Onderzoek: Milieudiensten kampen met te weinig geld, kennis en onafhankelijkheid
De 29 omgevingsdiensten in ons land – verantwoordelijk voor toezicht en handhaving op milieugebied – kunnen hun werk nu niet goed doen. Door onder meer een te krap budget ontbreekt het aan de broodnodige kennis en specialisatie. Milieu en leefomgeving lijden daaronder, blijkt uit nieuw onderzoek.
Delen per e-mail
Om dit op te lossen moeten omgevingsdiensten onafhankelijker kunnen werken, stelt een adviescommissie onder voorzitterschap van Jozias van Aartsen. Ze moeten nu teveel hun oren laten hangen naar hun bazen, de gemeente- en provinciebesturen. De diensten hebben te weinig bevoegdheden en zijn deels niet goed opgewassen tegen de hoeveelheid en diversiteit aan taken.
Voorzitter Van Aartsen: ,,De commissie concludeert dat omgevingsdiensten hun werk niet goed genoeg kunnen doen. Dat leidt tot gezondheidsschade, economische schade en bestuurlijke schade. De omvang is niet goed te onderbouwen, omdat er niet systematisch onderzoek naar wordt gedaan, maar verschillende onderzoeken maken duidelijk dat de schade aanzienlijk is. Niet alleen financieel, maar ook bestuurlijk.”
De problemen worden volgens de commissie zichtbaar door incidenten, terwijl de onderliggende oorzaken structureel zijn. Zo is er onvoldoende toezicht op het functioneren van omgevingsdiensten. Het Rijk speelt bijvoorbeeld nauwelijks een rol bij het verbeteren van de prestaties. Ook moet er meer geld en capaciteit komen voor strafrechtelijke handhaving en vervolging en een kwaliteitsslag worden gemaakt.
Het moet echt beter. Voor een veilig en gezond milieu, nu en voor onze kinderen
Toezichthouder
De commissie ziet voor het toezicht een rol voor de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. ,,Vanwege de maatschappelijke urgentie roept de adviescommissie de politiek op na de verkiezingen snel besluiten te nemen over de voorgestelde verbeteringen en die snel uit te voeren”, staat in het rapport.
Staatssecretaris Van Veldhoven stelt in een reactie: ,,De aanbevelingen zijn herkenbaar vanuit mijn ervaring van de voorbije jaren. Ik ben steeds op zoek geweest naar het verbeteren en versterken van het milieustelsel. Juist daarom heb ik ook opdracht gegeven voor dit rapport.”
De bewindsvrouw wil milieuproblemen in de toekomst vooraf voorkomen, in plaats van achteraf herstellen. ,,Het moet echt beter. Voor een veilig en gezond milieu, nu en voor onze kinderen.” Van Veldhoven zal alvast een begin maken met het vervolgtraject, zodat haar opvolger hier voortvarend mee aan de slag kan.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kabinet ‘legt puzzel’ voor nieuw steunpakket, half mei meer duidelijkheid
Het kabinet komt ‘half mei’ met een plan voor de economische steunmaatregelen, momenteel wordt de ‘puzzel gelegd', zegt minister Wopke Hoekstra (Financiën). -
65.000 briefstemmen niet meegeteld, 70+’ers stuurden lege retourenveloppen op
Bij de Tweede Kamerverkiezingen zijn de briefstemmen van zo’n 65.000 70-plussers niet meegeteld omdat ze niet op de juiste manier waren uitgebracht. 70+’ers stuurden bijvoorbeeld lege enveloppen op. Het aantal gemiste stemmen is goed voor bijna één zetel. -
RIVM-BRIEFING
Militairen en stewardessen voor vaccinatiecampagne: ‘Straks anderhalf miljoen prikken per week’
In mei moeten de GGD’s in totaal wekelijks anderhalf miljoen vaccinaties kunnen zetten op in totaal 140 locaties. Daarvoor is veel extra prikpersoneel nodig, desnoods worden Defensie, het Rode Kruis en ‘stewardessen van Transavia’ ingezet. -
PREMIUM
De bestuurlijke spierballen van D66: 'Het wordt een machtspartij'
D66 zette zich ooit af tegen regentenpartijen die de baantjes verdelen. Maar de tijden zijn veranderd. Met het Kamervoorzitterschap van Vera Bergkamp nemen de democraten een nieuwe horde. -
Kabinet onderzoekt betaald verlof na miskraam of doodgeboorte
Het kabinet laat onderzoeken of en hoe er een regeling kan komen voor betaald verlof voor stellen die getroffen worden door een miskraam of een doodgeboorte. Dat zei minister Wouter Koolmees maandag in de Tweede Kamer.
-
PREMIUM
Formatie muurvast na ‘snelle conclusie’ ChristenUnie in wat bezinningsweekend moest zijn
Nu de ChristenUnie de deur naar nog eens regeren met Mark Rutte dichtgooit, wordt de formatie wel heel gecompliceerd. De ‘snelle conclusie’ van de kleinste regeringspartij zorgt voor ergernis. Andere partijen wachten nu af. -
Martin Bosma (PVV) wil Kamer-voorzitter worden
PVV-Kamerlid Martin Bosma heeft zich kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer. Dat maakte hij bekend op Twitter. Het is de tweede keer dat Bosma zich in de strijd werpt. -
VIDEO
Vier miljard uit Groeifonds naar groene waterstof, onderwijs en doortrekken Noord/Zuidlijn
Tien projecten krijgen in totaal 4,1 miljard euro uit het Nationaal Groeifonds. Het geld gaat onder meer naar groene waterstof, innovatief en toekomstbestendig onderwijs en het doortrekken van de Amsterdamse Noord-Zuidlijn. Bijna 650 miljoen euro komt meteen beschikbaar, voor circa 3,5 miljard euro moet nog een extra onderbouwing worden gegeven.