Ministers door stof om kijken voetbal tijdens debat

videoMinisters Ferd Grapperhaus en Cora van Nieuwenhuizen hebben begrip voor de ophef die is ontstaan door een foto waarop zij voetbal kijken tijdens een belangrijk debat.

Justitieminister Grapperhaus heeft zijn excuses aangeboden aan premier Mark Rutte - die toen aan het woord was - voor het feit dat hij ‘op enig moment’ toch een stukje van Feyenoord  heeft zitten kijken. Tijdens de volledige Algemene Politieke Beschouwingen over de plannen van het kabinet, moeten alle ministers en staatssecretarissen in het zogenoemde Vak K in de Kamer blijven zitten.

Grapperhaus had naar eigen zeggen ook wel wat afleiding nodig. Hij had twee zware dagen achter de rug na de moord op de advocaat van kroongetuige Nabil B.. Wel erkent hij zijn fout, en neemt hij zelfs zijn collega in bescherming: ,,U moet dat ook de andere minister niet kwalijk nemen, zij werd een beetje door mij aangestoken.”

Die andere minister, Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur, begrijpt ,,dat mensen het wel een beetje gek vinden”. Van Nieuwenhuizen is groot Feyenoord-fan, en een van haar zoons zat in het stadion tijdens de wedstrijd van de Rotterdamse club tegen Rangers FC in de Europa League.

Dat had ze niet moeten doen, aldus de minister. Ze belooft haar aandacht in de toekomst bij het debat te houden, en benadrukt dat het in dit geval ook alleen om de laatste antwoorden van de premier ging.

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de bewindsvrouw nog niet op de vingers getikt, maar Van Nieuwenhuizen sluit niet uit dat ze dat alsnog doet. ,,Dat begrijp ik ook wel”, zegt de minister lachend.

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) bij aankomst op het Binnenhof.
Volledig scherm
Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat (VVD) bij aankomst op het Binnenhof. © ANP
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) bij aankomst op het Binnenhof.
Volledig scherm
Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid (CDA) bij aankomst op het Binnenhof. © ANP
Minister Ferd Grapperhaus en Cora van Nieuwenhuizen waren gisteravond wel erg benieuwd hoe de Nederlandse voetbalclubs het ervan afbrachten in de Europa League.
Volledig scherm
Minister Ferd Grapperhaus en Cora van Nieuwenhuizen waren gisteravond wel erg benieuwd hoe de Nederlandse voetbalclubs het ervan afbrachten in de Europa League. © Tweede Kamer

Feyenoord verloor

De Algemene Politieke Beschouwingen worden altijd gehouden op de woensdag en donderdag na Prinsjesdag. Het zijn belangrijke dagen voor het parlementaire jaar, waarin de troonrede wordt besproken en op de Rijksbegroting wordt gereageerd.

Feyenoord verloor uiteindelijk bij Rangers en AZ speelde lange tijd met tien man, maar pakte toch een punt tegen Partizan. 

Dit is er behandeld tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen: