Volledig scherm
Til Gardeniers in 1981. © ANP

Oud-minister Til Gardeniers overleden

Voormalig minister Til Gardeniers is op 94-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het CDA, dat zegt ‘bedroefd’ te zijn. Ze was in de periode 1977 tot 1982, toen Dries van Agt premier was, minister van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk en van Volksgezondheid en Milieuhygiëne.

Gardeniers, geboren in Rotterdam, stond bekend als een betrokken, sociaal bewogen en zeer gewaardeerd politica, aldus de christendemocraten. Ze was als minister verantwoordelijk voor de totstandkoming van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG), één van de voorlopers van de huidige Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO). Ook hield zij zich bezig met de omroepen en was zij betrokken bij de totstandkoming van het RIAGG. Ze kwam in 1971 in de Tweede Kamer voor de toenmalige KVP.

Gardeniers was daarnaast actief in het Nationaal Comité 4 en 5 mei en bij het Rode Kruis. Ook was ze lid van de Raad van State.

  1. LIVE | Klaver snoeihard over Rutte: ‘Crisis zelf veroorzaakt, schaam je!'
    Stikstofdebat

    LIVE | Klaver snoeihard over Rutte: ‘Crisis zelf veroor­zaakt, schaam je!'

    Een verlaging van de maximumsnelheid, een noodwet voor de bouw, aangepast veevoer en meer geld voor het uitkopen van varkensboeren. Premier Rutte moet vandaag zijn maatregelen voor de stikstof- en PFAS-crisis verdedigen in de Tweede Kamer. En dat zal niet meevallen: voor de linkse partijen gaan de maatregelen niet ver genoeg, terwijl PVV en Forum voor Democratie juist willen dat de stikstofplannen van tafel gaan. Mis niks van het debat met ons liveblog.