Volledig scherm
In Rotterdam werd vorige maand al een wapeninleveractie georganiseerd © AD

‘Ook landelijk wapens inleveren zonder straf voor eigenaar’

InleveractieHet kabinet moet bekijken of er een landelijke wapeninleveractie kan worden georganiseerd, waarbij wapens zonder straf kunnen worden afgestaan bij de politie. Daarvoor pleiten CDA, VVD en GroenLinks vanavond tijdens een debat in de Tweede Kamer. De landelijke actie zou volgen op een eerdere succesvolle variant in Rotterdam.

Tijdens de inzamelingsactie zou iedereen zijn of haar wapens kunnen inleveren, zonder dat daar een straf op volgt wegens verboden wapenbezit. ,,Nederland heeft een streng wapenbeleid en dat willen we behouden’’, aldus CDA-Kamerlid Chris van Dam. ,,We moeten vuurwapens weren uit onze samenleving en een landelijke inleverdag kan daar aan bijdragen.’’

Ook coalitiegenoot VVD steunt het initiatief. ,,We willen in een zo veilig mogelijk land leven. Daar horen geen illegale vuurwapens bij. De straf die je krijgt voor illegaal wapenbezit mag nooit de reden zijn dat je ze niet inlevert. Vandaar dat ik blij ben met deze actie. Ieder wapen dat van de straat is, is er eentje’’, zegt Kamerlid Antoinette Laan.

Quote

We moeten vuurwapens weren uit onze samenle­ving en een landelijke inleverdag kan daar aan bijdragen

Chris van Dam, CDA

Rotterdam

De politie in Rotterdam hield begin dit jaar al zo'n inleveractie, na een aantal schietincidenten in Rotterdam-Zuid. Bewoners startten de actie ‘Wapens de Wijk uit’, om duidelijk te maken dat het niet normaal is om op straat met een wapen te lopen. 

In totaal werden er 262 wapens, waaronder zestig vuurwapens, en 650 kilo munitie ingeleverd. Ook werden er diverse boksbeugels, messen, pepperspray, alarm- en balletjespistolen afgegeven. Onder de wapens zat een aantal afkomstig uit de Tweede Wereldoorlog, waar mensen zich nu geen raad meer mee wisten.

De partijen denken dat de actie ook in andere gemeenten een succes kan zijn. De actie in Rotterdamse ‘verdient navolging’, benadrukt GroenLinks-Kamerlid Kathalijne Buitenweg. ,,Daarom vragen wij de minister er alles aan te doen om illegaal wapenbezit terug te dringen.’’

In de motie roepen de partijen het kabinet op om tafel te gaan met de politie het Openbaar Ministerie (OM) voor een landelijke actie en daar nog voor de zomer op terug te komen bij de Kamer. 

Bekijk hieronder beelden van de actie in Rotterdam. 

  1. Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast koningspaar

    Kaag: geen probleem om Blok te vervangen naast konings­paar

    Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zou naar India reizen om een grote handelsmissie te begeleiden, maar ze wijkt vrijwel geen moment van koninllijke zijde. Bij het staatsbezoek dat koning Willem-Alexander en koningin Máxima deze week aan India brengen zouden ze het gezelschap hebben van minister Blok (Buitenlandse Zaken), maar hij sluit pas morgenavond aan. Blok bleef langer in Europa voor overleg over de crisis in het noorden van Syrië.