Ploumen stopt als PvdA-leider, vertrekt uit de Kamer: ‘Ik ben niet de ideale leider, het was niet goed genoeg’
MET VIDEO'SLilianne Ploumen stopt als leider van de Partij van de Arbeid. Ze vertrekt ook uit de Tweede Kamer en de landelijke politiek. Ploumen noemt zichzelf 'niet de ideale leider’: ,,Het was niet goed genoeg. En langer blijven zou ongemakkelijk en onwaarachtig zijn.”
Dat meldt Ploumen zojuist in een bericht aan leden en een toelichting aan de media. ,,Het gaat er ook om hoe je je ideeën en plannen overbrengt, ook in debatten. Dat ging niet slecht, maar het was gewoon niet goed genoeg. Ik leg de lat hoog. Dat valt me zwaar, ik houd van deze partij.”
Ploumen vindt dat een PvdA-leider meer moet kunnen leveren. ,,Voor sommige dingen ben je supergeschikt, voor andere dingen niet. Ik vind mezelf niet goed genoeg om de partij naar de toekomst te leiden. Ik vind niet dat de rol van politiek leider mij heel goed past. Je moet op alle onderwerpen thuis zijn, het moet goed zijn in debatten. Ik vind dat ik dat niet goed genoeg kan waarmaken, daarom treed ik terug. Ik wil eerlijk zijn tegen anderen en tegen mezelf.”
Het fractieleiderschap wordt voorlopig waargenomen door twee leden van het fractiebestuur Kati Piri en Henk Nijboer. Waarschijnlijk binnenkort wijst de fractie dan een opvolger van Ploumen aan. Woensdag komt de fractie al bijeen om hierover te spreken.
Lees verder na de tweet
Ploumen geeft ook haar Tweede Kamerlidmaatschap op omdat ze haar ‘opvolger niet in de weg wil lopen’. Ze verlaat de landelijke politiek. Ploumen was eerder partijvoorzitter en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.
,,Ik word niet het orakel uit Slotervaart maar blijf wat ik al die jaren was, een betrokken partijlid. Langer blijven zou ongemakkelijk en onwaarachtig zijn.” Ploumen heeft enkele weken nagedacht over dit besluit, PvdA’ers en GroenLinks-Kamerleden waren totaal overvallen door het vertrek: ,,Het antwoord na die weken is dat het leiderschap niet goed bij me past, ik ben niet de ideale leider van de partij.”
Toeslagenaffaire
Ploumen volgde begin vorig jaar Lodewijk Asscher op, die vertrok naar aanleiding van de Toeslagenaffaire. Na Ploumens komst ging de PvdA inniger samenwerken met GroenLinks, tot chagrijn van sommige oudgedienden. Oud-PvdA-kopstukken spraken zich uit tegen de samenwerking. Adri Duivesteijn sprak van het ‘einde van de PvdA’, oud-minister Ronald Plasterk sneerde dat GroenLinks ‘een rijkeluispartij’ was en voormalig-partijvoorzitter Hans Spekman was eveneens kritisch.
Lees verder na de tweet
De twee linkse partijen maakten samen een alternatief programma, gingen als ‘blok’ de formatie in. Maar in grote Kamer-debatten was vooral GroenLinks-leider Jesse Klaver prominent aanwezig, Ploumen was veel minder zichtbaar.
Ze vindt niet dat de samenwerking met GroenLinks een rol heeft gespeeld. Of haar vertrek nu de opmaat vormt naar een werkelijke fusie wil Ploumen niet zeggen: ,,Dat moet u echt aan mijn opvolger vragen.”'
Bekijk hieronder de reactie van GroenLinks-leider Jesse Klaver:
Bestuur ‘is verrast en bedroefd’
Het PvdA-bestuur en partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent zijn verrast door het besluit van Lilianne Ploumen om op te stappen als politiek leider van de partij. In een verklaring meldt Sent dat ze bedroefd zijn, maar haar keuze respecteren.
,,We zijn haar ontzettend dankbaar voor alle jaren waarin zij zich heeft ingezet voor onze partij.” Sent prijst Ploumen om haar strijd voor de meest kwetsbaren in de samenleving, ook benadrukt ze dat Ploumen opstond als lijsttrekker ‘toen onze partij het moeilijk had’. Ploumen trad in januari vorig jaar aan, krap twee maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen, omdat Lodewijk Asscher onverwacht opstapte naar aanleiding van de toeslagenaffaire.
De afgelopen weken klonken er wel klachten, al bleef het bij anoniem gemopper. Ervaren PvdA-Tweede Kamerleden zouden zouden de samenwerking te veel en te snel vinden. De angst was dat de PvdA te veel tegen het ‘hippe’, groene links van Klaver zou aanschurken en daarmee het contact zou verliezen met de oude, volksere achterban.
Affaire Gijs van Dijk
Ploumen kreeg ook kritiek over hoe ze de affaire rond PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk aanpakte. Die stapte op na meerdere meldingen van ‘ongewenst gedrag in de privésfeer’. Daar loopt nog onderzoek naar, maar het kamp-Van Dijk vond dat Ploumen hem te snel had geofferd op basis van beschuldigingen die voor een deel al bekend en weggewoven waren door de partij, na eerder onderzoek. Volgens Ploumen heeft haar vertrek echter ‘niks met Gijs van Dijk te maken'.
In onze Live Nieuws Update spraken we met verslaggever Tobias den Hartog over het vertrek van Ploumen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video3
Staatssecretaris grijpt in om gedupeerden toeslagenaffaire eerder te helpen
Gedupeerden in de toeslagenaffaire moeten sneller worden geholpen. Staatssecretaris Aukje de Vries (Financiën) neemt een aantal maatregelen zodat mensen die zich hebben gemeld een jaar eerder uitsluitsel krijgen of en hoeveel compensatie zij krijgen. -
met podcast
Advocaat Plasman: Burgemeester Krikke zette De Mos op verkeerde been met nachtvergunning
Op dag acht van de megazaak tegen Richard de Mos is het de beurt aan zijn advocaat Peter Plasman. Na de forse strafeis pleit Plasman vandaag voor vrijspraak voor Richard de Mos en diens partijgenoot Rachid Guernaoui. -
Rutte tempert verwachtingen: ‘Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken’
Premier Mark Rutte tempert de verwachtingen over het terugbrengen van de asielinstroom naar Europa. ,,Er is niet één gouden maatregel om migratie te beperken”, zei hij vandaag na de ministerraad. -
Van der Burg wil crisisnoodopvang langer openhouden
De crisisnoodopvang voor asielzoekers moet langer dan tot 1 april openblijven. Dat heeft staatssecretaris Eric van der Burg (Asielzaken) aan de burgemeesters van het Veiligheidsberaad gevraagd. Veel burgemeesters gingen daarmee akkoord, zei hij. Volgens voorzitter Hubert Bruls van het Veiligheidsberaad kunnen hierdoor ‘een paar duizend plaatsen’ langer openblijven. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan.
-
met video's
Minister Adema na 'politieke doodzonde': ‘Excuses aan Kamer en vooral aan de boeren’
De nieuwbakken Landbouwminister Piet Adema biedt de Tweede Kamer en ‘vooral de boeren’ zijn ‘excuses’ aan. Hij doet dit omdat hij verzuimde de Kamer te verwittigen over een gepeperde brief waarin hij door Brussel op de vingers werd getikt. -
-
-
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord. -
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen