Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander arriveren in oktober 2017 met de ministers op het bordes voor de groepsfoto, na de beëdiging van het nieuwe kabinet-Rutte III door de koning.
Volledig scherm
Premier Mark Rutte en koning Willem-Alexander arriveren in oktober 2017 met de ministers op het bordes voor de groepsfoto, na de beëdiging van het nieuwe kabinet-Rutte III door de koning. © ANP

Peiling: Rutte III populairder dan ooit

Het kabinet-Rutte III is nog nooit zo populair geweest als nu. Door de recent bereikte akkoorden over pensioen en klimaat stijgt de tevredenheid over Rutte III naar recordhoogte. Toch geloven maar weinig Nederlanders dat alle klimaatmaatregelen voor iedereen betaalbaar zullen zijn.

Quote

Veel Nederlan­ders zijn blij dat het land wordt bestuurd

Peter Kanne, I&O Research

Uit de nieuwste peiling van I&O Research blijkt dat 47 procent van de Nederlanders tevreden is over het kabinet-Rutte III, bestaand uit VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Dat is het hoogste populariteitspercentage sinds het aantreden van Rutte III in oktober 2017. Begin dit jaar was nog maar 33 procent van de Nederlanders tevreden over het kabinet. 

,,De stijging is opzienbarend’’, zegt onderzoeker Peter Kanne van I&O Research. ,,In februari leek het nog alsof dit kabinet niks voor elkaar kreeg. Een akkoord over pensioenen kwam er maar niet en er was veel verzet tegen ingrijpende klimaatmaatregelen. Nu liggen er plots toch twee grote akkoorden. Veel Nederlanders zijn blij dat het land wordt bestuurd.’’

Scherpe kantjes eraf

Vooral het pensioenakkoord is in goede aarde gevallen. ,,Dat FNV-leden hun stem mochten uitbrengen, heeft het draagvlak voor dat akkoord vermoedelijk vergroot’’, zegt Kanne. Ondanks de tevredenheid vertrouwt slechts een derde van de werkenden erop straks een toereikend pensioen te krijgen.

34 procent van de Nederlanders is positief over het Klimaatakkoord, 26 procent is negatief. ,,Bijna alle klimaatmaatregelen kunnen rekenen op steun. Het kabinet heeft succesvol de scherpe kantjes van de oorspronkelijke klimaatplannen gehaald.’’ De nieuwe CO2-heffing voor bedrijven is het populairst. Minder steun is er voor de verhoging van de gasbelasting en het verlagen van de elektriciteitstaks.

Referendum

Opvallend is dat slechts 16 procent van de Nederlanders gelooft dat de klimaatmaatregelen voor iedereen betaalbaar zullen zijn, zoals het kabinet belooft. Ook denkt maar 14 procent dat het klimaatdoel van Parijs (49 procent minder CO2-uitstoot in 2030) door dit Klimaatakkoord wordt gehaald.

De plannen voor democratische vernieuwing van minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) zijn nauwelijks bekend bij het grote publiek. Veel Nederlanders willen dat er een bindend referendum komt, net als een gekozen burgemeester. Maar die maatregelen voert Rutte III niet in.

In de nieuwste I&O-peiling is de VVD nog altijd de grootste partij, gevolgd door Forum voor Democratie.