Volledig scherm
Ferdinand Grapperhaus © ANP

Minister: Hard optreden bij intimidatie lokale bestuurders

Het kabinet verzekert de door een aanval getroffen gemeente Lingewaard dat zij op alle steun kan rekenen. Dat benadrukt minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanochtend. ,,Ik wil hardop gezegd hebben dat ik voor ze sta en achter ze sta."

Quote

We zetten alle middelen in om dat soort mensen op te pakken

Minister Grapperhaus

Grapperhaus wil nog niets zeggen over de identiteit van de bestuurder van de auto die met gasflessen aan boord het gemeentehuis heeft geramd. Ook over diens vermoedelijke motieven spreekt hij zich niet uit. ,,We moeten in alle rust het onderzoek een kans geven'', zegt de minister. Hij wijst erop dat dat onderzoek wel wordt bemoeilijkt omdat de bestuurder bij de aanval is omgekomen.

,,We gaan hard in tegen het op enigerlei wijze intimideren of lastigvallen van lokale bestuurders, collega Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en ik", benadrukt de bewindsman. ,,We zetten alle middelen in om dat soort mensen op te pakken." 

Ongeloof

Marianne Schuurmans, de burgemeester van Lingewaard, heeft vanochtend vol ongeloof gereageerd op het nieuws van afgelopen nacht. ,,Dit is zó'n rustige gemeente. En dan gebeurt er nu dit. Het is ongelooflijk.’’

Momenteel 'schiet er nog van alles' door haar hoofd. ,,Ik zit nog met zoveel vragen. We hebben natuurlijk weleens discussies over drugspanden of motorclubs, maar ik heb geen idee uit welke hoek dit komt. Er is nog veel onduidelijkheid.’’ 

Volgens een brandweerwoordvoerder zou er mogelijk wel een aanknopingspunt zijn. Recent is bij de politie een dreiging binnengekomen die gelinkt wordt aan dit incident. ,,Je moet wel heel erg boos zijn op de gemeente om dit te doen’’, aldus een woordvoerder van de brandweer.