‘Lokale bestuurders moeten de baas blijven over jeugdzorg nieuwe stijl’
KamerdebatDe jeugdzorg moet drastisch anders worden georganiseerd, vindt de Tweede Kamer. Maar dan moet er wel blijvend geld bij, en volgens de oppositie liefst snel. Ook is het belangrijk dat, ondanks ingrepen om de hulp voor kwetsbare jongeren te verbeteren, gemeenten nog steeds iets te zeggen houden over de jeugdzorg. Zeker als zij nu al goed presteren.
Vandaag vergadert de Tweede Kamer - onder toeziend oog van zo’n 150 wethouders - met ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Dekker (Rechtsbescherming) over hun recente mededeling dat de zieltogende jeugdzorg op de schop gaat. Gemeenten moeten van het kabinet vooral de zwaardere hulp aan kwetsbare jongeren regionaal gaan organiseren. Ook dienen aanbieders van jeugdhulp een nette vergoeding te krijgen.
Deze rigoureuze stelselingreep lijkt geen moment te vroeg te komen. De overheveling van het leeuwendeel van de jeugdzorg naar de gemeenten in 2015 ging gepaard met een forse bezuiniging. Veel gemeenten kampen sindsdien met oplopende tekorten. Een onvoorziene toename van het aantal jongeren dat jeugdzorg nodig heeft, nu gemiddeld 10 procent, maakt de situatie nog nijpender.
Wachtlijsten
Wat gaan de maatregelen aan extra bureaucratie opleveren? Worden jongeren er beter door geholpen straks?
Kinderen met zware problemen komen op wachtlijsten terecht en professionals hebben onvoldoende tijd om jeugdigen goed te begeleiden. Regeringspartij VVD wil daarom vandaag tijdens een groot debat over de jeugdzorg weten of de ingreep in de jeugdzorg de huidige problemen wel gaat oplossen.
,,Wat verandert er door dit voorstel?”, vraagt het liberale Kamerlid Martin Wörsdörfer zich af. Hij noemde het plan van De Jonge eerder ‘paniekvoetbal’. ,,Wat gaan de maatregelen aan extra bureaucratie opleveren? Worden jongeren er beter door geholpen straks?”
Parlementariër Vera Bergkamp (D66) vraagt zich hardop af of de actieprogramma‘s die zorgminister De Jonge eerder heeft ingezet, überhaupt wel werken. Daarnaast wil ze weten van de bewindsman hoe hij het vertrouwen van de lokale bestuurders gaat herstellen, die compleet zijn verrast door de aanstaande stelselwijziging. ,,En mogen gemeenten die het nu al goed doen, daar gewoon mee doorgaan?” Bergkamp wil verder een second opinion over de beoogde stelselwijziging.
Het kabinet heeft al bij de Voorjaarsnota besloten om worstelende gemeenten bij de jeugdzorg financieel tegemoet te komen door dit jaar 420 miljoen euro extra beschikbaar te stellen en in 2020 én 2021 jaarlijks 300 miljoen. Maar voor daarna is nog onduidelijk hoeveel geld erbij komt op vaste basis.
Tegen het zere been
Kopieer de werkwijze van gemeenten die al goed samenwerken binnen de regio
Pas eind volgend jaar besluit minister De Jonge of de jeugdzorg na 2021 meer structurele financiering nodig heeft. En dat is vandaag tegen het zere been van vooral de oppositie. ,,Jongeren worden de dupe van een verkiezingsstrijd tussen ministers De Jonge en Hoekstra", aldus PVV‘er Fleur Agema.
Volgens de SP en GroenLinks moet De Jonge niet wachten tot verkiezingstijd (uiterlijk in maart 2021 is er een landelijke stembusgang) met een besluit over extra geld voor de jeugdzorg. SP-Kamerlid Maarten Hijink: ,,Je kunt een nieuw kabinet toch niet opzadelen met een enorm tekort in de financiering van de jeugdzorg omdat je zelf niet bereid bent om dat geld vrij te maken?”
Het CDA benadrukt, net als de VVD, dat er structureel geld bij moet als volgend jaar blijkt dat de jeugdzorg nog steeds in de financiële problemen zit. ,,Maar we moeten ook kijken naar de organisatie", zegt Kamerlid René Peters. ,,Kopieer de werkwijze van gemeenten die al goed samenwerken binnen de regio.” En volgens hem stroomt er ook nu in de jeugdzorg nog veel geld onnodig weg.
Onaangenaam verrast
Gemeentekoepel VNG heeft al ‘onaangenaam verrast’ gereageerd op de aankondiging dat de jeugdzorg zo ingrijpend anders wordt opgezet. ,,Het doet geen recht aan al die gemeenten die hun zaken goed op orde hebben, om met de vinger te wijzen en iedereen over één kam te scheren.” Of zoals betrokken Zoetermeerse wethouders het plan samenvatten: ,,Het is een regelrechte schoffering van gemeenten.”
Gemeenten stellen vast dat het kabinet tot in detail wil gaan voorschrijven hoe gemeenten met elkaar samenwerken. De invloed van lokale bestuurders wordt kleiner, vrezen ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Oproer over verregaande reorganisatie jeugdzorg
Verbijstering en woede. Dat zijn de twee belangrijkste soorten reacties vanuit de Tweede Kamer en belangenorganisaties op de plotse kabinetsplannen om de jeugdzorg verregaand te reorganiseren. ,,Paniekvoetbal”, klinkt het zelfs vanuit de coalitie. -
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
Waterschapsverkiezingen op de schop: einde ‘ondemocratische’ boerenzetels in zicht
De verkiezingen voor het waterschap gaan op de schop. Een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt een wetsvoorstel van D66 en GroenLinks te steunen. Boeren en natuurorganisaties krijgen geen vaste zetels meer. -
PREMIUM
Nederland lijkt niet klaar voor nieuwe coronagolf: ‘Bereid je voor op het ergste’
Het kabinet houdt sterk rekening met een nieuwe opleving van het coronavirus in het najaar. Maar Nederland lijkt er niet klaar voor, vrezen experts en Kamerleden. ‘Lockdown is niet ver weg’. -
Plan GroenLinks
‘Doe jongere met jeugdzorg ov-kaart cadeau’
Jongeren die jeugdzorg krijgen, moeten een gratis ov-kaart ontvangen zodat zij hun familie en vrienden kunnen blijven bezoeken als ze ergens onder behandeling zijn. Dat verzoek legt GroenLinks vandaag neer bij minister De Jonge (Volksgezondheid).
-
De beste games voor...
De beste games voor op een feestje: zo krijg je iedereen rondom de televisie
Gamen is meer dan alleen maar schieten of voetballen, en is vaak veel makkelijker om aan te beginnen dan je misschien denkt. In deze rubriek geven we daarom laagdrempelige tips voor games in elke situatie. Vandaag: de beste games voor tijdens een feestje. -
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
7
Kamer is ‘getreuzel’ met kinderen zat, maar kabinet vraagt precies daarom: nog iets meer geduld
Het geduld van een fors deel van de Tweede Kamer is op. De klacht: de hulp aan uit huis geplaatste kinderen van ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire gaat te traag. Toch vraagt het kabinet om juist dat: geduld.