Volledig scherm
Een kamer op de kinderafdeling van een ziekenhuis in het zuid-westen van Nederland. © peter van trijen/het fotoburo

'Laat ziekenhuizen personeel kinderafdelingen uitwisselen'

Nijpend tekortZiekenhuizen moeten tijdelijk gespecialiseerd verpleegkundigen en artsen op kinderafdelingen uitwisselen om zware personeelstekorten het hoofd te kunnen bieden. 

Quote

Ernstig zieke kinderen moeten er zeker van kunnen zijn dat ze snel de juiste zorg krijgen, en dat ouders in de buurt zijn

Dat zeggen verschillende politieke partijen en de medisch specialisten bij een rondgang van deze krant. Afgelopen weekend bleek dat de kinderafdeling intensive care van het Amsterdamse VUmc-ziekenhuis komende maanden geen opnames meer doet. De reden: een ernstig tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen.  

Er wordt al samengewerkt met de locatie AMC om de problemen te tackelen, maar volgens de verontruste Tweede Kamer is er meer nodig. Er ontspint zich namelijk overal in het land hetzelfde personeelsprobleem. 

Afspraken maken

Aukje de Vries van regeringspartij VVD: ,,Zorgverzekeraars en ziekenhuizen kunnen bijvoorbeeld zorgen dat kinderen in een ander ziekenhuis worden geholpen of afspraken maken over het lenen van elkaars kinderartsen."

Ook de PVV, de grootste oppositiepartij, stelt dat ziekenhuizen de handen ineen moeten slaan en in ieder geval tijdelijk personeel gaan uitwisselen. Kamerlid Karen Gerbrands: ,,Verder kunnen gespecialis
eerde afdelingen voor kinderverpleegkunde wellicht worden geconcentreerd op één plek tot de problemen zijn opgelost."

PvdA'er Lilianne Ploumen wil dat 'alle mogelijke oplossingen', waaronder de  uitwisseling van zorgpersoneel, op tafel komen. ,,Ernstig zieke kinderen moeten er zeker van kunnen zijn dat ze snel de juiste zorg krijgen, en dat ouders in de buurt zijn." Ook D66 wil dat en 'staat open voor iedere suggestie'. 

Artsen laten rouleren

Volgens Marcel Daniels, algemeen voorzitter Federatie Medisch Specialisten, kan het een oplossing zijn ziekenhuizen in netwerken te laten werken en artsen laten rouleren. ,,Dat werkt stimulerend, tegelijkertijd vindt er dan uitwisseling van kennis en kunde plaats tussen ziekenhuizen en artsen. Daardoor gaat het gemiddelde kennisniveau op beide plekken omhoog en dit maakt het ziekenhuis waar een tekort is aantrekkelijker om te werken.” 

Het CDA ziet schuiven met werknemers meer als doekje voor het bloeden. ,,Wij vinden het van belang dat ziekenhuizen meer gaan samenwerken, bijvoorbeeld bij de begeleiding van stagiaires." De SP en GroenLinks vinden dat de zorg interessanter moet worden gemaakt als werkplek, met betere arbeidsvoorwaarden.