Het plan om de btw op groente en fruit te stoppen klonk sympathiek, maar blijkt erg lastig uit te voeren.
Volledig scherm
Het plan om de btw op groente en fruit te stoppen klonk sympathiek, maar blijkt erg lastig uit te voeren. © ANP

Plan voor 0 procent btw op groente en fruit bungelt: invoer is ingewikkeld, gezondheidswinst marginaal

Het kabinetsplan om geen btw meer te heffen op groenten en fruit dreigt te stranden. Na maandenlang onderzoek blijkt dat het juridisch toch te riskant is, praktisch moeilijk uitvoerbaar en amper te handhaven. Ook is het zeer de vraag of mensen wel gezonder gaan eten.

15 reacties

 • Pim Willemsen

  2 maanden geleden
  Zoals het uit de wind houden van allerlei bedrijven, denk aan Uber, die geen normaal tarief belasting betalen, wèl kan, kan dit ook voor groente etc. @Veldhuis, er is in NL een Warenwet die redelijk streng is. Bij Lidl en Aldi koop je voor een redelijke prijs gezond voedsel.
 • Mattie Veld

  2 maanden geleden
  Als ik dit zo lees heeft het niet zoveel nut. Maar de gemiddelde Nederlander hoeft maar 0% BTW te lezen of ze zijn al om en lezen dus niet verder.
 • Jan Berg

  2 maanden geleden
  @Louis Veldhuis. Gelukkig maak ik zélf wel uit of ik mijn leven gezond wil leven of niet, daar heeft een overheid zich niet mee te bemoeien. Er bestaat geen 'recht op gezondheid'. En ja, helaas móet ik meedoen met het verplichte zorgstelsel, maar liever zou ik zien dat het niet verplicht wordt gesteld en het profijtbeginsel wordt ingevoerd. Verleiden mag, (indirect) verplichten mag niet.
 • Ed Schol

  2 maanden geleden
  Gewoon niet doen. Gaat alleen maar heel veel kosten (en allemaal extra ambtenaren die zich hiermee gaan bezighouden). Voorbeelden genoeg van dit soort goedbedoelde gedachtekronkels. Dan heb ik het nog niet over de naïeve betutteling die hierachter schuil gaat.
 • louis veldhuis

  2 maanden geleden
  @Johan Reurink. Dit heeft totaal niks van doen met betutteling. Het gaat om betaalbaar gezond en voedzaam voedsel. Uiteindelijk zorgt een gezondere levenstijl voor fors mindere zorgkosten.