Minister Wopke Hoekstra (r) en staatssecretaris Menno Snel hebben de oproep namens Nederland ondertekend.
Volledig scherm
Minister Wopke Hoekstra (r) en staatssecretaris Menno Snel hebben de oproep namens Nederland ondertekend. © ANP

Nederland en acht andere EU-landen manen Brussel tot Europese vliegtaks

Negen EU-landen, waaronder Nederland, roepen de Europese Commissie op om een wetsvoorstel te maken voor een Europese vliegbelasting. De gezamenlijk ondertekende verklaring, opgesteld op initiatief van Nederland, is vandaag door staatssecretaris Menno Snel (Financiën) in Brussel overhandigd aan de vicevoorzitter van de commissie Frans Timmermans.

,,Vergeleken met andere transportmiddelen is de luchtvaart onvoldoende belast. De sector is vrijgesteld van accijnzen, er wordt geen btw geheven op internationale vluchten, er is geen gecoördineerde belasting op tickets en economische instrumenten om de uitstoot van broeikasgassen te beperken in de luchtvaartsector kunnen versterkt worden’’, stellen de ministers van Financiën van Duitsland, Frankrijk, Zweden, Italië, België, Luxemburg, Denemarken en Bulgarije samen met Nederland. Het kabinet spant zich al maanden in om de kwestie op de Europese agenda te krijgen.

,,Ik vind het belangrijk dat dat de luchtvaart meebetaalt aan milieu-effecten van vliegen. Zoals ook betaald wordt voor reizen met bus, trein of auto. Ik roep met acht andere landen de Europese Commissie op te komen met een Europese #vliegbelasting @TimmermansEU brengen jullie het verder?’’, schrijft staatssecretaris Menno Snel namens Nederland bij zijn toelichting op Twitter. 

Timmermans zegde toe dat de nieuwe commissie na haar aantreden, voorzien op 1 december, de zaak meteen ‘aan boord neemt’. Timmermans wordt dan verantwoordelijk voor het Europese klimaat- en milieubeleid. Hij zei het er volkomen mee eens te zijn dat de luchtvaart net als andere transportsectoren belast hoort te worden. Snel is ervan overtuigd dat Timmermans ‘enthousiast aan de slag’ gaat en binnen afzienbare tijd met een voorstel komt, zei hij na de presentatie.

De negen lidstaten laten in het midden hoe de luchtvaart moet worden belast, bijvoorbeeld via een toeslag op een ticket of via een kerosinetaks. Maar het principe moet zijn dat de vervuiler betaalt voor de gevolgen van de wereldwijde CO2-uitstoot, geluidsoverlast en luchtvervuiling door de luchtvaart.

2021

Nederland voert per 2021 een nationale vliegtaks in op tickets en op vracht voor alle bestemmingen als er nog geen Europese belasting is. Voor passagiersvluchten geldt dan 7 euro belasting per ticket, die de luchtvaartmaatschappij al dan niet kan doorberekenen aan zijn klanten.