Minister: Werken op ministerie veilig ondanks vloerproblemen

videoMedewerkers van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie en Veiligheid hoeven niet bang te zijn dat hun werkplek onveilig is, ondanks dat delen van de gebouwen zijn afgesloten wegens problemen met de vloeren. Dat verklaarden ministers Kajsa Ollongren en Sander Dekker vanmorgen bij aanvang van de ministerraad. 

Quote

De veiligheid staat voorop, anders zouden we mensen er niet laten werken

Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

In de twee in 2013 geopende torens aan de Haagse Turfmarkt zijn de afgelopen weken veertien ruimtes en 110 werkplekken afgesloten vanwege vloerproblemen, meldde nrc.next vanmorgen. De vloeren zouden bij zware belasting instabiel kunnen worden. Er geldt zelfs een 'samenscholingsverbod'; ambtenaren mogen niet meer in grote groepen bij elkaar staan op die plekken. 

Toch kunnen de medewerkers onbezorgd naar hun werk, aldus Ollongren. ,,De veiligheid staat voorop, anders zouden we mensen er niet laten werken." Vervolgonderzoek moet aantonen of er echt iets moet gebeuren op het ministerie. Volgens Dekker moeten op de kwetsbare plekken geen zware brandkasten worden neergezet 'maar kunnen mensen veilig werken'.

Parkeergarage

Het probleem draait om zogeheten betonnen breedplaten, die in circa een kwart van de nieuwe vastgoedprojecten worden toegepast. Nadat in mei vorig jaar een nog niet afgeronde parkeergarage instortte bij Eindhoven Airport kwam echter aan het licht dat grote ruimtes die overspannen worden met breedplaten mogelijk gevaarlijk zijn. Naar aanleiding van dat voorval zijn talloze gebouwen extra geïnspecteerd en zijn er op diverse plekken maatregelen genomen. 

Kajsa Ollongren arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad
Volledig scherm
Kajsa Ollongren arriveert op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad © ANP