij van

Agent Rik de Boer

Agent Rik de Boer is, net als de bewindsvrouw, dol op fietsen. ,,Ik woon 15 kilometer van mijn werk en fiets die afstand meerdere keren per week. Daar word ik blij van. Het verbetert mijn gezondheid, ik ben van vage rugklachten af. En fietsen is ook goed voor het milieu, dat is zeker een overweging.”

Het kabinet werkt al aan genoeg parkeerplekken en aantrekkelijke fiscale regelingen om een fiets te nemen. Zo wordt het leasen van een fiets vanaf 2020 net zo makkelijk als het leasen van een auto, maar dan tegen de lage bijtelling van 7 procent.

De fietsambassadeurs van Van Veldhoven nemen zelf ook maatregelen om fietsgebruik te stimuleren. Denk aan kilometervergoedingen, fiscale voordelen bij de aanschaf van een fiets, laadmogelijkheden voor e-bikes, leenfietsen, stallingen, douches en fietsenmakers op kantoor.

Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken, gaat per fiets. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat investeert met provincies, stadsregio’s en gemeenten 345 miljoen euro in nieuwe fietsroutes en stallingen.