Op drempel van formatierecord willen onderhandelaars nu ‘echt knopen doorhakken’
VIDEOVanaf vrijdag gaat de coalitiepoging voor het kabinet-Rutte IV de boeken in als langste formatie ooit. Met een driedaags uitstapje naar landgoed De Zwaluwenberg hopen partijen nu toch ‘vaart te maken’, ‘knopen door te hakken’ en ‘meters te maken’. Ja, nu echt, is de boodschap voor aanvang.
Als VVD, D66, CDA en CU morgen niet voor middernacht een regeerakkoord sluiten (en nee, dat zal inderdaad niet lukken) verbreken ze vrijdag met 226 dagen het vorige formatierecord. Dat stond ook op hun naam. In 2017 presenteerden deze partijen 225 dagen na de verkiezingen een pakket afspraken, maar dat halen de vier nu niet. Er komen nu zeker dagen en waarschijnlijk weken bij.
Het is een tikje gênant, erkenden partijleiders vanochtend voor de microfoons bij landgoed De Zwaluwenberg in Hilversum. Na weken intensief voorwerk van vooral de secondanten hopen de teams van partijleiders Rutte (VVD), Kaag (D66), Hoekstra (CDA) en Segers (CU) ver weg van het Binnenhof deze dagen toch echt knopen ‘door te hakken’. De onderhandelaars, hun secondanten en informateurs Remkes en Koolmees overnachten in het landhuis.
Doorbraak
,,Ook internationaal zie je dat onderhandelingen op andere plekken een doorbraak beleven”, zei D66-leider Sigrid Kaag. Informateur Koolmees benadrukt dat de afgelopen week allerlei inhoudelijke thema's - stikstof, wonen, natuur, veiligheid, onderwijs en de arbeidsmarkt - behandeld zijn, zodat er nu een klap op gegeven kan worden: ,,We hebben nu echt goed zicht op wat iedereen wil en waar verschillen zitten, we kunnen meters maken.” Maar de financiële spelregels zouden nog niet vastliggen, is te horen in de Haagse wandelgangen. Dus in hoeverre er definitieve deals gesloten kunnen worden is onduidelijk.
Het is niet dat we morgen klaar zijn, maar ik hoop belangrijke stappen te zetten
Vast staat dat betrokkenen het formatierecord gaan verbreken, en dat zal binnen de oude villa ‘niet gevierd worden’, zei Koolmees. ,,Dat is natuurlijk niet goed”, zei ook Rutte. ,,Dus we moeten snel aan de slag.”
Maar door schade en schande wijs geworden, waarschuwde de demissionair premier ook: garanties voor een doorbraak of een een snel akkoord zijn er niet. ,,Het is niet dat we morgen klaar zijn, maar ik hoop belangrijke stappen te zetten.”
Tekst gaat verder onder de video:
CDA-campagne
De onthulling over een CDA-plan voor een lastercampagne versus VVD-leider Rutte zal de verhoudingen geen goed doen. In een gister verschenen boek onthullen twee politieke verslaggevers dat Hoekstra's partij een ondergrondse campagne overwoog tegen Rutte, vol narigheid over ‘tien jaar VVD’ en zonder CDA-stempel.
Maar Hoekstra herhaalde vanochtend bij aanvang van de formatiebesprekingen dat hij, Knops en Heerma ‘er niet van wisten’: ,,Dit past ook niet bij het CDA, er is ook niet toe besloten door het campagneteam. Het is niet met Knops, Heerma of mij besproken.” Hoekstra verwijt de auteurs dat ze geen ‘wederhoor’ gehaald hebben voor publicatie.
Rutte wilde er vanochtend geen woorden aan vuil maken. ,,Ik ben nu echt met de formatie bezig.”
Bekijk hier al onze video’s over de politiek:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMbijziendheid stijgt
Mogelijk toch einde aan smartphone in de klas: ‘Ik stop pas als dit geregeld is’
De invoering van een landelijk verbod op smartphones in het klaslokaal lijkt toch weer op tafel te liggen. Diverse politieke partijen broeden nog op een ban, maar willen eerst met het onderwijs in gesprek. Het aantal schermuren moet drastisch omlaag om de kans op ernstige bijziendheid bij kinderen en jongvolwassenen te voorkomen, stellen experts. -
VIDEO
Omtzigt ontkent initiatief smeercampagne tegen Rutte: ‘Dit was behoorlijk ongepast’
Tijdens de CDA-campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart dit jaar is gewerkt aan een ondergrondse negatieve campagne tegen VVD-leider Rutte. Het CDA bevestigt het idee, maar zegt dat het plan nooit serieuze vormen aannam. Partijleider Hoekstra ontkent op de hoogte te zijn geweest, Omtzigt noemt het ‘ongepast’ en ontkent dat hij kartrekker was. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen. -
interview
Paniek om een dringend mailtje van de baas: waarom ons brein soms worstelt met werk
Kenniswerk is zwaar voor onze mentale gezondheid, ziet Christianne Vink, psycholoog en auteur van Het grote hoe ik werk boek. Ze ontmoet in haar praktijk werkenden die worstelen met vermoeidheid en stress, en zich tegelijkertijd moeilijk kunnen concentreren. Wat kun je daaraan doen? -
Perin-Gopie wordt lijsttrekker Volt in Eerste Kamer, partij doet mee aan Statenverkiezingen in acht provincies
Gaby Perin-Gopie is door de leden van Volt verkozen tot lijsttrekker voor de Eerste Kamerverkiezingen. Tijdens het congres van de partij vandaag in Utrecht kreeg zij van de elf kandidaten de meeste steun.
-
D66 geeft tonnen uit aan juridische strijd binnen de partij
D66 heeft tonnen uitgegeven aan juridische kosten. Een drietal zaken binnen de partij, waaronder de affaire-Van Drimmelen, kostten de partij ruim 350.000 euro. -
-
-
PREMIUM
VVD-strategie ontleed: hierom waarschuwt Rutte voor ‘linkse wolk’
Opvallend is het wel: de recordpremier die de belastingen verhoogde waarschuwt voor linkse partijen die de belastingen willen verhogen. Toch heeft Mark Rutte hier zo zijn redenen voor. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn.