Volledig scherm
Klaas Dijkhoff en premier Mark Rutte © ANP

Lokale VVD’ers ‘willen vers bloed’: ‘Dijkhoff man van het volk’

Na interviews met 169 lokale VVD'ers stelt NRC vast dat twee derde van de lokale bestuurders van oordeel is dat het tijdperk Rutte op zijn einde loopt. Zij zijn voorstander van 'een frisse wind' en 'vers bloed'.

In de aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen benaderde NRC 283 lokale VVD’ers (gemeenteraadsleden, Statenleden, gedeputeerden, wethouders en burgemeesters) met vragen over het leiderschap, de koers van de partij en het klimaatbeleid. 169 van hen gingen het gesprek aan. Ruim tweederde van de geïnterviewden vindt dat het tijdperk-Rutte op zijn einde loopt. Woensdag zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. 

Dijkhoff in trek

Volledig scherm
De VVD trapte de campagne voor de Provinciale Staten- en waterschapsverkiezingen af in een fabriek van Delftsblauwe vaasjes. Een paar maanden geleden vergeleek de premier Nederland met een vaasje, ‘een teer bezit’ van ons allemaal. © Henri van der Beek

In en buiten de liberale partij wordt gespeculeerd over het vertrek van partijleider Mark Rutte naar Europa. Fractievoorzitter Klaas Dijkhoff ligt regelmatig onder vuur wegens zijn ‘populistische’ stijl en omstreden ‘proefballonnetjes’. Ondanks kritiek rond het Binnenhof dat hij te ‘populistisch’ zou zijn, zijn negen van de tien VVD’ers die aan het woord kwamen zeer te spreken over Klaas Dijkhoff. Hij zou een ‘man van het volk’ duidelijke taal spreken. Dijkhoff wordt dan ook het vaakst genoemd als mogelijke opvolger van Rutte.

De grootste coalitiepartij van het derde kabinet-Rutte staat op licht verlies in de peilingen en krijgt waarschijnlijk meer last van Forum voor Democratie. De partij van Thierry Baudet krijgt veel media-aandacht en vormt concurrentie op rechts. Al te veel af zetten tegen links wordt ook lastig, omdat de coalitie mogelijk de meerderheid verliest in de Eerste Kamer en daar dan zaken moet doen met GroenLinks.

Balkenende achterna

Velen van hen vrezen het 'Balkenende-scenario', die achteraf bezien één termijn te lang doorging en bij de verkiezingen de helft van de CDA-kiezers zag vertrekken waardoor het aantal zetels werd gehalveerd. 

Volledig scherm
Premier Mark Rutte bezoekt de Markthal in Rotterdam vanwege de Provinciale Statenverkiezingen. Hij begroet oud-minister Ivo Opstelten. © Marco De Swart

Wat staat er precies op het spel bij de Provinciale Statenverkiezing? Bekijk hier de video:

  1. Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-drama

    Nederland en andere EU-landen willen Brazilië onder druk zetten vanwege Amazone-dra­ma

    Nederland is ‘absoluut’ bereid om, in EU-verband, de handelsbetrekkingen met Brazilië als drukmiddel in te zetten zodat de gigantische ontbossing in het Zuid-Amerikaanse land een halt wordt toegeroepen. Dat zei minister Kaag (Buitenlandse handel) vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Frankrijk en Ierland dreigen al met het opzeggen van een handelsverdrag, Duitsland en Noorwegen hebben steun bevroren.