Volledig scherm
De plenaire zaal van het Europees Parlement in Brussel. © ANP

Nederlandse Brexit-winst: drie Parlementszetels

Nederland kan bij de Europese verkiezingen volgend jaar mei definitief rekenen op drie extra zetels in het Europese Parlement. Het gaat om drie van de totaal 73 Britse zetels die volgend jaar vrijkomen door de Brexit.

Staats- en regeringsleiders van de 27 resterende lidstaten gaven vanmiddag ‘brede steun’ aan voorstellen van het Parlement zelf om 46 Britse zetels te schrappen. Het Parlement krimpt daardoor van 751 leden nu naar 705 straks. Ook, aldus een woordvoerder van EU-president Donald Tusk, zijn de leiders akkoord om het restant te verdelen over de lidstaten die op dit moment wat zijn onderbedeeld. Op die basis krijgt Nederland er drie zetels bij.

Europese lijsttrekker

Over het fenomeen ‘Europese lijsttrekker’ zijn Parlement en lidstaten het volstrekt oneens. Het Parlement wil kiezers niet alleen een nieuw Parlement laten kiezen maar meteen ook invloed geven op de keus van de Commissievoorzitter, zoals dat - voor het eerst -  ook in 2014 het geval was. Wie toen in Nederland CDA stemde, steunde meteen ook de Luxemburgse christendemocraat Jean-Claude Juncker als kandidaat-Commissievoorzitter. 

Het Parlement stelt zich daar hard in op en zei vorige maand in een resolutie dat het volgend jaar steun onthoudt aan elke kandidaat-Commissievoorzitter die niet in de voorafgaande campagne lijsttrekker was. De lidstaten bepaalden vanmiddag dat dit ‘geen automatisme’ mag zijn. Zij willen, net als tot 2014, zelf hun kandidaat-Commissievoorzitter aanwijzen en die aan het Parlement voordragen.