Na OMT-overleg ziet het er beter uit voor horeca, cultuur en sport: ‘Plaatjes zijn gunstiger’
LOCKDOWN/videoHet ziet er goed uit voor horeca, cultuur, sport en evenementen. Door de mildere omikronvariant lijkt er meer ruimte om extra te versoepelen, blijkt na OMT-overleg over de nieuwste RIVM-prognoses. De druk op heropening neemt ondertussen enorm toe. ‘Het moet zo spoedig mogelijk'.
Het Outbreak Management Team (OMT) sprak vrijdagochtend over de nieuwe scenario's rond omikron. De modellen zijn volgens betrokkenen een stuk bemoedigender geworden, waardoor ruimte ontstaat om verder uit de lockdown te stappen, bevestigt een bron rond het beraad. ,,Er heerst geen juichstemming, maar er zijn lichtpuntjes aan het einde van de tunnel voor deze variant.”
Dinsdag besluit het kabinet over de huidige lockdownregels, dan volgt er een coronapersconferentie.
Heropening van cultuur, horeca, evenementen en publiek bij sportwedstrijden staan bovenaan de versoepellijst, herhaalde premier Mark Rutte na afloop van de ministerraad. ,,De besmettingsaantallen zijn echt hoog, maar veel zestigplussers zijn geboost, dat is gunstig. Dus per saldo hebben we toch een wat positiever gevoel. We hopen echt dat er wat kan voor die sectoren die eerder ernaast grepen. We willen zo snel mogelijk sneller verruimen, maar wat er kan en in welke mate moeten we nog zien als we alle cijfers hebben”, zei de premier, die nogmaals stelde dat eerdere modellen ‘te somber’ waren.
Maximumaantallen
Als het kabinet inderdaad besluit om alle sectoren ruimte te geven, moet er waarschijnlijk wel gewerkt worden met maximumaantallen bezoekers, mondkapjes en andere voorzorgsmaatregelen, stelt een bron: ,,In één keer alles open, kan ook niet verantwoord. Dat zou echt tot te veel infecties leiden.” Het thuiswerkadvies blijft voorlopig wel van kracht, meldde Rutte.
Nu andere landen zonder lockdown de omikrongolf doorstaan is de versoepeldruk hier gigantisch: veel ondernemers, cultuurmakers en burgemeesters dringen aan op verdere heropening, en zo snel mogelijk. Ook experts stellen al dagen dat het mogelijk moet zijn.
Voor aanvang van de ministerraad benadrukte staatssecretaris Gunay Uslu van Media en Cultuur (D66) dat de cultuursector ‘zo spoedig mogelijk open moet’. ,,Het is al te lang dicht, dat moet echt veranderen. We hebben er behoefte aan, het is voor de sector belangrijk.”
Ook Hubert Bruls van het burgemeestersoverleg pleit voor snelle heropening, horecaondernemers in Horst aan de Maas en Egmond aan Zee dreigen opnieuw met openstelling zaterdag uit protest. De burgemeesters uit de voetbalsteden in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie dringen er bij het kabinet op aan weer publiek toe te laten bij wedstrijden.
Bij het OMT lag een terugkeer naar de avondlockdown voor - daarbij kan alles weer open tussen 05.00 uur en 17.00 uur. Zelfs ‘meer dan dat’ is een optie, stelde Rutte donderdagavond al in het coronadebat: ,,De gegevens over omikron bieden goede hoop op versoepelingen, met voorrang voor cultuur en horeca. Maar we moeten eerst de nieuwe cijfers zien.” De nieuwe mutant is minder ziekmakend dan de deltaversie: diverse landen merken dat veel minder mensen in het ziekenhuis belanden.
Luister ook naar de podcast Politiek Dichtbij
Maar tot dusver hadden RIVM-rekenaars slechts één optimistische aanname verwerkt in de prognoses, de kortere ligduur en de kleinere kans op IC-opnames waren tot vandaag niet meegenomen. Nu dat wel meetelt, veranderen de grafieken en is overstroming van ziekenhuizen veel minder reëel geworden. ,,Eerder werd al erkend dat de scenario's pessimistisch waren, dus dan is het niet onlogisch dat ze nu gunstiger zijn”, meldt een bron rond het OMT.
Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid (D66) benadrukte na de ministerraad nog dat waakzaamheid geboden blijft: ,,We zien vandaag een recordaantal infecties, dat zat ook in de prognoses. Maar met deze cijfers is 1 op de 75 Nederlanders besmet is, dat is veel.”
Betrokkenen verwachten ook dat de quarantaineregels voor scholen verruimd worden: nu moeten complete klassen in quarantaine bij drie of meer infecties binnen een week. Dat aantal wordt wellicht opgeschroefd, zodat kinderen niet zo snel naar huis worden gestuurd.
Praat mee
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk ziet af van terugkeer
Voormalig PvdA-parlementariër Gijs van Dijk keert niet terug in de Tweede Kamer. Dat heeft hij laten weten aan partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent. -
PREMIUM8
Rutte was gehecht aan zijn oude Nokia, maar gaf hem vorige week toch op
Het ouwe Nokia’tje van premier Mark Rutte was lang onderwerp van spot en vooral gegrinnik. Nu hij sms’jes blijkt te hebben gewist, slaat het sentiment om. De man-van-vaste gewoonten is alsnog aan de smartphone. -
Podcast Politiek dichtbij
De ‘oorlogsheld’ Zelenski heeft ook een heel duister kantje
Hoe zat het nou met die sms’jes van Rutte op die stokoude Nokia 301, wilde de Tweede Kamer weten deze week. Helderheid kwam er niet, want met het wantrouwen tegen de premier, de richtlijn én de archiefwet loopt er van alles door elkaar. Ondertussen verscheen een pikant boek over president Zelenski dat ook de schijnwerper zet op zijn duistere verleden, hoezeer hij momenteel ook in de smaak valt bij westerse politici. -
PREMIUMINTERVIEW
Topwethouder haalt uit, stevige kritiek op Aboutaleb en stadsbestuur: ‘Van al die visies word je toch gestoord?’
Wethouder Arjan van Gils (D66) moet iets van het hart: hij is allerminst tevreden met het functioneren van de gemeente Rotterdam. In een afscheidsinterview fileert hij de ambtelijke organisatie én zijn eigen college. Ook de burgemeester kan op kritiek rekenen. ‘Het is niet de grootste teamplayer, om het zo maar te zeggen.’ -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
PREMIUMMet video1
Ergernis om TikTok-dansje Jesse Klaver: is er wel plek voor politici op het sociale platform?
‘Hoi TikTok, Mark hier’. Ook de premier ontkomt niet meer aan het nieuwe sociale medium. Toch worden politieke TikToks niet altijd in dank afgenomen. Het filmpje van Jesse Klaver bezorgde menig kijker de rillingen over het lijf. Werkt TikTok wel voor politieke partijen?
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPieter Zeeuw
Vivian Hansen
fred vleeming