Minister Schouten: geld voor getroffen pulsvissers

videoMinister Carola Schouten van Landbouw trekt geld uit voor pulsvissers die worden getroffen door het verbod op pulsvisserij dat de Europese Unie morgen zal afkondigen. Om hoeveel geld het precies gaat, wordt pas later duidelijk.

Quote

Dit kan niet het einde zijn van de Nederland­se visserij

Minister Carola Schouten

,,Wij laten de vissers niet vallen”, zei Schouten dinsdagmiddag tijdens het wekelijkse vragenuurtje in de Tweede Kamer. ,,We zullen innovatiemiddelen beschikbaar stellen voor een volgende stap.” De minister komt volgende week met meer informatie over deze financiële steun.

Zo’n tweehonderd pulsvissers en hun familieleden kwamen vanmiddag naar de Tweede Kamer om te demonstreren tegen het aanstaande pulsvisverbod. De vissers applaudisseerden toen Kamerleden van Forum voor Democratie en de PVV de minister opriepen om het Europese verbod te negeren en op te komen voor de vissers. ,,Dit kan niet het einde zijn van de Nederlandse visserij’’, reageerde Schouten.

Elektrisch vissen

Schouten schakelde vorig jaar de hulp in van oud-minister Cees Veerman om Frankrijk te overtuigen van het nut van pulsvisserij. Bij deze methode van vissen – een Nederlandse uitvinding – worden elektrische prikkels gebruikt om vissen op de zeebodem op te schrikken, waardoor ze omhoog zwemmen en in het net belanden.

Regeringspartijen D66 en VVD willen weten wat de laatste tijd exact is ondernomen om het Europese verbod op pulsvisserij af te wenden. Zij hebben Schouten gevraagd om dat op een rijtje te zetten. Zo is onduidelijk of premier Mark Rutte zelf contact heeft opgenomen met de Franse president Emmanuel Macron, in een poging het verbod tegen te gaan. Schouten wilde alleen zeggen dat ‘meerdere leden van het kabinet’ zich met de kwestie hebben bemoeid.

Regeerakkoord: 15 miljoen euro

In het regeerakkoord heeft dit kabinet 15 miljoen euro uitgetrokken voor ‘innovatiemiddelen’ voor de visserij. Ook zou geld uit een Europees visserijfonds kunnen worden ingezet. Mogelijk wil Schouten dit bedrag uittrekken voor de getroffen pulsvissers.

Volledig scherm
Zo’n tweehonderd pulsvissers en hun familieleden kwamen dinsdag naar de Tweede Kamer om te demonstreren tegen het aanstaande pulsvisverbod. Minister Schouten van Landbouw (rechts) hoorde de boze vissers aan © ANP
Volledig scherm
Pulsvissers op de publieke tribune tijdens het wekelijkse vragenuur in de Tweede Kamer. © ANP