Volledig scherm
Minister Bijleveld van Defensie na de wekelijkse ministerraad © ANP

Minister van Defensie ontstemd over kritiek op militair artsen

Ank Bijleveld, minister van Defensie, is niet te spreken over een krantenartikel waarin militair artsen wordt verweten dat hun keuringen niet deugen. Ook zouden deze artsen veel te vaak een dubieuze rol spelen bij ontslagzaken in de krijgsmacht. 

In een artikel van het Dagblad van het Noorden laakt een Drentse jurist de zorg voor militairen. Volgens het stuk hebben beroepsmilitairen weinig te kiezen als het om gezondheidszorg gaat: die zijn aangewezen op militair artsen én hun voorgeschreven behandeling.

„Je bent dus afhankelijk van de militair arts”, zegt de jurist, die door alle dossiers cynisch is geworden over militair artsen. „Die vinden het belangrijk of je inzetbaar bent voor Defensie. De individuele gezondheid staat niet altijd centraal. De missie moet slagen. De gezondheidszorg is gecentreerd rond de vraag of iemand inzetbaar is.”

Dit zou volgens de krant resulteren in stapels dossiers over militairen die gebukt gaan onder PTSS maar geen adequate behandeling krijgen. Of over militairen, weggepest na medische klachten, die zo in de war raakten maar geen behandeling kregen, dat ze agressief werden.

In het artikel dat online staat, is geen wederhoor opgenomen vanuit Defensie. 

Grens overschreden

De minister schrijft vanmiddag op Twitter: ‘Getwijfeld of ik hierop moet reageren, maar hier wordt wat mij betreft een grens overschreden. Dat er kritiek op mij is, is prima, als er fouten zijn gemaakt moet dat gemeld worden, maar hier wordt een groep hardwerkende militaire artsen waar ik voor sta zonder wederhoor weggezet.’

Volgens een woordvoerder van Defensie gaat het zelfs om twee publicaties ‘met stevige beschuldigingen’ waarbij in beide gevallen geen reactie is gevraagd. Defensie wil nu tekst en uitleg van het Dagblad van het Noorden over hoe dat kan.