Volledig scherm
© ANP

Nieuw akkoord over staatswiet

De coalitiepartijen hebben een akkoord bereikt over een experiment met legale staatswiet. Zes tot tien gemeenten gaan proeven houden, zoals eerder gepland. Daarnaast worden nog eens zes tot tien gemeenten ingezet als 'controlegroep'. Bovendien kan de proef worden verlengd, mocht die succesvol blijken. 

De betrokken coffeeshops krijgen tijdens de proef met door de staat gekweekte cannabis een grotere handelsvoorraad dan het huidige maximum van 500 gram en de keuze uit verschillende soorten wiet. Er wordt geen maximum gesteld aan de hoeveelheid thc, de werkzame stof in cannabis. Mocht het experiment een succes worden, dan kan het verlengd worden. 

Aan het experiment is ook een controlegroep toegevoegd. Die bestaat uit gedoogde coffeeshops in de omgeving van de betrokken gemeenten. Bij deze shops worden dezelfde metingen verricht. Op basis van deze zogeheten nul-meting kan daarna worden geconcludeerd of de proef met staatswiet succesvol is geweest.

Advies

Het besluit ligt politiek gevoelig. CDA en ChristenUnie zien er niets in en vinden dat het kabinet juist moet investeren in het voorkomen van drugsgebruik. Het experiment is vooral een wens van D66.

Tijdens de kabinetsformatie stemden CDA en ChristenUnie al in met de beperkte variant, waaraan tien gemeenten mee zouden doen. Maar een onderzoekscommissie onder leiding van hoogleraar André Knottnerus oordeelde dat die groep te klein zou zijn voor een 'voldoende representatief onderzoek'. Het kabinet zou het experiment in 'aanzienlijk meer' gemeenten moeten houden dan in het regeerakkoord staat. 

De commissie concludeerde daarnaast dat als de proef een succes is, een landelijke invoering van ‘staatswiet’ zou moeten worden overwogen. Daar wil het kabinet vooralsnog niet aan, maar de mogelijkheid de proef te verlengen zet de deur wel op een kier.