Na doorzeuren oppositie debatteert Tweede Kamer voor het eerst over verkiezingsuitslag
Na protest van de voltallige oppositie in de Tweede Kamer komt er een debat over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Dat is voor het eerst. De regeringspartijen wilden er aanvankelijk niet aan, maar de Kamer ging daar niet mee akkoord.
Na felle kritiek van alle oppositiepartijen ging de coalitie dinsdagavond toch overstag. Het debat vindt plaats op 4 april. Klaver wilde het debat zo snel mogelijk, maar zegt dat over twee weken ‘snel genoeg’ is. Klaver: ,,Het belangrijkste voor ons is dat het debat er komt. We moesten het afdwingen maar het is gelukt. En 4 april is een harde deadline. De coalitie heeft nu twee weken de tijd om de boel op orde te maken voor zichzelf en alles op een rijtje te zetten.”
De verkiezingen hebben een politieke aardverschuiving teweeggebracht, met een monsterzege voor de BBB en een verlies van de vier coalitiepartijen, stelden de fractievoorzitters van de oppositiepartijen stuk voor stuk nadat GroenLinks-voorman Jesse Klaver een debat aanvroeg. Maar een debat daarover is te vroeg en de Tweede Kamer is niet de plek, vinden VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het CDA wil eerst bijkomen van de ‘dreun’ van het enorme verlies.
De coalitiepartijen vinden daarnaast dat een duidingsdebat over de verkiezingen in de provincies thuishoort, en niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit kwam ze op hoongelach te staan vanuit de oppositiebankjes.
,,De verkiezingsuitslag heeft niemand onberoerd gelaten”, zei VVD-Kamerlid Bente Becker. Maar de provincies zijn volgens haar allereerst aan zet. Ook D66 en ChristenUnie zien geen noodzaak. De inhoudelijke thema’s kunnen in commissies worden besproken, zei CU-Kamerlid Don Ceder.
‘Niet te geloven’
De oppositiepartijen vielen van hun stoel. ,,Dit is toch niet te geloven. De coalitie verliest tien zetels en de coalitie wil geen debat”, zei PVV-leider Geert Wilders. Het ziet ernaar uit dat de coalitiepartijen in de Eerste Kamer 10 van hun huidige 32 zetels verliezen. Gezien de ‘politieke aardverschuiving’ vindt ook de Partij voor de Dieren een Kamerdebat op zijn plaats.
Daar is Caroline van der Plas (BBB) het volmondig mee eens. Het feit dat de coalitie dit soort debatten keer op keer niet wil voeren, is volgens haar precies de reden waarom burgers het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Ze zei ook dat kiezers uit ontevredenheid over de politiek vaak thuisblijven, maar dat zij dit keer juist zijn gaan stemmen. De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt dit jaar op 58,4 procent. In 2019 was dat 56,2 procent.
Nu de coalitie ‘ongelooflijk op zijn sodemieter heeft gehad', moet de Kamer er volgende week zeker over debatteren, stelt ook Henk Nijboer van de PvdA . SP’er Jasper van Dijk vindt het ‘laf’ dat de premier en de ministers in alle media zeggen dat ze wat moeten met de verkiezingsuitslag, maar daarover niet met de Kamer in debat willen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
-
PREMIUMOnder politici
Woensdag gehaktdag, maar het kabinet heeft al 23 jaar niets te vrezen
Verantwoordingsdag (de derde woensdag in mei) heeft sinds de invoering in 2000 nooit vuurwerk opgeleverd. Elke week schrijft politiek verslaggever Hans van Soest over wat er speelt in Den Haag in Onder Politici. -
PREMIUM27
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
podcast
Wat zegt het geklungel rond Wiersma over de VVD?
Gaan bedreigingen het vak van politicus zó onaantrekkelijk maken dat er straks geen minister meer te vinden is? Het gezin van Sigrid Kaag ziet haar liever vandaag nog stoppen. Wie wel door wil: Dennis Wiersma, die zich als ‘een hork’ gedroeg. Maar de VVD wikkelt de affaire rond de minister niet af zoals in het verleden zou zijn gedaan. -
met Video
Kaag twijfelt over doorgaan vanwege bedreigingen: ‘Gezin zou opgelucht zijn als ik stop’
D66-leider Sigrid Kaag twijfelt of zij wel door moet gaan in de politiek, vooral vanwege de bedreigingen die zij ontvangt. Dat heeft de minister en politiek leider van D66 gezegd in een interview van het programma College Tour, meldt de Volkskrant.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
PREMIUM'gokbaas' van het land
Jackpot voor de Staat: 123 miljoen euro winst op gokken, maar verslaving groot probleem
De Nederlandse overheid is een van de grootste gokbazen van ons land met onder meer de Staatsloterij, Toto, en Krasloten. Ooit was het idee dat daardoor beter zicht kon worden gehouden op gokverslaving, maar door nieuwe aanbieders raakt dat doel uit zicht. -
4
Bij een beetje economische tegenwind of een koude winter heeft minister Kaag een geldprobleem
Het kabinet rijdt door de vele uitgaven financieel gezien ‘langs de vangrail’, waarschuwt de Raad van State. Gevolg: we zouden wel eens in de problemen kunnen komen bij een strenge winter of economische krimp.