Minister Carola Schouten
Volledig scherm
Minister Carola Schouten © ANP

Minister Schouten over stikstoftwijfels: ‘Meer meetpunten nodig’

Minister Carola Schouten van Landbouw wil dat er meer meetpunten in Nederland komen om de neerslag van stikstof te meten. Ze reageert daarmee op kritiek van regeringspartijen CDA en VVD, die twijfelen aan het rekenmodel van het RIVM.

Quote

Dit model is het enige wat we nu hebben

Minister Schouten

,,Er zijn verbeteringen mogelijk op het RIVM-model’’, zegt Schouten over de kritiek. ,,Daarom zullen er meer meetpunten worden geregeld. Dat is nodig om te zorgen dat we steeds beter zicht krijgen op wat het model precies doet en wat de metingen zijn. Het is goed dat er meer data beschikbaar komt.’’

De minister schuift het rekenmodel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) niet aan de kant. ,,Dit model is het enige wat we nu hebben. En het RIVM wil transparant zijn in hoe het model werkt. Dat willen ze laten zien. Ook willen ze zelf graag verbeteringen doorvoeren.’’

Twijfels

CDA-Kamerlid Jaco Geurts liet vanochtend aan deze site weten dat zijn partij twijfels heeft over het model, dat wordt gebruikt om te bepalen uit welke sectoren stikstof in Nederland afkomstig is. Volgens het RIVM-model is de landbouw verantwoordelijk voor 46 procent van alle stikstof die neerslaat in de Nederlandse natuur. Ruim 6 procent is afkomstig van het wegverkeer en 0,1 procent komt uit de luchtvaart.

,,Als partijen aan het RIVM vragen om te laten zien hoe dat model is opgebouwd en nul op het rekest krijgen, vind ik dat vreemd’’, zegt Geurts. ,,Laat eens zien hoe dat model is opgebouwd. Het RIVM móét hierover transparant zijn.’’

Maatregelen

De RIVM-cijfers zijn belangrijk, omdat oud-minister Johan Remkes op basis daarvan adviseerde om de veestapel rond natuurgebieden in te krimpen en de maximumsnelheid op bepaalde wegen te verlagen. Het kabinet heeft die adviezen afgelopen vrijdag grotendeels overgenomen.

„Boeren hebben recht op transparantie en berekeningen achter de cijfers”, zegt ook VVD-Kamerlid Helma Lodders. Ook de SGP is kritisch. Volgens die partij wordt bij wegen alleen gekeken naar stikstof die neerslaat tot vijf kilometer van een weg. Bij boerderijen wordt het effect berekend tot op ‘oneindige afstand’. ,,Dat is meten met twee maten’’, vindt SGP-Kamerlid Chris Stoffer.

Het RIVM zelf fronst de wenkbrauwen over de aanzwellende kritiek. Vooral het verwijt dat het instituut zijn berekeningen geheim zou houden, is volgens een woordvoerder ‘wel heel bijzonder’. Het RIVM staat nog helemaal achter het ‘robuuste en wetenschappelijk verantwoorde’ rekenmodel, laat het weten.

Kijk hier waarom Nederland een stikstofprobleem heeft: