‘Leg in wet vast dat leraar in de klas aanwezig moet zijn’

Een deel van de Tweede Kamer wil dat in de wet wordt vastgelegd dat een leraar fysiek aanwezig moet zijn in de klas. Aanleiding is een uitspraak van de rechter die stelde dat een leraar Duits die via Skype vragen van leerlingen beantwoordde, niet in strijd is met de wet.

Quote

Ingrijpen in de klas is totaal uitgeslo­ten als een leraar via internet meekijkt

Peter Kwint, SP

SP-Kamerlid Peter Kwint roept het kabinet vandaag op om de wet aan te passen zodat een leraar niet alleen de juiste onderwijsbevoegdheid op zak moet hebben, maar ook lijfelijk aanwezig is in de klas. Zijn motie kan in elk geval op steun rekenen van de PVV, GroenLinks, PvdA en SGP.

Kwint is bang dat veel meer scholen dergelijke creatieve oplossingen bedenken nu het lerarentekort steeds nijpender wordt. ,,Het is heel slim gevonden, maar dat betekent niet dat het een goed idee is. Ingrijpen in de klas is totaal uitgesloten als een leraar via internet meekijkt.’’

Rechter

De rechter boog zich in oktober vorig jaar over een zaak die de School voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) aanspande tegen de Onderwijsinspectie. De Amsterdamse onderwijsstichting, met acht vestigingen verspreid door Nederland, biedt vernieuwend voortgezet onderwijs aan met kleine klassen. Eén van de kritiekpunten van de inspectie die de school bestreed ging over de lessen Duits, die via ‘afstandsonderwijs’ worden gegeven. Dat betekent dat er een docent Duits via e-mail of Skype op afstand beschikbaar is om vragen te beantwoorden.

Dat is in strijd met de Wet op het voortgezet onderwijs, oordeelde de inspectie. De rechter was het daar niet mee eens: in de wet ‘kan geen steun worden gevonden voor de juistheid van het standpunt van de Inspectie’. In de wetstekst staan wel ‘vereisten voor de aanwezigheid van leerlingen op school’. Die eisen gelden echter niet voor leraren, stelt de rechter.

Volgens Kwint kan die uitspraak grote gevolgen hebben. ,,Het is wachten op scholen die hun roosters zo aanpassen zodat ze allemaal dezelfde docent via Skype les kunnen laten geven. Het is bizar dat de aanwezigheid van leerlingen wél in de wet geregeld, maar van leraren niet.’’

Experiment

Volgens bestuurder Misha van Denderen van SvPO kiezen hun scholen niet uit een lerarentekort voor afstandslessen Duits (‘we hebben meer sollicitanten dan we banen hebben’), maar om leerlingen keuzevakken te bieden. ,,Het is een experiment met steun van het ministerie. Bij de Duitse les was een andere docent in de klas aanwezig. Als je dit beperkt, beperk je de mogelijkheid om keuzes op kwaliteit te maken.’’

Ook voor regeringspartijen VVD, D66 en ChristenUnie gaat een verplichting te ver. ,,Een docent is cruciaal en hoort bij de leerlingen. Maar dit is te rigoureus’’, aldus D66’er Paul van Meenen. Voor VVD-Kamerlid Rudmer Heerema is het ‘volstrekt logisch’ dat docenten gewoon in de klas zijn en hoeft dat niet in de wet verankerd te worden.

  1. Vooral rechts Nederland twittert nog altijd driftig over Volkert van der Graaf
    PREMIUM

    Vooral rechts Nederland twittert nog altijd driftig over Volkert van der Graaf

    ‘Vandaag wordt Pim Fortuyn geen 70. Vandaag loopt Volkert van der Graaf op kosten van de belastingbetaler zijn rondjes hard’ en ‘Met Volkert, weet jij waar Thierry woont #D66 #Ollongren’. Het is een kleine greep uit de tweets die het afgelopen jaar zijn verstuurd over Volkert van der Graaf. Zeventien jaar na de moord is de bekendste moordenaar van Nederland nog steeds een gevoelig en veelbesproken onderwerp.