‘Laat universiteiten grenzen stellen aan aantal studenten aan ver buitenland’
Universiteiten en hogescholen moeten grenzen kunnen stellen aan het aantal internationale studenten van buiten Europa. Een te grote toestroom uit het verre buitenland brengt de onderwijskwaliteit in gevaar en verdringt Nederlandse studenten. Dat zegt regeringspartij VVD.
Delen per e-mail
Het is nu niet mogelijk om paal en perk te stellen aan studenten van buiten Europa. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma vindt dat universiteiten dat wel moeten kunnen doen. Ook de rectoren van Nederlandse universiteiten pleiten voor ‘meer instrumenten om beter te kunnen sturen op een evenwichtige internationale en diverse instroom’.
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs (D66) wil wel dat scholen in noodgevallen maatregelen kunnen nemen, maar wil hen geen vast maximum laten stellen aan het aantal buitenlandse studenten. Wel wil ze de instroom ontmoedigen door hoger collegegeld te vragen aan studenten buiten Europa en door hen Nederlandse les te laten volgen. Dat vindt Wiersma niet de juiste weg.
Voorrang
Het VVD-Kamerlid wil ook dat het mogelijk wordt om te selecteren op welke studenten scholen binnenhalen. Uit onderzoek blijkt dat veel studenten na hun studie in Nederland blijven. Wiersma vindt dat er bijvoorbeeld voorrang gegeven moet worden aan internationale studenten die technische studies gaan doen. ,,Nu zijn er veel studenten die psychologie studeren. Die hebben we niet nodig.”
Nederland is een aantrekkelijk studieland voor buitenlandse studenten. Dat heeft voordelen maar ook nadelen, stelt Wiersma. ,,De kwaliteit holt achteruit. Collegezalen zitten vol, sommige opleidingen moeten een numerus fixus instellen en Nederlandse studenten worden verdrongen.”
Engels
Dat merkt ook de TU Delft. De universiteit geeft vier van de zestien opleidingen in het Engels. Toen de studie computer science en engineering nog in het Nederlands werd gegeven, meldden zich in 2016 260 studenten aan. Toen de opleiding een jaar later overstapte naar Engels – op verzoek van de Nederlandse studenten – steeg dat naar 400 studenten.
Toen was er nog wel een Nederlandse taaleis. Toen die vorig jaar werd losgelaten, kwamen er tot grote schrik van de TU Delft meer dan 1000 aanmeldingen. Daarop sloot de universiteit de aanmeldingen van buiten Europa – wat wettelijk niet mag, maar wel werd toegestaan. Nu geldt voor de studie een numerus fixus van 500 studenten. Die hebben zich nu al aangemeld – allemaal van buiten Europa.
Bestuursvoorzitter en rector van de TU Delft, Tim van der Hagen, pleit daarom voor een maximum aan studenten van buiten Europa. ,,Wij zouden gebaat zijn bij zo’n cap. De aanmeldingen uit het buitenland zijn vaak onvoorspelbaar; het overkomt ons.” Volgens Van der Hagen kan zijn universiteit dat niet aan maar ook de stad Delft niet. ,,Het piept en kraakt nu echt.”
Vrij verkeer
Aan studenten uit landen binnen de Europese Economische Ruimte (alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland) kunnen geen grenzen worden gesteld. Europese afspraken schrijven immers voor dat er vrij verkeer van personen is. Dat kost ons land veel geld: het collegegeld is hetzelfde, maar het overige bedrag, gemiddeld 7400 euro, betaalt de overheid – net als voor Nederlandse studenten.
VVD’er Wiersma noemt dat ‘geen faire deal’. ,,We zijn netto-opleider in Europa, dus het kost ons veel meer dan het ons oplevert.” Hij wil dat Van Engelshoven in Brussel het gesprek aangaat om de kosten te verrekenen met andere landen. Ook de Sociaal Economische Raad (SER) adviseerde het kabinet vorige maand dat er een Europees fonds moet komen om Nederland voor de hoge instroom van studenten uit EU-landen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinetsval in cruciale coronafase, experts bezorgd: ‘slechtst mogelijke timing’
Met nog altijd forse besmettingscijfers, grote druk op de zorg en de dreiging van de Britse variant komt de kabinetsval op het ‘slechtst mogelijke moment’, meldt viroloog Marion Koopmans (Erasmus MC). Ook andere experts bekijken de ontwikkelingen rond het Binnenhof met argusogen: ,,Een kabinet van nationale eenheid is nodig.” -
Update Staatssecretaris Van ‘t Wout volgt Wiebes op als minister van Economische Zaken
Bas van ‘t Wout, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, schuift een plekje op en volgt Eric Wiebes op als minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat melden ingewijden. Wiebes stapte vorige week per direct op vanwege zijn verantwoordelijkheid in de toeslagenaffaire. Het kabinet viel, maar bleef demissionair aan. -
Universiteiten willen internationale studenten kunnen weigeren
Nederlandse universiteiten en hogescholen moeten de mogelijkheid krijgen studenten van buiten de Europese Unie te weigeren of ze een hoger collegegeld op te leggen dan voor studiegenoten geldt. -
PREMIUM
Nieuwe maatregelen tegen derde golf in de maak: ‘Variant is niet onder controle’
Nederland wacht een lange winter in een strengere lockdown. Onder druk van een derde golf broedt het kabinet op heftige ingrepen als een avondklok of extra bezoekrestricties. -
VIDEO Rutte vraagt Kamer om steun voor avondklok: ‘je komt er niet met bestaande lockdown’
Een avondklok tegen het coronavirus heeft vooralsnog onvoldoende draagvlak in de Tweede Kamer, tot chagrijn van premier Rutte. Die doet met de beelden van volle Londense ziekenhuizen op het netvlies een klemmend beroep op de critici: houd alle opties open. ,,In het VK is het verschrikkelijk.”
-
PREMIUM
OMT-ADVIES Heropening scholen op losse schroeven, effect avondklok is bekend: ‘We hebben een extra zet nodig’
Het ziet er slecht uit voor de basisscholen. Voor heropening eind januari lijkt het te vroeg nu het aantal infecties hoog blijft en er onzekerheid is over de Britse variant. Extra maatregelen als een avondklok of reisbeperking zijn inmiddels doorgerekend en volgens sommige OMT’ers hard nodig. ,,We hebben echt een extra zet nodig.” -
PREMIUM
VIDEO Lilianne Ploumen moet PvdA uit het slop trekken
Lilianne Ploumen (58) is de nieuwe lijsttrekker van de Partij van de Arbeid. De Amsterdamse oud-minister volgt Lodewijk Asscher op, die vorige week opstapte vanwege de toeslagenaffaire. Ploumen heeft één missie: de PvdA uit het slop trekken. -
PREMIUM
Ministerraadnotulen VN en Dutchbat hadden volgens minister meer kunnen doen om val Srebrenica te voorkomen
Dutchbat had volgens toenmalig Defensieminister Voorhoeve meer kunnen doen om de val van Srebrenica te voorkomen, blijkt uit vrijgegeven ministerraadnotulen uit 1995. Ook wist Defensie kort na de val al van de genocideplannen van de Bosnische Serviërs via twee hooggeplaatste Nederlandse ooggetuigen, die in allerijl werden teruggehaald en een spreekverbod kregen.