Nederland blijft tegen Bulgarije in Schengen: corruptie en rechtstaat nog niet op orde
Bulgarije heeft de rechtstaat en bestrijding van corruptie nog niet voldoende op orde om lid te worden van de Schengenzone. Dat zei minister-president Mark Rutte vanmiddag in een toelichting op het besluit om voorlopig alleen Roemenië en Kroatië toe te laten.
Gisteren meldde deze site al dat Nederland wel voor Roemenië koos, maar nog niet voor Bulgarije. Na de ministerraad vanmiddag heeft de premier er wat meer uitleg over gegeven.
De Europese Commissie vindt namelijk wel dat alle drie EU-lidstaten de afspraken zijn nagekomen. Ook het Europees Parlement deelt die mening. Op 8 december staat het onderwerp weer op de agenda tijdens overleg van ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de lidstaten in Brussel. De lidstaten moeten unaniem instemmen met toetreding.
Nederland is een van de weinige landen die zich nog steeds verzetten tegen toetreding van Bulgarije tot de zone waarin vrij gereisd mag worden. Volgens minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) oordeelt het kabinet ‘op een strikte maar faire manier’ over de toetreding van de landen.
Ook technische vereisten
Bulgarije vervult twee eisen nog niet, zei premier Mark Rutte op zijn wekelijkse persconferentie. Als het gaat om de rechtstaat en bestrijding van corruptie is nog niet alles in orde. Verder voldoet Bulgarije nog niet aan de technische vereisten van Schengen. Volgens Rutte zitten achter de afwijzing geen politieke redenen. Hij noemde het een ‘feitelijk, bijna administratief oordeel’. Het negatieve oordeel heeft niets van doen met zijn wens om de migratie terug te dringen.
Het besluit betekent niet dat Bulgarije niet spoedig lid kan worden van de Schengenzone, benadrukte de minister-president. Het kan ‘ergens volgend jaar’ wel gebeuren als het land dan wel aan de eisen kan voldoen. De beslissing om Roemenië toe te laten noemt de premier ‘een grote stap’.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Advies na gewiste sms'jes Rutte: Gooi berichten niet weg, maar sla ze op
Ministers en andere strategische besluitvormers moeten al hun werkgerelateerde chatberichten structureel en geautomatiseerd laten bewaren. Het berichtenverkeer van sleutelfunctionarissen, die impact hebben op de samenleving, moet vanaf 2024 blijvend worden bewaard. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
PREMIUM2
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
met video
Minister Kuipers verhoogt prijs van medicijnen waar weinig aan verdiend wordt
Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) verhoogt de maximale prijs van medicijnen waar relatief weinig aan wordt verdiend met 15 procent. Dit moet leveranciers aanmoedigen om deze geneesmiddelen beschikbaar te houden voor Nederlandse patiënten. -
met podcast
Strafzaak Haagse corruptieaffaire van start: De Mos en co opereerden ‘op slinkse wijze’, stelt het OM
In de rechtbank van Rotterdam start maandag de strafzaak tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos en zeven medeverdachten. Ze worden beticht van corruptie en omkoping. Wat kunnen we verwachten? Vier vragen.
-
Kabinet beweegt in langslepende Schengenruzie: Roemenië zou wel lid kunnen worden, Bulgarije niet
Na ruim tien jaar tegenstand zou Nederland het bezwaar tegen paspoortvrij reizen door Roemenen willen laten varen. Het kabinet heeft nog wel ‘vraagtekens’ bij Bulgarije. -
-
-
PREMIUMVerkiezingen 2023
Partijen proberen kiezer voor zich te winnen met peperdure campagnes: ‘Verkiezingen nu niet eerlijk’
Landelijke partijen domineren de provinciale verkiezingen, met grote budgetten voor dure campagnes. Ook in Zuid-Holland is dit merkbaar, waar lokale politici pleiten voor veranderingen om het democratische speelveld weer ‘eerlijk’ te krijgen. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.