Nederlandse militairen nemen deel aan de Enhanced Forward Presence aan de Russische grens in Litouwen. Een aantal militairen is ziek geworden door het coronavirus
Volledig scherm
Nederlandse militairen nemen deel aan de Enhanced Forward Presence aan de Russische grens in Litouwen. Een aantal militairen is ziek geworden door het coronavirus © ANP/Jerry Lampen

Meer Nederlandse militairen in Litouwen besmet met coronavirus

Een aantal Nederlandse militairen die in Litouwen gestationeerd zijn, is besmet geraakt met het coronavirus. Vijf zieke militairen zijn teruggehaald naar Nederland. Een C-130 Hercules van de luchtmacht haalde hen afgelopen nacht op uit Litouwen.

Een van hen is opgenomen in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. De andere vier zitten in thuisisolatie. Minister Ank Bijleveld van Defensie sprak gisteravond bij talkshow Op1 nog over één patiënt. De Navo, die de missie in Litouwen leidt, test militairen nu massaal. Nederland levert zo’n 110 militairen aan de versterkte militaire aanwezigheid van de Navo in het land.

Terughalen

Defensie wil alle militairen die besmet zijn of worden terughalen naar Nederland, zegt een woordvoerder. ,,We willen zeker weten dat zij de zorg krijgen die nodig is en het zorgsysteem in Litouwen niet belasten.”

In een kazerne, waar militairen dichtbij elkaar wonen, kan een besmettelijk virus zich snel verspreiden. De Litouwse commandant heeft inmiddels de hele kazerne in Rukla, waar naast de Nederlanders ook militairen uit andere landen zijn gelegerd, tot quarantainegebied verklaard.

Ook bij een Nederlandse VN-waarnemer die actief is de Palestijnse gebieden is het coronavirus vastgesteld.

Teruggehaald

Gisteren werd al bekend dat een aantal Nederlandse militairen die op missie zijn, terugkomen naar Nederland. Zij kunnen nu hun werk in Afghanistan of Irak niet doen vanwege maatregelen om het coronavirus in te dammen. Uit Irak keren 40 Nederlandse militairen terug, schrijft minister Bijleveld aan de Tweede Kamer.

Essentieel personeel, zoals medische zorg en beveiliging, blijft achter. Uit Afghanistan worden 35 militairen teruggehaald. Het kabinet houdt er rekening mee dat het ‘geruime tijd’ onmogelijk blijft om de missies in Irak en Afghanistan te vervolgen.

Bekijk onze video's over het coronavirus in onderstaande playlist: