Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.
Volledig scherm
Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. © ANP

Leger sluit wegen Den Haag af om boeren bij Binnenhof weg te houden

BoerenprotestDemonstrerende boeren zijn morgen niet welkom op het Binnenhof in Den Haag. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid laten weten. Hij zegt ook dat ‘alle goede en noodzakelijke maatregelen worden genomen’ om het boerenprotest niet uit de hand te laten lopen. Defensie helpt de gemeente Den Haag met het afzetten van de wegen.

Quote

Je hebt ook van die palen die uit de grond komen. Ook al is een trekker heel stevig, ik weet niet of dat goed is voor je trekker

Ferd Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid

Duizenden boeren uit het hele land komen morgen naar Den Haag om te demonstreren tegen het stikstofbeleid van de overheid. Bij het protest, georganiseerd door de Farmers Defence Force (FDF), worden zo’n tienduizend tractoren op de openbare weg verwacht. De boze boeren rijden eerst naar Biltse Rading in De Bilt voor een protest tegen het meetinstituut RIVM, waarna ze naar de Haagse binnenstad trekken. Daarbij willen ze ook specifiek het Binnenhof oprijden.

,,De boeren is duidelijk te kennen gegeven dat het niet de bedoeling is dat zij naar het Binnenhof komen’’, zegt minister Grapperhaus. ,,Ik ga er vanuit dat zij aan die oproep gehoor zullen geven.’’ De minister kan zich niet herinneren dat boeren met tractoren ooit eerder naar het Binnenhof kwamen. ,,Je hebt ook van die palen die uit de grond komen. Ook al is een trekker heel stevig, ik weet niet of dat goed is voor je trekker.’’

Ontoelaatbaar

De minister roept de boeren op om geen geweld te gebruiken tijdens hun protestacties, zoals gisteren wel gebeurde in Groningen. ,,We hebben in Nederland de vrijheid van demonstratie’’, zegt Grapperhaus. ,,Dat vinden we allemaal een groot goed. Maar demonstreren moet wel binnen de regels gebeuren. Geweld of andere strafbare feiten zijn ontoelaatbaar.’’

Volgens Grapperhaus zijn de autoriteiten goed voorbereid op de nieuwe protestactie van morgen, waarbij de ANWB nu al waarschuwt voor grote verkeersopstoppingen op de wegen. ,,Er is heel goed gecoördineerd overleg met de lokale driehoek in Den Haag en op andere plaatsen in het land. Men is goed voorbereid.’’

Zelfs Defensie is ingeschakeld om de gemeente te helpen met het afzetten van de wegen. ,,De politie beschikt zelf niet over dit zware materieel en daarom is contact gezocht met Defensie. Zij beschikken namelijk over de zware verplaatsbare vrachtwagens die nodig zijn als flexibele robuuste wegafzetting’’, aldus een verklaring van de politie. Defensie heeft het verzoek ingewilligd en plaatst ‘op cruciale punten zware verplaatsbare voertuigen’.

Op de vraag of Grapperhaus verwacht dat boeren morgen opnieuw geweld zullen gebruiken, zegt hij dat ‘alle goede, noodzakelijke maatregelen worden genomen’ om dat te voorkomen.

Tractoren

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) legt zich neer bij het besluit van Grapperhaus. Daniëlle Hekman benadrukt namens de boeren dat FDF heeft afgesproken met de politie om de betoging op de Koekamp te houden, het veld naast het Centraal Station. ,,We raden ook met klem af om toch naar het Binnenhof te gaan. Dat zou ten koste gaan van ons programma. Als het uit de hand gaat lopen, stoppen we meteen.”

Hekman verwacht dat ongeveer net zo veel boeren naar Den Haag zullen rijden als bij de vorige demonstratie op 1 oktober. Toen stond het hele Malieveld, dat veel groter is dan de Koekamp, vol trekkers. ,,We hebben aangegeven dat we weer met veel komen. Ik voel daarover weinig paniek bij de politie”, zegt Hekman.

De boeren demonstreren onder meer tegen de stikstofaanpak van de overheid, waarvan zij de dupe zeggen te zijn. 

Bij het Malieveld zijn de voorbereidingen ook in volle gang:

Politieagenten werden maandag in Groningen met stro bekogeld tijdens het boerenprotest voor het provinciehuis.
Volledig scherm
Politieagenten werden maandag in Groningen met stro bekogeld tijdens het boerenprotest voor het provinciehuis. © ANP