Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken.
Volledig scherm
Wopke Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken. © ANP

Minister Hoekstra maakt geesten rijp voor lange oorlog: ‘Er moeten offers worden gebracht’

De oorlog in Oekraïne vraagt van Nederland en Europa een ‘jarenlange vastberaden inzet’ waarin ‘offers’ gebracht moeten worden. De kans is volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken, CDA) groot dat de oorlog in Oekraïne heel lang gaat duren.

23 reacties

 • Theo Binnendijk

  3 maanden geleden
  Het kabinet wil de helpende hand reiken aan mensen die door de hoge energieprijzen in de problemen komen. Maar dat zijn er nogal wat, de minister heeft geen idee waarover hij praat. En dan de bakkers en broodfabrieken, die vallen straks bij bosjes om. Er komt een groot tekort aan brood en wat er komt, wordt onbetaalbaar. Ik kan wel even zonder gas, maar niet zonder brood. Daar hoor ik de politiek niet over.
 • Edwin Hinloopen

  3 maanden geleden
  In tegenstelling tot zijn mest-muiterij zegt Hoekstra nu verstandige dingen.
 • G.B.A.W. Keijzers

  3 maanden geleden
  Misschien zou meneer Hoekstra een voorstel kunnen doen om de salarissen van ministers en kamerleden etc. te verlagen, zodat zij het goede voorbeeld geven van het brengen van offers. Waarschijnlijk zal dat niet in hem opkomen.
 • Hendrik Horden

  3 maanden geleden
  @Joop van IJzendoorn: ik ben het met u eens. Op een gegeven moment zullen diverse partijen met elkaar om de tafel moeten gaan zitten om dit conflict te beēindigen. Waarschijnlijk gebeurt dit nu al (stille diplomatie). Dat Hoekstra een assertievere EU wil, klinkt interessant, maar zie ik in de praktijk niet zo snel gebeuren. De EU zelf is vaak verdeeld; lidstaten hebben hun eigen belangen. Nederland kan zelf ook investeren in betere relaties middels uitbreiding van het diplomatieke netwerk.
 • Esther Jansen

  3 maanden geleden
  Ik vind het bijhoorlijk dubbel,oorlog is verschrikkelijk, echter het is hun oorlog waarom dan zoveel ellende in Nederland?