Minister van Staat Jos van Kemenade in 2018.
Volledig scherm
PREMIUM
Minister van Staat Jos van Kemenade in 2018. © ANP

Minister van Staat en oud-onderwijsminister Jos van Kemenade overleden

Ooit was hij de gedoodverfde opvolger van Joop den Uyl en had hij grootse plannen om het Nederlandse onderwijs radicaal vernieuwen. Het gebeurde beide niet. Later werd PvdA’er Jos van Kemenade bekend als ‘de man van de onderzoekscommissies’. Hij overleed vandaag. Van Kemenade werd 82 jaar. 

Het werd gezien als revolutionair: de Contourennota van Jos van Kemenade. In 1975 presenteerde de PvdA-minister van Onderwijs het stuk, waarin hij ervoor pleitte om het hele onderwijs, van basisschool tot middelbare school, op de schop te gooien. De meest in het oog springende verandering was de invoering van een ‘middenschool’, waar alle leerlingen tot 16 jaar, ongeacht hun niveau, samen les zouden krijgen.

  1. Geen akkoord Eurogroep over steunpakket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar
    video

    Geen akkoord Eurogroep over steunpak­ket van 540 miljard euro: Italië en Nederland onwrikbaar

    De ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) hebben hun onderhandelingen over een injectie van 540 miljard euro in de Europese economie vanwege de coronacrisis opgeschort. Na een videoconferentie die gisteren om 16.00 uur begon en de hele nacht doorging, bleken vooral Nederland en Italië niet te willen wijken van hun posities over euro-obligaties en het Europese noodfonds ESM. Het overleg wordt morgen voortgezet, aldus Eurogroepvoorzitter Mario Centeno.