Leiders grote partijen hebben gestemd

De leiders van de dertien partijen die in de Tweede Kamer zitten, hebben gestemd voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Voor de coalitiepartijen is het een spannende dag. De peilingen wijzen erop dat het kabinet zijn meerderheid van één zetel in de Eerste Kamer verliest.

VVD-voorman en premier Mark Rutte stemde in zijn woonplaats Den Haag. Rob Jetten van D66 was de eerste leider van de vier coalitiepartijen die zijn stem uitbracht. Hij vulde het stembiljet al om 07.30 uur in Ubbergen in. Sybrand Buma (CDA) en Gert-Jan-Segers (ChristenUnie) gingen respectievelijk in Voorburg en Hoogland naar de stembus.

De leider van de grootste oppositiepartij, Geert Wilders van de PVV, trok naar Duindorp in Den Haag om te stemmen. De voorman van de andere populistische partij, Thierry Baudet van Forum voor Democratie, toog naar een stembureau in zijn woonplaats Amsterdam. Hij riep iedereen op om te gaan stemmen.

De coalitie kijkt mogelijk straks voor steun in de Eerste Kamer naar de PvdA en GroenLinks. Jesse Klaver van die laatste partij stemde in een boekhandel tegenover de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher van de PvdA ging vergezeld van jongeren stemmen. Hij wil deze groep zo aansporen vooral te gaan stemmen.

Volledig scherm
Fractievoorzitter Jesse Klaver van GroenLinks en zijn vrouw Jolein brengen hun stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen en het waterschap. © ANP
Volledig scherm
Geert Wilders brengt zijn stem uit. © EPA
Volledig scherm
Minister-president Mark Rutte brengt zijn stem voor de Provinciale Statenverkiezingen en Waterschappen uit in Basisschool Wolters. © ANP
Volledig scherm
Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 brengt zijn stem uit voor de Provinciale Statenverkiezingen en het Waterschap. © ANP
  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.