Minister: ‘Eten is te goedkoop’
Eten is zó laaggeprijsd dat het milieu te zwaar wordt belast, voedsel wordt verspild en boeren te weinig verdienen. Consumenten en supermarkten moeten daarom de portemonnee trekken voor een metamorfose van de Nederlandse landbouw.
Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zegt dat in een interview met deze krant. Vandaag presenteert Schouten haar plan om de agrarische sector in Nederland om te vormen naar een ‘kringlooplandbouw’. De overheid gaat jaarlijks honderden miljoenen euro’s investeren in die omslag.
,,De laatste decennia was het adagium dat we voldoende voedsel moesten produceren om alle monden te voeden’’, zegt Schouten. ,,Mijn nieuwe adagium is dat we voedsel produceren met een zo klein mogelijke belasting voor de leefomgeving. Dus met zo min mogelijk nadelen voor natuur, milieu en klimaat.’’
‘Ongelofelijk goedkoop’
Het gevolg is dat consumenten waarschijnlijk meer gaan betalen voor duurzaam geproduceerde producten. Schouten: ,,In de jaren 70 waren wij ongeveer 20 procent van ons inkomen kwijt aan voedsel. Dat is nu 10 tot 12 procent. Voedsel is ongelofelijk goedkoop geworden.’’
Volgens de minister ligt de rekening daarvan bij de boer wiens inkomen vaak erg laag is. Ook zijn de natuur en het milieu de dupe, omdat die zwaarder worden belast. ,,De ironie is dat consumenten meer voedsel zijn gaan verspillen, juist omdat het zo goedkoop is’’, zegt Schouten. ,,Ik kan niet uitsluiten dat de consument meer gaat betalen. Dat is de prijs voor voedsel dat meer in balans met de omgeving wordt geproduceerd. Daarvan profiteert uiteindelijk iedereen.’’
Supermarkten
Ook van supermarkten verwacht de minister een bijdrage. Nog dit jaar wil ze afspraken maken over een eerlijkere prijs voor boeren en tuinders. ,,Nu ligt het risico te veel bij de boer. Als aan voedsel hogere eisen worden gesteld, onder meer voor dierenwelzijn, is het terecht dat daar een hogere vergoeding tegenover staat.’’
Hoewel ons voedsel in vergelijking met andere Europese landen niet duur is, zijn de prijzen in een jaar tijd overigens wel met 3,8 procent gestegen, blijkt uit cijfers van het CBS.
Schouten wil het boeren makkelijker maken om samen op te trekken in onderhandelingen met supermarktconcerns. Ook komt er een geschillencommissie waar boeren terechtkunnen met klachten over eisen van afnemers. Daarvoor stuurt de minister binnenkort een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Oud-ministers doen boekje open: ‘De snoepwinkel moest open voor meneer Wilders’
Hoe het eraan toe gaat achter de schermen van kabinetten wordt zichtbaar gemaakt in het boek De top kijkt om. Over spaghetti op de grond na LPF-bewindspersonenoverleg, hoe Rutte tijdens de ministerraad van zijn derde kabinet PvdA’er Martin van Rijn introduceerde en de snoepwinkel van Geert Wilders. -
met Video
Nederlandse militairen gaan Oekraïners trainen in Verenigd Koninkrijk
Nederlandse militairen gaan binnenkort in het Verenigd Koninkrijk ‘op grote schaal’ Oekraïense soldaten trainen in schieten en medische hulp op het slagveld. Nederland sluit zich aan bij de Britten, die eerder al zo'n initiatief hadden aangekondigd. Zij hebben het plan om in totaal 10.000 Oekraïners op te leiden. -
PREMIUMVissen met Jan
Pieter Heerma (CDA): ‘Wat nu in Kamerdebatten gebeurt gaat echt een grens over’
CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma gelooft niet in God. Hij wil het Reglement van Orde aanpassen, zodat wetenschappers en journalisten niet meer worden bedreigd en geïntimideerd in de Tweede Kamer. -
Koken & Eten
Koud water of kokend water? Zo kook je je aardappelen het best
Eet jij vaak aardappelen? En hoe maak jij ze dan klaar? De een doet het met kokend water, de ander zet ze met koud water op. Experts geven hun adviezen voor het goed klaarmaken van de pieper. -
PREMIUMGeld & Geluk
Alexander en Nikki verdelen elke week 140 euro over vijf potjes
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Alexander en Nikki weten tot op de cent wat ze uitgeven. Wat ze ’s avonds eten is afhankelijk van de afgeprijsde producten.
-
Tachtig procent van de Europese automobilisten kent dit waarschuwingssymbool niet
Waarschuwingssymbolen in de auto die aangeven dat er iets mis is, kunnen in de loop van de tijd veranderen, vooral wanneer de techniek aan boord verandert. De opkomst van hybrides en elektrische auto's kan voor een hoop verwarring zorgen. -
PREMIUM10 vragen
Hoe de speklap onze samenleving splijt: varkensboeren onder druk
De varkenshouderij staat onder druk. Is het nog wel verantwoord om elke dag vlees te eten? Waar knelt het tussen boerderij en barbecue? Tien vragen over boer, activist, consument en supermarkt. -
PREMIUM
Altijd maar reizen voor je werk, is dat nou wel zo leuk? ‘Moest wel eens een verjaardag van mijn kind missen’
Elke dag na je werk naar huis, dat is niet voor iedereen de realiteit. Deze drie Nederlanders waren soms vaker onderweg dan thuis. Hoe is het om veel te reizen voor je baan en hoe gaat het thuisfront daarmee om?