Bruno Bruins, de minister voor Medische Zorg, tijdens het debat
Volledig scherm
Bruno Bruins, de minister voor Medische Zorg, tijdens het debat © ANP

Minister: Sterke stijging patiënten past in het beeld

KamerdebatZorgminister Bruins weet - ondanks een snelle toename van het aantal besmettingen - niet precies wanneer Nederland de volgende fase ingaat bij de aanpak van de corona-crisis, zei hij vanmiddag in een Kamerdebat. ,,Dat bepaal ik op advies van de experts.”

Quote

De gouden vraag is of we nu de goede maat en schaal aanhouden voor onze maatrege­len. Het ongewisse is dat het een nieuw virus betreft, we leren iedere dag bij

Minister Bruins (Medische zorg)

Het kabinet treft volgens minister Bruins (Medische zorg) steeds voldoende maatregelen om de corona-crisis te kunnen managen, ook als het ergste scenario mocht optreden: een epidemie. Burgers moeten ondertussen gewoon hun leven blijven leiden, liefst met schone handen, en hoeven niet te gaan hamsteren.

Inmiddels zijn 82 mensen in ons land besmet met het corona-virus, maakte de minister vanmiddag wel tijdens het debat bekend. Het gaat om een ruime verdubbeling van het aantal patiënten in één dag, maar dat past volgens de bewindsman in het beeld omdat er momenteel veel wordt getest. ,,Er is sprake van een inhaalslag.”

Bruins over de ingrepen: ,,De gouden vraag is of we nu de goede maat en schaal aanhouden voor onze maatregelen. Het ongewisse is dat het een nieuw virus betreft, we leren iedere dag bij. Desondanks wil ik heel graag het publiek informeren, via websites en het nummer 0800-1351. We hebben de capaciteit daarvan ook opgeschaald.”

Volgens de minister is er het nodige veranderd sinds we vorige week donderdag de eerste besmetting vaststelden in Nederland. Het RIVM verwacht dat het aantal besmette mensen komende tijd flink zal blijven stijgen.

Bruins: ,,Nu zitten we in de fase ‘indammen', daar moeten we zo lang mogelijk blijven. Er komt een kantelmoment als de GGD de contactonderzoeken niet meer bij kan houden en er heel veel besmettingshaarden bijkomen in het buitenland.” Wanneer dat zal zijn, is nog onduidelijk.  

Zorgstelsel onder druk

In het uiterste geval, bij een epidemie in Nederland, zal ons zorgstelsel onder druk komen te staan, constateerde de bewindsman. Daarvoor worden voorzorgsmaatregelen genomen. Nu zitten nog veel patiënten in thuisisolatie, sommige liggen in het ziekenhuis. Mocht de opvangcapaciteit uiteindelijk onvoldoende blijken, dan zullen volgens Bruins maatregelen worden genomen; denk aan de selectie van patiënten en alternatieve zorglocaties.

Verschillende partijen - waaronder CDA, PVV en SP - hebben eerder al kritiek geuit op de ‘passende maatregelen’ die ons kabinet steeds zegt te nemen tegen het oprukkende coronavirus. Op straat valt daar weinig van te merken, vinden kritische politici. Toch kreeg tijdens het debat vooral de PVV de wind van voren vanuit de regeringspartijen.

Volgens Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) wakkert PVV'er Chris Jansen de angst aan voor het virus. VVD’er Hayke Veldman en D66'er Antje Diertens hekelden dat de partij van Wilders suggereert dat het RIVM onjuiste en verouderde informatie over de wereldwijde situatie zou verspreiden. ,,Het is soms informatie van weken geleden!”, pareerdeJansen (PVV).        

Meer maatregelen inzetten

Jansen (PVV) wil dat minister Bruins meer maatregelen inzet, zoals volop testen op corona en de grenzen dicht voor mensen uit landen met infectiehaarden. ,,De coalitiepartijen zetten al die andere landen weg alsof ze maar wat aanmodderen. Terwijl onze minister maar slappe maatregelen neemt. En waarom speelt Bruins er geen open kaart over dat tot 60 procent van de Nederlanders besmet kan raken?”

Maar ook regeringspartij CDA vindt het moeilijk uit te leggen dat er vlak over de grens, in Duitsland, al veel strenger wordt opgetreden tegen corona dan bij ons. Verder wilde Kamerlid Joba van den Berg weten wie er nou wel en wie niet getest wordt op het virus. En graag zou het CDA ook een Europese aanpak willen van de bestrijding.

De SP is onder meer geïnteresseerd in het ‘briefje voor Bruins'. Kamerlid Maarten Hijink vroeg zich af of de minister de regie wel in handen heeft of dat hij zich te veel laat verrassen door de gebeurtenissen in het corona-dossier. Forum voor Democratie gaf aan niet te pleiten voor paniek, maar Kamerlid Theo Hiddema wil volledige openheid van zaken.    

Vertrouwen in experts

Quote

Het gaat erom of wij goed bezig zijn en daar ben ik gerust op

Kamerlid Hayke Veldman (VVD)

De VVD maakt zich geen zorgen over de bestrijding van corona, meldde Kamerlid Hayke Veldman. ,,Ik heb vertrouwen in de experts van het RIVM en de minister. Zij handelen adequaat. De samenleving is afgelopen weken nauwgezet op de hoogte gehouden. Het gaat erom of wij goed bezig zijn en daar ben ik gerust op. Hoeveel geïnfecteerden we ook zullen krijgen.”

D66‘er Antje Diertens vindt dat we ‘de brandweer niet moeten storen tijdens het blussen’.  Hijink (SP) meent dat de liberale partijen doen alsof er niets aan de hand is. ,,De vraag is ook of we straks bij een epidemie de gewone zorg wel in stand kunnen houden.”

De ChristenUnie kreeg kritiek vanuit de PVV, omdat Kamerlid Carla Dik-Faber wel heel veel vragen stelde over de aanpak, maar weigerde zich kritisch uit te laten over het kabinet. 

Infectiehaarden   

Landen als Italië en Zwitserland schrappen evenementen of laten ze momenteel zonder publiek plaatsvinden. Ook worden scholen gesloten. In Italië en China, waar grote infectiehaarden heersen, zijn zelfs complete gebieden van de buitenwereld afgesloten.

Eerder deze week kwam het kabinet voor het eerst in crisissamenstelling bijeen om noodscenario’s uit te werken, mocht het uitdraaien op een corona-epidemie. Zo kan het leger worden ingezet voor de massale opvang van zieken als het virus niet meer in te tomen valt. Ook ziekenhuizen bereiden zich voor op het ergste geval. 

Minister Bruins (Medische zorg) is verantwoordelijk voor de aanpak van de crisis. Hij kreeg van de meeste partijen in de Tweede Kamer goede kritieken, omdat hij rustig blijft en adequaat handelt