Miljarden extra coronahulp voor bedrijven
videoHet kabinet trekt 7,6 miljard euro extra uit om bedrijven door de coronacrisis te helpen en zo veel mogelijk banen te redden. Nu het vaccineren is gestart en het einde van de pandemie in zicht komt, hoopt het kabinet zo te voorkomen dat bedrijven alsnog omvallen.
Delen per e-mail
Opnieuw smijt het kabinet met miljarden. Vooral bedrijven die het hardst zuchten onder de lockdown krijgen wat extra’s toegestopt. Wie op dit moment helemaal geen omzet draait krijgt in het eerste en tweede kwartaal 85 procent van de vaste lasten vergoed via de TVL. Nadat de maximale vergoeding eerder al omhoog was gegaan van maximaal 50 naar 70 procent, komt er dus nóg een schep bovenop. ,,Zo kunnen ondernemers verder als deze ellende voorbij is’’, zegt minister Bas van 't Wout (Economische Zaken).
De TVL wordt ook op andere punten verruimd. Zo kunnen grotere bedrijven met meer dan 250 werknemers nu ook aanspraak maken op de regeling om zo hun huur en energierekening te kunnen betalen. Verder gaat het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-MKB. Om ook kleine ondernemers zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1500 euro. Aan de versoepeling van de voorwaarden hangt een prijskaartje, maar dat wil het kabinet betalen om ‘het gros van de bedrijven door de crisis te sleuren’, aldus minister Wopke Hoekstra van Financiën.
,,7,6 Miljard euro is wederom fors", erkent ook minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken). Volgens hem wordt het uithoudingsvermogen van iedereen ‘flink op de proef gesteld’. ,,Ondernemers hebben het laatste vet van de botten geschraapt en zijn met de haven in zicht bang alsnog kopje onder te gaan.’’
Waar het kabinet gehoopt had dat de pandemie inmiddels al op zijn retour zou zijn, heeft die volgens de ministers ‘een venijnige staart'. Daarom wordt de voorraadvergoeding voor winkels verhoogd en verlengd. Veel kledingwinkeliers zitten bijvoorbeeld met onverkoopbare wintercollecties. De subsidie zal in het eerste kwartaal van 2021 neerkomen op een opslag van 21 procent op het vastelastenpercentage in de TVL (voorheen 5,6 procent), tot maximaal 200.000 euro.
Loonkosten
Ook de regeling waarbij de overheid het grootste deel van de loonkosten overneemt (NOW) wordt verruimd. Eerder was het de bedoeling de regeling langzaam af te bouwen. In plaats daarvan wordt hij juist uitgebreid. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom.
Ook de Belastingdienst biedt verlichting. Bedrijven konden tot 1 april uitstel van belastingen aanvragen. Die datum wordt verschoven naar 1 juli. De Belastingdienst wil daarnaast soepeler kijken naar het kwijtschelden van belastingschulden, wanneer een ondernemer ook niet kan worden geholpen met een terugbetalingsregeling. Doel is dat er in het tweede kwartaal van dit jaar een plan ligt.
,,Vijf maanden geleden vonden we dat afbouwen logisch was, nu is steun juist meer dan nodig’’, zegt Hoekstra. Hij benadrukt wel dat het einde in zicht komt: ,,Er komt een dag dat ondernemers hun deuren weer kunnen openen.’’ Daarbij komt er na maandenlang wikken en wegen ook een regeling voor startende ondernemers. Omdat zij vaak geen omzetverlies konden aantonen, kwamen zij nergens voor in aanmerking. Er wortd nu alsnog een aparte regeling opgetuigd, die op dit moment wordt uitgewerkt.
Thuiswerken
Het kabinet onderzoekt daarnaast nieuwe belastingmaatregelen waarmee werkgevers thuiswerkkosten van hun personeel kunnen vergoeden. Daarbij wordt ook gekeken naar de samenhang met bestaande reiskostenvergoedingen. Dit jaar kunnen werkgevers zo’n vergoeding ook via de werkkostenregeling geven. Deze regeling wordt opnieuw verruimd, net zoals vorig jaar. Daarnaast kunnen werkgevers tot 1 april 2021 bestaande vaste reiskostenvergoedingen opnieuw onbelast vergoeden.
Met de uitbreiding van dit pakket geeft het kabinet alleen al in 2021 zo'n 30 miljard euro uit aan steunmaatregelen. Volgens Hoekstra is dat ‘heel veel geld’. ,,Maar de vooruitzichten voor ondernemers zijn rampzalig. Die mensen zijn echt in paniek. Wij willen hen helpen deze periode te overbruggen.’’ Hij wijst erop dat de Nederlandse economie er in vergelijking met andere Europese landen goed voor staat door alle miljardensteun van de overheid.
Vermogenstoets
Verder blijft de regeling voor zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) zoals die is. Per 1 april zou er voor deze zogeheten Tozo een vermogenstoets gaan gelden. Daardoor zouden veel zzp’ers hun uitkering verliezen. Het kabinet ziet daar nu van af. De partnertoets blijft wel gelden.
Er komt ook een garantiefonds voor evenementen, zodat organisatoren aan de slag kunnen met het plannen en opzetten van bijvoorbeeld festivals. Vooralsnog gaat het kabinet er vanuit dat dat vanaf 1 juli weer zou moeten kunnen. Mocht dat onverhoopt niet doorgaan omdat de pandemie nog niet onder controle is, dan kunnen die ondernemers een beroep doen op dit fonds. De precieze invulling werkt het kabinet nog uit. Er is minimaal 300 miljoen euro voor gereserveerd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
D66-prominent vrijgepleit van seksuele intimidatie, maar wel meer klachten binnen partij
Een prominent D66-partijlid heeft zich niet schuldig gemaakt aan seksuele intimidatie. Daarvoor is geen bewijs gevonden, zo meldt het bureau dat de anonieme aantijgingen aan het adres van de D66’er onderzocht. Wel hebben zich meerdere D66’ers gemeld die zich in het verleden onveilig hebben gevoeld. -
PREMIUMAnalyse
Het merk Mark: vroeger stond Ruttes hoofd niet eens op verkiezingsposters, nu ís hij de VVD
De verkiezingscampagne van de VVD leunt volledig op Mark Rutte, kortweg Mark. Met slim gekozen formuleringen wordt hij neergezet als de man waar u dolgraag op wilt stemmen. Waar de VVD voor staat, is minder belangrijk gemaakt. -
PREMIUMVideo
Deze apotheker haalt niet zes maar zéven prikken uit coronavaccin: ‘Elke prik telt in tijd van schaarste’
Joris Uges, apotheker van de ziekenhuisapotheek in het Haagse HagaZiekenhuis, haalt als eerste een extra prik uit een Pfizer flacon met anticoronavaccin. Enorme winst nu elke prik telt. Zijn geheim: een ander spuitje. -
PREMIUM
Avondklok inspireert Marktplaats-verkopers uit de regio: ‘Geen hond? Hier de oplossing!’
Hoe komen we de naderende avondklok door? Aanbieders op Marktplaats spelen er volop op in en komen met de meest creatieve ideeën. Van een verkleedpak van een dalmatiër tot een heuse, tastbare ‘avondklok’: verkopers zijn volop geïnspireerd door de nieuwste coronamaatregel. ,,Ik krijg echt heel veel reacties.” -
video
Eerste Kamer akkoord met spoedwet, avondklok blijft
De Eerste Kamer heeft vanavond, met een ruime meerderheid, ingestemd met de spoedwet die de nieuwe juridische basis moet vormen voor de avondklok. Na een urenlang debat kwam zo een einde aan een dag waar het in Den Haag op twee plekken (weer) over de avondklok ging.
-
PREMIUM
Joost Eerdmans, ‘rechts rakkertje’ uit het land van de zondagsrust
In Harderwijk is de kerk nog een factor van formaat. Joost Eerdmans groeide er op, vlak bij de plek waar de moordenaar van Pim Fortuyn meestal zou verblijven. -
PREMIUMLand van Lijsttrekkers
Van de Keukenhof naar het Binnenhof: een zoektocht naar de wortels van Gert-Jan Segers
Als kleinzoon van bollentelers beleefde Gert-Jan Segers, lijsttrekker van de ChristenUnie, zijn eerste acht jaar in een rustige, doodlopende en nu zeer vermogende straat in Lisse. -
VIDEO
Ouwehand: ‘Nu we opgesloten zitten door corona gaan mensen anders naar dierentuinen kijken’
Lijsttrekker Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren denkt dat Nederlanders door corona anders naar dierentuinen zullen kijken. ,,Door corona hebben mensen gemerkt dat het vervelend is om opgesloten te zitten”, zei ze vanmiddag tijdens De Lijsttrekkers.