Op station Castricum was het mogelijk om vanaf middernacht te stemmen.
Volledig scherm
Op station Castricum was het mogelijk om vanaf middernacht te stemmen. © ANP

Naar de stembus voor Europees Parlement

Alle stemlokalen in Nederland zijn vandaag vanaf 07.30 uur open. In totaal mogen ruim 13 miljoen Nederlanders hun stem uitbrengen voor een nieuw Europees Parlement. 

Traditioneel ging ook nu weer het stembureau op station Castricum als eerste open, om middernacht. Vanaf 05.15 uur kunnen vroege treinreizigers terecht in Breda en Nijmegen en vanaf 05.30 uur bij de stembureaus op station Meppel, Roermond en Zwijndrecht.

De stembureaus in ons land sluiten om 21.00 uur, daarna begint het tellen van de stemmen. De officiële uitslagen mogen pas naar buiten worden gebracht nadat zondagavond om 23.00 uur de laatste stembureaus in Italië zijn dichtgegaan.

Ook op Bonaire, Sint Eustatius en Saba mag worden gestemd. In België en Groot-Brittannië gaan mensen eveneens vandaag naar de stembus. De inwoners van 21 lidstaten stemmen pas zondag. En vijf landen doen dat morgen en zaterdag.

In totaal mogen de komende dagen meer dan 400 miljoen kiezers uit de 28 EU-landen hun stem uitbrengen. De praktijk leert dat het er steeds minder zijn

Belangrijke wetgeving

Het EU-parlement - met een jaarlijkse begroting van zo’n 2 miljard euro - beslist over belangrijke wetgeving. Het zetelt in Straatsburg en Brussel. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn het er 26. In het parlement zijn nu negen Nederlandse partijen vertegenwoordigd. Aan de verkiezingen doen er zestien mee. 

Exitpolls geven vandaag na het sluiten van de stembussen om 21.00 uur een eerste beeld van de resultaten. De officiële uitslagen mogen pas naar buiten worden gebracht nadat zondagavond om 23.00 uur het laatste stembureau in Italië is dichtgegaan.

De opkomst in de EU was vijf jaar geleden gemiddeld 42,6 procent, het laagste sinds de eerste Europese verkiezingen in 1979. In Nederland bracht 37,3 procent een stem uit in 2014.

Stemmen kan weer op het station
Kiezers kunnen weer op treinstations terecht om hun stem uit te brengen voor de Europese Parlementsverkiezingen. In totaal gaat het om 63 stations waar dat vandaag kan. 

Mensen kunnen stemmen op het station in de gemeente waar ze wonen, met een geldige stempas en een identiteitsbewijs. Stemmen op het station kan sinds de verkiezingen in 2006. Het is traditioneel erg druk bij deze stembureaus.

Bekijk hieronder wat je moet weten over de Europese verkiezingen:

Vroege stemmers op station Utrecht Centraal.
Volledig scherm
Vroege stemmers op station Utrecht Centraal. © ANP