Volledig scherm
Echtgenotes van KLM-personeel bevielen zogenaamd in Brazilië en kwamen met hun baby's terug naar Nederland. Minister Dekker kondigt aan adoptie door Nederlandse ouders in binnen- en buitenland te onderzoeken. © RV

Minister Dekker onderzoekt nu ook binnenlandse adopties

De regering stelt nieuw onderzoek in naar binnenlandse adopties tussen 1956 en 1984. Hieruit moet duidelijk worden hoe adopties in die periode eraan toe gingen, laat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) weten in een brief aan de Tweede Kamer.

Eerder onderzoek van de Nijmeegse Radboud Universiteit toonde aan dat vrouwen in die periode onder druk zijn gezet hun pasgeboren kind af te staan, bijvoorbeeld omdat ze ongehuwd zwanger waren geraakt. Kamerlid Vera Bergkamp (D66) vroeg Dekker de kwestie verder te bestuderen, en dat gaat nu gebeuren.

Oproep

De Radboud Universiteit sprak voor het onderzoek al met een aantal mensen die afstand hadden gedaan van hun kind, maar Dekker wil zoveel mogelijk mensen die het aangaat bereiken, zowel ouders als geadopteerde kinderen. ,,Ik zal in ieder geval een landelijke oproep doen uitgaan’’, schrijft de minister.
Ook komt er nog voor de zomer een conferentie, met belangengroepen en stichting Fiom, die mensen adviseert over ongewenste zwangerschappen.

Vorige maand kondigde Dekker al een onderzoek aan naar adopties uit het buitenland door Nederlandse ouders. Dat onderzoek is gericht op mogelijke misstanden bij die adopties, en of en hoe Nederlandse ambtenaren daarbij betrokken waren. 

Verzwegen

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat Justitie in de jaren 80 illegale adopties uit Brazilië heeft verzwegen. In een strafrechtelijk onderzoek bleven diplomaten, tussenpersonen en malafide bemiddelingsbureaus buiten schot. Het besluit om 42 echtparen niet te vervolgen werd door de top bewust stilgehouden.

Het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie worstelden in de jaren 80 met het stijgende aantal illegale adopties. Naar buiten verkondigden ze hard op te treden tegen ouders en bemiddelaars, maar achter de schermen lieten ze hen ongemoeid.